Ziekenhuis Amstelland rekent op gezonde toekomst

Ziekenhuis Amstelland rekent op gezonde toekomst Foto: Amstelveenz

Amstelveen – Ziekenhuis Amstelland kan de komende drie jaar toegroeien naar een financieel gezonde situatie. Dat laat het Amstelveense ziekenhuis weten in een verklaring nadat Dagblad Trouw vanmorgen naar buiten bracht dat het ziekenhuis momenteel in financieel zwaar weer zit.

Trouw schrijft vandaag dat Ziekenhuis Amstelland onderaan een lijst van veertien zwakke ziekenhuizen staat. Dit zou onder meer komen omdat de jaarrekening over 2017 nog gepubliceerd moet worden.

Reactie

Ziekenhuis Amstelland laat in een reactie op dit nieuws weten dat er onlangs toekomstbestendige financiële afspraken zijn gemaakt met de zorgverzekeraars en de bank. Daarmee is het voortbestaan van het ziekenhuis volgens een persbericht verzekerd en kunnen patiënten ook de komende jaren vertrouwen op de ziekenhuiszorg van het Amstelveense ziekenhuis.

Ziekenhuis Amstelland heeft op financieel gebied een moeilijke tijd doorgemaakt. Maar dankzij de nu gemaakte afspraken, kan het ziekenhuis in drie jaar tijd toegroeien naar een financieel gezonde situatie.

Reorganisatie

Zorgverzekeraars Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis geven aan dat Ziekenhuis Amstelland in de regio absoluut van belang is. “Het ziekenhuis heeft tijdig en proactief contact met ons gezocht, waardoor wij gezamenlijk een toekomststrategie konden bepalen”, zeggen de twee verzekeraars in een gezamenlijke verklaring. “Bestuurder en medische staf trekken echt samen hierin op. We hebben met elkaar een intensief traject doorlopen. Positief is dat Ziekenhuis Amstelland met constructieve plannen goed op weg is met de reorganisatie. In overleg met de banken en andere stakeholders zijn inmiddels afspraken met Ziekenhuis Amstelland gemaakt voor de komende drie jaar.”

“Wij zijn blij met de steun van-  en de constructieve samenwerking met de zorgverzekeraars”, vult Esther Agterenbos, voorzitter Raad van Bestuur van Ziekenhuis Amstelland, toe. “Bij mijn aantreden vorig jaar trof ik een ziekenhuis aan dat het moeilijk had. Van meet af aan was duidelijk dat we aan de bak moesten om het tij te keren. Een reorganisatie hoorde daarbij. De eerste positieve effecten van de reorganisatie zijn inmiddels zichtbaar. Met de financiële steun van de zorgverzekeraars kunnen onze patiënten en medewerkers de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Onze patiënten kunnen blijven rekenen op goede en vertrouwde zorg, nu en in de toekomst.”

Personeelskosten

Ziekenhuis Amstelland meldt tevens dat de financieel moeilijke tijd te maken had de krapte op de arbeidsmarkt waardoor aan de ene kant de capaciteit niet volledig benut kon worden en aan de andere kant de personeelskosten waren gestegen. De stijging was niet op te vangen door de afgesproken tarieven met de zorgverzekeraars. Daarnaast was er onvoldoende kritische sturing op inkoop en zorgde verschillende investeringen voor hoge ICT-kosten.

Dankzij de nieuwe afspraken met verzekeraars en banken kan het ziekenhuis tot een afronding komen van de jaarrekening 2017. Het is de bedoeling dat deze jaarrekening eind december zal worden gepubliceerd.

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties