De afbouw van het Dekmantel Festival

'Zijn al die azijnzeikers vertrokken uit Amstelveen?'

Amstelveen - Het meerdaagse Dekmantel Festival dat de afgelopen 3 dagen in het Amsterdamse bos werd gehouden, verliep niet alleen zonder grote incidenten, maar leverde ook aanzienlijk minder klachten van geluidsoverlast op dan voor de coronaperiode. 'Zijn al die azijnzeikerds vetrokken uit Amstelveen?,' vraagt iemand zich op social media af. 

Het internationaal vermaarde Dekmantel Festival is het enige festival in het bos dat drie dagen duurt en dat leverde voorheen traditiegetrouw veel klachten op uit de omgeving. Dit jaar, na twee jaar afwezigheid door coronamaatregelen, is de toon van klagers uit Amstelveen een stuk gematigder en geven veel mensen aan geen tot weinig problemen te hebben met de beats uit het bos. Sterker: veel mensen genieten er van en gunnen een ieder een feestja na de feestloze coronaperiode. Dat bleek ook al tijdens eerdere festivals dit jaar.

Handjevol

Bij de gemeente Amstelveen kwamen afgelopen vrijdag, de eerste dag van het Dekmantel Festival, nog de meeste klachten binnen: dat waren er twaalf in totaal. De tweede en derde dag ging het slechts om een handjevol klachten (4). Dat staat in schril contrast met de bijna 80 meldingen die in 2019, de laatste editie voor corona, binnenkwamen. 

Festivalterrein

Hoewel er natuurlijk mensen zijn die overlast ondervinden van het gebonk uit het bos, laten zij zich (veel) minder op de social media kanalen van AmstelveenZ horen, misschien wel om niet direct als 'zeikerd' te worden bestempeld. Maar opvallend is vooral het aantal positieve reacties van omwonenden van het festivalterrein. 'Was een gezellig deuntje op de achtergrond! Niet zeuren mensen!' of 'Ik hoor het wel, maar absoluut geen problemen mee'. Wel blijven er bij diverse mensen zorgen bestaan over de effecten van het festival op de flora & fauna: 'Blijft apart dat dit in een bos kan aangezien het bos allerlei regels heeft om de natuur en de dieren in het bos niet te verstoren,' zo luidt een van de reacties.

Windrichting

Wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD) laat weten dat de organisatie zich keurig aan de decibelgrens heeft gehouden, zo bleek uit metingen en ook ging om stipt 23.00 de muziek uit. Raat stelt wel dat de windrichting vaak bepalend is voor het aantal klachten (de afgelopen dagen stond er niet veel wind en dus reikten de beats minder ver), maar hij ziet vooral ook dat er veel meer coulance is na de coronaperiode.

Geen grote incidenten

De wethouder meldt ook dat het festival zonder grote incidenten is verlopen; een aantal festivalbezoekers werd wel van het terrein verwijderd vanwege wangedrag en ook was er een onwelwording, maar de organisatie treedt in die gevallen goed en adequaat op. 

afvalprikkers_dekmantel.jpg

Leger afvalprikkers

Vandaag is begonnen met de afbouw op het festivalterrein (Land van Bosse). Opvallend daarbij is ook dat er een flink leger afvalprikkers is ingezet om niet alleen het festivalterrein, maar ook de omgeving schoon te prikken. Vele zakken vol verzameld afval wachten erop afgevoerd te worden. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.