Artistieke impressie van de parkachtige Meanderoverkapping.[Gemeente Amstelveen]

Zo gaat de Meander-overkapping over de nieuwe A9 bij Amstelveen eruit zien

Amstelveen – De nieuw te realiseren overkapping over de te vernieuwen Rijksweg A9 nabij de Meander in Amstelveen wordt uitgerust als groen en waterrijk park, inclusief vijver, wandelpaden en een fietspad.

De overkapping komt ter hoogte van Meandertorens III en IV en wordt 85 meter breed. Het is van drie nieuwe overkappingen over de snelweg die staan ingepland bij de vernieuwing van de A9, die tussen 2020 en 2026 verdiept en verbreed wordt aangelegd. De vernieuwde Rijksweg krijgt ook groene geluidswallen.

Overkappingen

De andere twee overkappingen komen bij het Oude Dorp (ter hoogte van de Amsterdamseweg) en het Stadshart (ter hoogte van de Keizer Karelweg); daar werden eerder al artistieke impressies van vrijgegeven. [Tekst gaat verder onder impressies].

 
Boven: Park-overkapping bij het Oude Dorp. Onder: overkapping bij het Stadshart met Bomenbrug 

Meander-overkapping

De inrichting van de Meander-overkapping is samen met bewoners tot stand gekomen, zo meldt de gemeente. ‘Dat hier een park komt is mede te danken aan de inzet van de Belangen Vereniging Meander Bewoners (BVMB),’ aldus wethouder Herbert Raat (VVD, A9). ‘Zij pleitten destijds voor een bredere overkapping. Door een extra bijdrage van de ontwikkelaar van het oude KPMG-gebouw en de gemeente is dit mogelijk. Nu ontstaat een volledig nieuw park in Amstelveen waar iedereen gebruik van kan maken.’

Input bewoners

Eind 2017 was een meedenkavond voor omwonenden van de overkapping. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat een groen, parkachtig karakter de voorkeur had. Een andere wens was het verlengen van de overkapping van 17 naar 85 meter. Dit is inmiddels in de plannen opgenomen.

Fietsen

Op de plek van de overkapping loopt nu een fietstunnel onder de A9 door (ter hoogte van de entree van het nog te transformeren oud-KPMG-kantoor). In de toekomst kunnen inwoners via het park òver de A9 fietsen, zoals onderstaand voorlopig ontwerp toont. Het groen in het park wordt een combinatie van verschillende boom- en struiksoorten. Daarnaast komt er een vijver van 80 tot 130 centimeter diep met een speciaal drainagesysteem om regenwater op te slaan.

Kale oplevering in 2026

Rijkswaterstaat levert in 2026 de drie (lege) overkappingen op waarna de gemeente kan beginnen met de inrichting.

[Artisitieke impressies: gemeente Amstelveen. Aan de afbeeldingen kunnen geen rechten worden ontleend]


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.