Zo leer je omgaan met je ziekte

Amstelveen / Uithoorn - Een chronische ziekte zoals Parkinson kan je leven flink op zijn kop zetten. Hoe ga je hiermee om en wat betekent het voor je omgeving? In buurgemeente Uithoorn staat een team zorgverleners voor je klaar. Zij leren je samen met je partner of mantelzorger zo goed mogelijk met je ziekte om te gaan.  

In Uithoorn werken verschillende zorgverleners met elkaar samen. Coördinator Ilja Snik helpt hen daarbij. “Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid stimuleert ons al jaren om samen te werken”, zegt zij. “Zo hoeft de huisarts niet meer elke patiënt te zien. We kijken samen wie je het beste kan helpen.”

Zorgprogramma

De zorgverleners in Uithoorn hebben samen een aantal programma’s opgezet, onder andere voor Parkinson. Parkinson is een ziekte die ervoor zorgt dat patiënten steeds meer last krijgen. Daardoor hebben ze steeds meer zorg en hulp nodig.

Een aantal praktijkondersteuners (POH’s) zijn opgeleid tot Parkinsonverpleegkundige. Een van hen is Petra Senden. “In het zorgprogramma Parkinson zijn de huisarts en de praktijkondersteuner de spil”, vertelt Petra. “Zij zorgen ervoor dat je de juiste zorg en hulp op het juiste moment krijgt. Dat betekent ook dat zij overleggen met alle andere zorgverleners.”

Elke Parkinson zorgverlener heeft zijn eigen expertise, bijvoorbeeld:

  • De fysiotherapeut ondersteunt bij het bewegen, individueel of in een groep.
  • De logopedist adviseert over het slikken en spreken.
  • De neuroloog adviseert over de medicatie.
  • De wijkverpleegkundige zorgt voor de persoonlijke verzorging.

Door de samenwerking met andere zorgverleners, zoals de neuroloog en Parkinson verpleegkundige uit het ziekenhuis, zorgt het zorgprogramma Parkinson ervoor dat opnames in het ziekenhuis minder nodig zijn. En jij als Parkinsonpatiënt langer thuis kunt blijven wonen.

Daarnaast organiseert Petra klinische lessen voor zorgverleners en multidisciplinair overleg tussen alle Parkinson zorgverleners. Petra is aangesloten bij ParkinsonNet en organiseert jaarlijks het Parkinson café. Daar ontmoeten Parkinson patiënten lotgenoten en bespreken ze een thema dat te maken heeft met de ziekte Parkinson. Deze extra taken van de Petra, die erg belangrijk zijn voor het zorgprogramma, zijn mogelijk omdat Zorg en Zekerheid daar extra financiering voor vrijmaakt.

Desnoods dans je mee op een stoel

Tijdens het Parkinson café van 2023 lieten we zien dat bewegen voor patiënten met Parkinson makkelijker wordt door muziek, ritme en dans. Wil je het ook proberen? Edwin Barentsen van bewonersinitiatief Kleurrijk Bovenkerk organiseert elke dinsdag van 2 tot 3 uur dansmomenten. Iedereen uit de regio Amstelveen kan meedoen, ongeacht leeftijd of mobiliteit. Desnoods dans je mee op een stoel. Mail om mee te doen naar: info@danspark.org

Cursus

Ben je aanvullend verzekerd bij Zorg en Zekerheid? Dan krijg je een vergoeding voor een cursus die je leert omgaan met je ziekte. Voorwaarde is dat deze wordt gegeven door een patiëntenvereniging van de Patiëntenfederatie Nederland (NPCF), Ieder(in) of thuiszorgorganisaties. Meer informatie: www.zorgenzekerheid.nl/vergoedingenzoeker

Logo AmstelveenZ zorg zekerheid.jpg


Meer nieuws

Sport vandaag 14:00

Uplift breidt uit met small group training: personal training met zijn vieren

Amstelveen - Al vier jaar timmeren de ‘Ralfen’ druk aan de weg met UPLIFT. Met hun high-end personal trainingsstudio aan de Amsterdamseweg helpen Ralph en Ralf hun clientèle om hen zo fit en weerbaar mogelijk te maken. Naast personal- en duo-training, breiden ze uit met small group training.

Columns vandaag 09:24

Column Geertje Visser: Overvallen

Amstelveen - Ondanks wat overvallen, autokraken, woninginbraken, jongeren die met messen zwaaiden, jongeren die met nepwapens zwaaiden (zwaaiden jongeren gewoon maar eens voor de gezelligheid, hè?) en vechtpartijen, kunnen we rustig slapen hier in Amstelveen. Amstelveners waarderen hun veiligheid namelijk meer dan mensen in andere gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde. Geweldig nieuws natuurlijk, want niets zegt zoveel over veiligheid als de waardering ervan, nietwaar?

Sport gisteren 14:00

Rugbyer Enzo Fontein: 'mijn toekomst ligt in Engeland'

Amstelveen - Enzo Fontein (17) is een rugbyer bij de Amstelveense Rugbyclub ARC. Met zijn team haalde hij drie keer de NK-finale en in 2022 mochten ze de titel Nederlands Kampioen op hun naam schrijven. Begin 2024 was Enzo genomineerd voor Amstelveens talent van het jaar tijdens het Amstelveen Sportgala. Hij werd runner-up en zijn rugbyclub werd als winnaar uitgeroepen tot Vereniging van het jaar. Met zijn zeventien jaar is hij nog jong, maar dat staat zijn grootse dromen niet in de weg. Als het aan hem ligt, vertrekt hij dit schooljaar nog naar Engeland om zijn dromen te verwezenlijken.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 10:27

Fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen

Amstelveen - Visit Amstelveen en Canon organiseren deze lente een fotowedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de mooiste natuurfoto. Het voorjaar is dé tijd om er op uit te gaan in Amstelveen. Neem je smartphone en/of camera mee om de natuur vast te leggen, want je kunt er een mooie prijs mee winnen én de mooiste foto’s krijgen een plekje in een tentoonstelling in het Cobra Museum!

Algemeen 11 apr. 2024 16:03

MEAN WELL sponsort sportveldje voor Oekraïense vluchtelingen bij opvanglocatie

Amstelveen - Deze week is een multifunctionele sportveldje bij de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Kronenburg (Sonjashnik) geopend. MEAN WELL, een Taiwanees bedrijf dat sinds 2006 is gevestigd in Amstelveen, is de sponsor van het sportveldje en leverde ook bijbehorende voorzieningen, zoals goals, ballen en netten.