Ochtendfoto Bovenkerkerpolder Amstelveen

Zorg om luchtkwaliteit Amstelveen leidt tot raadsgesprek op initiatief van GL, bbA en CU

Amstelveen - Op initiatief van GroenLinks, Burgerbelangen Amstelveen en de ChristenUnie wordt woensdag 13 september 2023 een raadsgesprek gehouden over de luchtkwaliteit in Amstelveen. De partijen maken zich ernstige zorgen.

Kitty Huisman (Burgerbelangen Amstelveen), Simon Lutz (GroenLinks) en Dianne Hoefakker (ChristenUnie) hebben het raadsgesprek geïnitieerd omdat zij zich met name zorgen maken over de luchtverontreiniging door in het bijzonder het vele vliegverkeer van Schiphol boven Amstelveen. ‘Wij willen een duidelijk beeld krijgen van de gevaren van de luchtvervuiling waaraan de bewoners van Amstelveen worden blootgesteld’ aldus de drie raadsleden.

groenlinks luchtkwaliteit bba.jpg
Simon Lutz (GL), Dianne Hoefakker (CU) en Kitty Huisman (bbA)

Neerdalende vervuilende stoffen

Saskia van de Zee, expert op het gebied van luchtkwaliteit van GGD Amsterdam, zal een half uur lang de raad en bewoners over het onderwerp informeren. Wat de drie raadsleden van de avond verwachten is heldere informatie te krijgen over hoe vervuild de lucht is, welke vervuilende stoffen op Amstelveen neerdalen, hoe en of dit correct wordt gemonitord en welke nadelige gevolgen eventuele luchtvervuiling op de volksgezondheid heeft.

Toxische stoffen

Verschillende artikelen hebben volgens de partijen het afgelopen jaar al op dit grote probleem gewezen: ’Ongeboren kinderen hebben al toxische stoffen in hun lijf, die zij binnenkrijgen via hun moeders’ liet onlangs een studie zien welke uitgevoerd werd aan de Universiteit van Aberdeen. ‘In elke kubieke millimeter weefsel, werden duizenden zwarte koolstofdeeltjes gevonden die door de moeder tijdens de zwangerschap werden ingeademd en vervolgens via de bloedbaan en placenta werden doorgegeven aan de foetus.'

Longaandoeningen

'Een ander onderzoek, onder meer dan 250.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk, heeft aangetoond hoe luchtvervuiling de progressie van longaandoeningen versnelt,'stellen de partijen. 'Uit onderzoeken blijkt ook dat kinderen extra kwetsbaar zijn, wanneer het gaat om vervuilde lucht. De longen van kinderen zijn nog in ontwikkeling, ze ademen sneller en twee tot drie keer meer lucht dan volwassenen. Dit terwijl ze meer tijd buiten doorbrengen. Blootstelling aan luchtvervuiling op jonge leeftijd verhoogt de kans op ontwikkeling van chronische longziekten op latere leeftijd, aldus de onderzoekers.'

Openbaar

Het raadsgesprek is openbaar en begint woensdag 13 september om 19.30 uur in het raadhuis van Amstelveen


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.