Ochtendfoto Bovenkerkerpolder Amstelveen

Zorg om luchtkwaliteit Amstelveen leidt tot raadsgesprek op initiatief van GL, bbA en CU

Amstelveen - Op initiatief van GroenLinks, Burgerbelangen Amstelveen en de ChristenUnie wordt woensdag 13 september 2023 een raadsgesprek gehouden over de luchtkwaliteit in Amstelveen. De partijen maken zich ernstige zorgen.

Kitty Huisman (Burgerbelangen Amstelveen), Simon Lutz (GroenLinks) en Dianne Hoefakker (ChristenUnie) hebben het raadsgesprek geïnitieerd omdat zij zich met name zorgen maken over de luchtverontreiniging door in het bijzonder het vele vliegverkeer van Schiphol boven Amstelveen. ‘Wij willen een duidelijk beeld krijgen van de gevaren van de luchtvervuiling waaraan de bewoners van Amstelveen worden blootgesteld’ aldus de drie raadsleden.

groenlinks luchtkwaliteit bba.jpg
Simon Lutz (GL), Dianne Hoefakker (CU) en Kitty Huisman (bbA)

Neerdalende vervuilende stoffen

Saskia van de Zee, expert op het gebied van luchtkwaliteit van GGD Amsterdam, zal een half uur lang de raad en bewoners over het onderwerp informeren. Wat de drie raadsleden van de avond verwachten is heldere informatie te krijgen over hoe vervuild de lucht is, welke vervuilende stoffen op Amstelveen neerdalen, hoe en of dit correct wordt gemonitord en welke nadelige gevolgen eventuele luchtvervuiling op de volksgezondheid heeft.

Toxische stoffen

Verschillende artikelen hebben volgens de partijen het afgelopen jaar al op dit grote probleem gewezen: ’Ongeboren kinderen hebben al toxische stoffen in hun lijf, die zij binnenkrijgen via hun moeders’ liet onlangs een studie zien welke uitgevoerd werd aan de Universiteit van Aberdeen. ‘In elke kubieke millimeter weefsel, werden duizenden zwarte koolstofdeeltjes gevonden die door de moeder tijdens de zwangerschap werden ingeademd en vervolgens via de bloedbaan en placenta werden doorgegeven aan de foetus.'

Longaandoeningen

'Een ander onderzoek, onder meer dan 250.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk, heeft aangetoond hoe luchtvervuiling de progressie van longaandoeningen versnelt,'stellen de partijen. 'Uit onderzoeken blijkt ook dat kinderen extra kwetsbaar zijn, wanneer het gaat om vervuilde lucht. De longen van kinderen zijn nog in ontwikkeling, ze ademen sneller en twee tot drie keer meer lucht dan volwassenen. Dit terwijl ze meer tijd buiten doorbrengen. Blootstelling aan luchtvervuiling op jonge leeftijd verhoogt de kans op ontwikkeling van chronische longziekten op latere leeftijd, aldus de onderzoekers.'

Openbaar

Het raadsgesprek is openbaar en begint woensdag 13 september om 19.30 uur in het raadhuis van Amstelveen


Meer nieuws

Wonen vandaag 14:35

Deur weer op kier voor woningbouw Kronenburg; Amstelveen om tafel met minister

Amstelveen - De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Hugo de Jonge) heeft gemeente Amstelveen uitgenodigd om opnieuw om tafel te gaan om alsnog mogelijkheden voor de bouw van woningen in de wijk Kronenburg te bespreken. Amstelveen heeft de uitnodiging geaccepteerd. Beide partijen hopen dat de impasse die rond de grotendeels leegstaande en verouderde kantorenwijk - gelegen onder de aanvliegroute van Schiphol - is ontstaan kan worden doorbroken, maar de partijen liggen nog wel behoorlijk ver uiteen.

112 gisteren 19:44

Steekpartij aan Orion in Middenhoven

Amstelveen - Aan Orion in de wijk In Middenhoven in Amstelveen Zuid heeft maandagavond omstreek half 8 een steekpartij plaatsgevonden.  

Wonen gisteren 14:38

Scholen en zorginstellingen Amstelveen zien geen ruimte voor dienstwoningen op eigen terrein

Amstelveen - Zowel scholen als zorginstellingen in Amstelveen zien - door gebrek aan ruimte en financiële middelen - geen mogelijkheden om dienstwoningen voor personeel te realiseren op eigen terrein. De gemeenteraad had het College van B en W gevraagd die mogelijkheid te onderzoeken, omdat personeel moeilijk betaalbare huisvesting kan vinden en daardoor meer dan eens uit de gemeente vertrekt om elders dichtbij huis te kunnen werken.

Sport gisteren 13:46

Najaarseditie 11 Parkentocht van start

Amstelveen - AmstelveenSport organiseert ook dit najaar de 11 Parkentocht. Van 3 oktober tot en met 7 november kun je elke dinsdag- en vrijdagochtend om 10.00 uur starten met wandelingen vanaf 11 verschillende plekken in Amstelveen. Samen met andere wandelaars en professionele begeleiding kun je op een laagdrempelige en gezellige manier aan je vitaliteit werken.