Eerdere afsluiting van de Buitenvelderstelaan leidde tot grote verkeersproblemen in Amstelveen (2022)

Zorgen in Amstelveen om autoluw-plannen Amsterdam

Amstelveen - De Amstelveense coalitiepartij VVD maakt zich grote zorgen sinds gemeente Amsterdam de ambitie heeft uitgesproken om veel wegen door de stad te willen afsluiten voor doorgaand autoverkeer. ‘Als de nieuwe plannen doorgaan, dan zal de doorstroming van het verkeer in buurgemeenten als Amstelveen ernstige hinder ondervinden,’ stelt VVD-raadslid Menno van Leeuwen, die eveneens lid is van de raad van de Vervoerregio Amsterdam.

‘Vorig jaar hebben wij gezien wat de afsluiting van de Buitenvelderstelaan voor Amstelveen betekent. Iedereen op de Beneluxbaan stond muurvast. Ik moet er niet aan denken, dat dat voortaan altijd zo gaat zijn,’ zegt Van Leeuwen. Ook voorziet hij toenemende parkeerproblematiek in Amstelveen.

Parkeren

Het invoeren van betaald parkeren in Buitenveldert door Amsterdam toonde dat eerder al aan. ‘Eerder leidde dit al tot problemen met overlast van Amsterdammers die veelvuldig in Amstelveen parkeren waardoor ook Amstelveen betaald parkeren moest invoeren.'

Hulpdiensten

Van Leeuwen heeft namens de VVD schriftelijke vragen aan het College van Amstelveen gesteld die zich ook richten op de bereikbaarheid voor hulpdiensten, zoals bijvoorbeeld de spoedeisende hulp van het VUMC. ‘Het kan niet waar zijn, dat door deze plannen daar problemen mee zou kunnen ontstaan.’

A10 en A9

Daarnaast verwacht Van Leeuwen dat de plannen ook negatieve gevolgen zullen hebben voor het verkeer op de A10 en A9: ‘Terwijl Amsterdam deze plannen introduceert, worden door het Rijk juist miljardeninvesteringen gedaan in de verbreding van de A9 en het toekomstige Zuidasdok. Het idee is dat mensen dan vanzelf de auto zullen laten staan, maar op dit moment zijn hiervoor te weinig alternatieven en nemen de budgetten voor het Openbaar Vervoer eerder af dan toe. Men moet eerst de zaken voor elkaar hebben voordat met de mensen uit hun auto pest.’

menno van leeuwen vvd.jpg
Menno van Leeuwen (VVD)

Naast deze vragen heeft Van Leeuwen in de Vervoerregio Amsterdam ook aandacht gevraagd voor andere belangrijke onderwerpen zoals fietsveiligheid, het verbreden van de Bovenkerkerweg, een OV station in Legmeer en de wens om Amstelveen-Zuid/Aalsmeer/Uithoorn een directe verbinding te geven met Schiphol.


Meer nieuws

Politiek 30 nov. 2023 17:17

VVD Amstelveen keert zich tegen lokaal vuurwerkverbod: 'geen draagvlak voor'

Amstelveen - De Amstelveense VVD heeft zich gisteren in de raadsvergadering nadrukkelijk uitgesproken tegen het GroenLinks-voorstel om per direct het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling in Amstelveen te verbieden. Volgens de partij is er voor een dergelijk lokaal verbod onvoldoende draagvlak, lost het de problemen niet op en is het bovendien niet handhaafbaar.

Politiek 30 nov. 2023 13:43

Burgerbelangen Amstelveen uit zorgen over bodemvervuiling Amsterdamse bos

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) maakt zich grote zorgen over de grondkwaliteit van het Amsterdamse Bos. Dit naar aanleiding van de recente onderzoeksreportage van AT5, die veel stof deed opwaaien. Namens de bbA-fractie stelt raadslid Dave Offenbach nu dat (Amstelveense) burgers zich zorgen maken over de veiligheid en de gezondheidsrisico’s die men in het Bos kan lopen. 

Politiek 30 nov. 2023 11:29

Vuurwerkverbod Amstelveen Oud & Nieuw voor dit jaar van de baan

Amstelveen - Een algeheel verbod voor het afsteken van vuurwerk rond Oud & Nieuw in Amstelveen is voor dit jaar van de baan. GroenLinks Amstelveen pleitte daarvoor, maar trok het voorstel (amendement) daartoe gisterenavond weer in, nadat bleek dat er geen meerderheid voor de plannen was.