Flats in Uilenstede (Archieffoto)

Zorgen om eenzame studenten op Uilenstede

AMSTELVEEN - Veel van de circa 3500 studenten op Campus Uilenstede zijn volgens het CDA en GroenLinks eenzaam. De twee oppositiepartijen maken zich zorgen over de sociale samenhang in de Amstelveense wijk. 

GroenLinks en het CDA vrezen dat 2015 voor Uilenstede door een gebrek aan middelen een sociaal verloren jaar dreigt te worden. En dat terwijl de Campus momenteel grondig wordt vernieuwd. Meer dan voldoende reden om het onderwerp sociale samenhang in de studentenwijk op de agenda te zetten in de commissievergadering Burgers & Samenleving.

VBU
De Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU) haakte op het onderwerp in door gisterenavond in te spreken. De bewonersvereniging maakt zich ook zorgen en wil graag meer sociale activiteiten ontplooien, maar komt handen (en financiën) tekort. De bewonersclub, met 5 commissieleden en 5 bestuursleden, komt nu met kunst en vliegwerk en heel veel inzet tot zo’n zeven sociale activiteiten per jaar, van een buurtbarbecue tot een groot festival in september.

Zak geld
Maar de tijden dat gemeente Amstelveen een zak met geld bij de voordeur neergooit als er alarm wordt geslagen is allang verleden tijd. En PvdA-wethouder Jeroen Brandes is geenszins van plan die tijden te laten herleven.

Korte woonduur
Nu is sociale samenhang creëren in een wijk die voor 85 procent uit studenten (van wie 1/3e internationaal) bestaat - en waar de gemiddelde woonduur nog geen drie jaar is, natuurlijk geen eenvoudige opgave.

Griffioen
GroenLinks en CDA maken zich onder meer zorgen omdat subsidieverzoeken van cultureel centrum Griffioen begin dit jaar tot twee keer toe door het college werden afgewezen. Het theater speelt volgens de twee politieke partijen (en de VBU) momenteel een bevorderende rol op sociaal gebied, is een constante factor in de wijk en blijkt een belangrijke partner voor de bewonersvereniging.

Koers
Maar de subsidie-aanvragen van cultureel centrum Griffioen pasten volgens wethouder Jeroen Brandes simpelweg niet in de nieuwe welzijnskoers (Bewoners aan Zet) van de gemeente, ook al omdat Griffioen een culturele instantie is en het raar zou zijn als een theater zou gaan bepalen hoe het met de sociale samenhang verder moet. Bovendien vertrekt het theater binnen 3 jaar naar Amsterdam (2018).

BIG
Het college wil in de toekomst onder voorwaarden best geld beschikbaar stellen voor sociale initiatieven in Uilenstede, maar dan via een bewonersinitiatiefgroep (BIG). Momenteel duiken deze biggen overal in Amstelveen op, met als een van de beste voorbeelden Stadsdorp Elsrijk. Het college gelooft heilig in het concept, dat ondersteund wordt door de ingehuurde welzijnsinstantie AanZ.

Moeizaam
De VBU liet gisteren ook doorschemeren dat het contact met de gemeente en de nieuwe ‘wijkcoach’  moeizaam verloopt. Maar na een waar vragenvuur van de commissieleden op de insprekers, bleek dat de VBU ook kampt met een gebrek aan continuïteit en kennis.

 

Wiel
De huidige VBU-(bestuurs)leden zijn enthousiast en bereidwillig en kregen van de commissieleden veel complimenten, maar door de jaren heen moet de VBU telkens het wiel opnieuw uitvinden, omdat de vereniging nog net niet sneller van leden wisselt dan een Formule 1-auto van banden. Studenten blijven immers maar relatief kort in de wijk en de overdracht bij wisselingen laat wel eens te wensen over, zo bleek na vragen van Jacqueline Höcker (bbA).

Oprichting
Wethouder Brandes ziet Uilenstede/VBU mede daarom nu nog als een BIG in oprichting. Ondersteund door een wijkcoach van AanZ moeten nu stappen gezet worden naar een volwaardige BIG, om zo in combinatie met een VBU met meer continuïteit, de sociale samenhang de komende jaren te bevorderen. ‘Er valt nog een hoop te winnen,’ zo concludeerde Brandes.

Op de foto
Woontorens in Uilenstede.


Meer nieuws

Wonen vandaag 13:36

Inwoners en ondernemers kunnen meedenken over inrichting Nieuw Legmeer

Amstelveen - Het college van B en W van Amstelveen heeft 28 mei besloten het voorlopig ontwerp Stedenbouwkundig Plan vrij te geven voor participatie. Omwonenden van en eigenaren en ondernemers op Legmeer kunnen de komende tijd meedenken over de inrichting en functies voor de nieuwe woon-werkwijk Nieuw Legmeer.

Algemeen vandaag 13:19

Speel Hunted Amstelveen en probeer uit handen van politie te blijven

Amstelveen - Zaterdag 8 juni is Randwijck het decor voor Hunted, een spel gebaseerd op het populaire tv-programma. Jongeren uit Amstelveen tussen de 14 en 18 jaar oud kunnen op een speelse manier uit de handen van de politie en handhaving proberen te blijven. 

Algemeen vandaag 11:39

Documentaire Gerlach 13 juni op televisie

Amstelveen - De documentaire Gerlach, over de laatste akkerbouwer in Amstelveen, is een grote hit. Na een succesvolle bioscooprelease met maar liefst landelijk 25.000 bezoekers, wordt de prijswinnende docu op 13 juni uitgezonden op tv op NPO2 door KRO-NCRV. Aanvankelijk zou Gerlach op 30 mei op televisie te zien zijn, maar deze datum is nu verschoven.

Onderwijs & Educatie vandaag 09:45

Nieuw kinderdagverblijf ’t Schooltje in Amstelveen

Amstelveen - Dit jaar heeft kinderdagverblijf 't Schooltje haar deuren geopend in Randwijck in Amstelveen. Zij bieden een kleinschalig, kwalitatief hoge kinderopvang aan voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud. Op de verticale groep kunnen de kinderen samen spelen, van elkaar leren en krijgen zij de ruimte om persoonlijke successen te ervaren.