Zorgen om staat van kersenbloesempark Amsterdamse bos: 'Gezondheid al jaren achteruit'
Amstelveen - Er bestaan serieuze zorgen over de gezondheidsstaat van het kersenbloesempark in het Amsterdamse bos. Door bodemverdichting en te weinig bodemleven gaat de gezondheid van de Japanse sierkersen al jaren achteruit. De verslechterde (bodem-)gezondheid wordt deels toegeschreven aan de hoge bezoekersaantallen in het park tijdens de bloeiperiodes.
De bloeiperiode 2024 zal binnenkort weer aanbreken, maar zover is het nog niet. Opnieuw worden traditiegetrouw veel bezoekers verwacht. Ondertussen is het een uitdaging om de gezondheid van de bomen te bevorderen. 'De bomen lijken niet echt te floreren', wordt gemeld op de website van het Amsterdamse bos.
Bodem belast met gewicht
'Een heel aantal verschillende oorzaken zorgt er samen voor dat de bomen het niet zo naar hun zin hebben. De twee belangrijkste zijn dat de bodem verdicht is en dat er te weinig bodemleven is. Verdichting is het compacter worden en vervormen van de bodem. Het ontstaat doordat de bodem belast wordt met gewicht. In het Bloesempark zorgt het hoge bezoekersaantal elk jaar tijdens de bloesemperiode voor een enorme belasting voor de bodem.'
Het park in bloei trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers.
Onherstelbare schade
'Bodemverdichting brengt langdurige tot onherstelbare schade toe aan de structuur van de bodem en heeft een negatieve invloed op de verhouding water en lucht in de bodem. Dit beïnvloedt de vegetatie, omdat de beschadigde bodem moeilijk tot geen water doorlaat, waardoor een zure en extreme groeiomgeving ontstaat.'
Inzet wormen en schimmels
De Amsterdamse bos-organisatie probeert de bodemkwaliteit in het Bloesempark te verbeteren door de inzet van wormen en schimmels. Dat zijn zogenoemde nature-based solutions, De inzet van schimmels zorgen voor een betere bodemstructuur met hun lange schimmeldraden. Wormen voelen zich prettiger bij de aanwezigheid van schimmels. Ze graven verticale gangen. Dat maakt de doorworteling en afwatering beter. Deze duurzame wijze van bodemverbetering wordt nog niet vaak toegepast.
Ploffen
De Japanse sierkersen in het Bloesempark worden al langere tijd in de gaten gehouden en in de loop der jaren zijn al verschillende onderzoeken uitgevoerd, zo valt te lezen op de website van het Amsterdamse bos.
Ook is in het verleden de bodem van het Bloesempark al een keer 'geploft'. Daarbij is onder hoge druk lucht in de grond geperst, waardoor de bodem open is gebarsten. Het resultaat was toen best goed, en de bomen leken het daardoor weer beter te doen. Het nadeel is echter dat het een dure maatregel is en dat het ploffen herhaald moet worden om het gewenste resultaat te behouden.
Gezonde bodem, vitalere Japanse kersen
Het Amsterdamse bos verwachten dat de Japanse kersen vitaler worden, wanneer de bodem waar de bomen in staan gezonder is, met een rijker bodemleven. Daarmee is het Bloesempark in principe bestand tegen het hoge bezoekersaantal tijdens de komende bloesemperiode. 'We houden in de gaten of de bomen het beter gaan doen of dat er nog andere maatregelen nodig zijn,' aldus de bosorganisatie.
Kersenbloesempark Amstelveen
Het kersenbloesempark in het Amsterdamse bos ligt op Amstelveens grondgebied. Gemeente Amsterdam is echter beheerder. Het park werd gerealiseerd nadat de de Japan Women’s Club (JWC) in het jaar 2000 vierhonderd kersenbomen aan Amstelveen schonk: de bomen zijn van het soort Prunus Yedoensis (geënt op een rechte onderstam). Iedere boom in het park draagt een vrouwennaam: 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam en 200 hebben een Nederlandse vrouwennaam.