Archief

Zorgen om staat van kersenbloesempark Amsterdamse bos: 'Gezondheid al jaren achteruit'

Amstelveen - Er bestaan serieuze zorgen over de gezondheidsstaat van het kersenbloesempark in het Amsterdamse bos. Door bodemverdichting en te weinig bodemleven gaat de gezondheid van de Japanse sierkersen al jaren achteruit. De verslechterde (bodem-)gezondheid wordt deels toegeschreven aan de hoge bezoekersaantallen in het park tijdens de bloeiperiodes.

De bloeiperiode 2024 zal binnenkort weer aanbreken, maar zover is het nog niet. Opnieuw worden traditiegetrouw veel bezoekers verwacht. Ondertussen is het een uitdaging om de gezondheid van de bomen te bevorderen. 'De bomen lijken niet echt te floreren', wordt gemeld op de website van het Amsterdamse bos.

Bodem belast met gewicht

'Een heel aantal verschillende oorzaken zorgt er samen voor dat de bomen het niet zo naar hun zin hebben. De twee belangrijkste zijn dat de bodem verdicht is en dat er te weinig bodemleven is. Verdichting is het compacter worden en vervormen van de bodem. Het ontstaat doordat de bodem belast wordt met gewicht. In het Bloesempark zorgt het hoge bezoekersaantal elk jaar tijdens de bloesemperiode voor een enorme belasting voor de bodem.'

bloesempark_drukte_2022.jpg
Het park in bloei trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers.

Onherstelbare schade

'Bodemverdichting brengt langdurige tot onherstelbare schade toe aan de structuur van de bodem en heeft een negatieve invloed op de verhouding water en lucht in de bodem. Dit beïnvloedt de vegetatie, omdat de beschadigde bodem moeilijk tot geen water doorlaat, waardoor een zure en extreme groeiomgeving ontstaat.'

Inzet wormen en schimmels 

De Amsterdamse bos-organisatie probeert de bodemkwaliteit in het Bloesempark te verbeteren door de inzet van wormen en schimmels. Dat zijn zogenoemde nature-based solutions, De inzet van schimmels zorgen voor een betere bodemstructuur met hun lange schimmeldraden. Wormen voelen zich prettiger bij de aanwezigheid van schimmels. Ze graven verticale gangen. Dat maakt de doorworteling en afwatering beter. Deze duurzame wijze van bodemverbetering wordt nog niet vaak toegepast. 

Ploffen

De Japanse sierkersen in het Bloesempark worden al langere tijd in de gaten gehouden en in de loop der jaren zijn al verschillende onderzoeken uitgevoerd, zo valt te lezen op de website van het Amsterdamse bos.

Ook  is in het verleden de bodem van het Bloesempark al een keer 'geploft'. Daarbij is onder hoge druk lucht in de grond geperst, waardoor de bodem open is gebarsten. Het resultaat was toen best goed, en de bomen leken het daardoor weer beter te doen. Het nadeel is echter dat het een dure maatregel is en dat het ploffen herhaald moet worden om het gewenste resultaat te behouden.

Gezonde bodem, vitalere Japanse kersen

Het Amsterdamse bos verwachten dat de Japanse kersen vitaler worden, wanneer de bodem waar de bomen in staan gezonder is, met een rijker bodemleven. Daarmee is het Bloesempark in principe bestand tegen het hoge bezoekersaantal tijdens de komende bloesemperiode. 'We houden in de gaten of de bomen het beter gaan doen of dat er nog andere maatregelen nodig zijn,' aldus de bosorganisatie.

Kersenbloesempark Amstelveen

Het kersenbloesempark in het Amsterdamse bos ligt op Amstelveens grondgebied. Gemeente Amsterdam is echter beheerder. Het park werd gerealiseerd nadat de de Japan Women’s Club (JWC) in het jaar 2000 vierhonderd kersenbomen aan Amstelveen schonk: de bomen zijn van het soort Prunus Yedoensis (geënt op een rechte onderstam). Iedere boom in het park draagt een vrouwennaam: 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam en 200 hebben een Nederlandse vrouwennaam.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 09:16

Documentaire Gerlach 30 mei op televisie

Amstelveen - De documentaire Gerlach, over de laatste akkerbouwer in Amstelveen, is een grote hit. Na een succesvolle bioscooprelease met maar liefst landelijk 25.000 bezoekers, wordt de prijswinnende docu op 30 mei uitgezonden op tv op NPO2 door KRO-NCRV. 

Gezondheid & welzijn gisteren 09:00

Keizer Karelpark Tandartsen: het hele gezin met een stralende lach de deur uit

Amstelveen - Zeven jaar geleden opende Keizer Karelpark Tandartsen aan Lindepark, met één tandarts en één mondhygiëniste. Inmiddels is de tandartspraktijk niet meer weg te denken uit de regio en heeft de uitbreiding vorig jaar gezorgd voor zes behandelkamers, vijf tandartsen en vijf mondhygiënisten. Het team staat klaar om hun patiënten vol vertrouwen en deskundigheid te helpen aan een stralend gebit.

112 14 apr. 2024 20:23

Ongeval op kruising Burgemeester Boersweg

Amstelveen - Op de Burgemeester Boersweg ter hoogte van de op/afrit van Rijksweg A9 in Amstelveen heeft zondagavond een botsing plaatsgevonden.

Amstelveen van voorheen 14 apr. 2024 19:20

Amstelveen van voorheen (398)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 398 een oude foto van het Buitenplein op Plein 60, geschoten vanuit het vroegere pand van Vroom & Dreesmann.