Zorgen over kosten Amstelveense energietransitie: wie gaat dat betalen?

Amstelveen - De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) is bezorgd over de kosten die straks op Amstelveense inwoners afkomen als de gemeente de doelstellingen voor de Energietransitie wil gaan halen. Als voorbeeld geeft de partij de gemeentelijke missie om huishoudens aardgasvrij te maken. ‘Wie zal dat betalen?’, vraagt AVA zich af.

De plannen voor de Energietransitie is in Amstelveen zijn samengevat in een grootschalig ‘Plan voor Energietransitie, Circulaire Economie en Klimaatadaptie’, in politieke kringen beter bekend als PLECK. De 2.0 versie van het plan geeft een uitgebreid beeld waar de gemeente mee bezig is op het gebied van duurzaamheid en bevat nodige bijstellingen voor de toekomst.

Zorgen kosten

Pleck 2.0 geeft volgens AVA een goed zicht op vorderingen, plannen en aangepaste werkagenda’s en noemt het plan ambitieus: ‘Dat is ook wel nodig wil Amstelveen de doelstellingen halen'. Actief voor Amstelveen gaat in die ambitie mee. 'Maar we hebben echter toch wel wat zorgen bij het opstellen van wijkuitvoeringsplannen in het kader van de energietransitie. Wij denken dat veel mensen die straks binnen Amstelveen daarmee te maken krijgen zich afvragen: prima om van het gas af te gaan, maar wat gaat het mij dan kosten? Zijn er straks voldoende subsidies en wat moet ik dan zelf gaan betalen en hoe? Zeker als je ouder bent en lang in een bestaande woning woont, prangt die vraag,’ aldus AVA.

Vragen

AVA stelt dat die vragen niet alleen gelden voor eigenaren van koopwoningen: ‘Ook bewoners van huurwoningen krijgen daarmee te maken, zij het indirect. Verhuurders zullen de aanleg/veranderkosten van installaties wel betalen. Maar je moet er rekening mee houden dat die kosten op een of andere manier worden doorberekend aan de huurder.’ ‘Zoals met veel dingen: kosten gaan voor de baten uit. Natuurlijk, zowel voor eigenaren als huurders is het mogelijk dat de energierekening straks lager wordt. Maar we weten het niet en wij kunnen ons goed voorstellen dat dergelijke vragen bij veel mensen leven’, aldus AVA.

PLECK

AVA noemt het goed dat het PLECK-plan een dynamisch stuk is en blijft: ‘De wereld verandert tenslotte nogal snel.  Ook de verschillende inzichten over hoe je het beste kan verduurzamen verscherpen zich van jaar tot jaar’, meldt AVA. ‘Waar het lange tijd not done was om te praten over waterstofenergie - want te duur, en kernenergie - want te gevaarlijk, zie je daarover tegenwoordig steeds nieuwe discussies en meningen ontstaan. Naar de mening van Actief voor Amstelveen een goede zaak. Evenals de toenemende kritiek op biomassa overigens.’

Denk aan inwoners

Actief voor Amstelveen vindt dat de gemeente, die voluit aan duurzaamheid wil doen, moet nadenken over gevolgen van energietransitie voor onze inwoners. En met creativiteit ook nadenken over welke mogelijkheden de gemeente financieel zou kunnen bieden als mensen kosten van bijvoorbeeld ombouw van installaties niet kunnen betalen: ' Wij zien daarom graag dat in de volgende Pleck dat probleem meer geduid wordt. Oplossingen zullen er waarschijnlijk nog niet zijn, maar het geeft een goed gevoel bij mensen dat de gemeente nadenkt en oplossingen probeert te zoeken,' aldus AVA. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.