Zorgen over kosten Amstelveense energietransitie: wie gaat dat betalen?

Amstelveen - De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) is bezorgd over de kosten die straks op Amstelveense inwoners afkomen als de gemeente de doelstellingen voor de Energietransitie wil gaan halen. Als voorbeeld geeft de partij de gemeentelijke missie om huishoudens aardgasvrij te maken. ‘Wie zal dat betalen?’, vraagt AVA zich af.

De plannen voor de Energietransitie is in Amstelveen zijn samengevat in een grootschalig ‘Plan voor Energietransitie, Circulaire Economie en Klimaatadaptie’, in politieke kringen beter bekend als PLECK. De 2.0 versie van het plan geeft een uitgebreid beeld waar de gemeente mee bezig is op het gebied van duurzaamheid en bevat nodige bijstellingen voor de toekomst.

Zorgen kosten

Pleck 2.0 geeft volgens AVA een goed zicht op vorderingen, plannen en aangepaste werkagenda’s en noemt het plan ambitieus: ‘Dat is ook wel nodig wil Amstelveen de doelstellingen halen'. Actief voor Amstelveen gaat in die ambitie mee. 'Maar we hebben echter toch wel wat zorgen bij het opstellen van wijkuitvoeringsplannen in het kader van de energietransitie. Wij denken dat veel mensen die straks binnen Amstelveen daarmee te maken krijgen zich afvragen: prima om van het gas af te gaan, maar wat gaat het mij dan kosten? Zijn er straks voldoende subsidies en wat moet ik dan zelf gaan betalen en hoe? Zeker als je ouder bent en lang in een bestaande woning woont, prangt die vraag,’ aldus AVA.

Vragen

AVA stelt dat die vragen niet alleen gelden voor eigenaren van koopwoningen: ‘Ook bewoners van huurwoningen krijgen daarmee te maken, zij het indirect. Verhuurders zullen de aanleg/veranderkosten van installaties wel betalen. Maar je moet er rekening mee houden dat die kosten op een of andere manier worden doorberekend aan de huurder.’ ‘Zoals met veel dingen: kosten gaan voor de baten uit. Natuurlijk, zowel voor eigenaren als huurders is het mogelijk dat de energierekening straks lager wordt. Maar we weten het niet en wij kunnen ons goed voorstellen dat dergelijke vragen bij veel mensen leven’, aldus AVA.

PLECK

AVA noemt het goed dat het PLECK-plan een dynamisch stuk is en blijft: ‘De wereld verandert tenslotte nogal snel.  Ook de verschillende inzichten over hoe je het beste kan verduurzamen verscherpen zich van jaar tot jaar’, meldt AVA. ‘Waar het lange tijd not done was om te praten over waterstofenergie - want te duur, en kernenergie - want te gevaarlijk, zie je daarover tegenwoordig steeds nieuwe discussies en meningen ontstaan. Naar de mening van Actief voor Amstelveen een goede zaak. Evenals de toenemende kritiek op biomassa overigens.’

Denk aan inwoners

Actief voor Amstelveen vindt dat de gemeente, die voluit aan duurzaamheid wil doen, moet nadenken over gevolgen van energietransitie voor onze inwoners. En met creativiteit ook nadenken over welke mogelijkheden de gemeente financieel zou kunnen bieden als mensen kosten van bijvoorbeeld ombouw van installaties niet kunnen betalen: ' Wij zien daarom graag dat in de volgende Pleck dat probleem meer geduid wordt. Oplossingen zullen er waarschijnlijk nog niet zijn, maar het geeft een goed gevoel bij mensen dat de gemeente nadenkt en oplossingen probeert te zoeken,' aldus AVA. 


Meer nieuws

112 vandaag 19:51

Overval op supermarkt Lindenlaan Amstelveen

Amstelveen - Aan de Lindenlaan in Amstelveen Zuid is maandagavond even voor 19.30 uur een supermarkt overvallen. Daarbij is gedreigd met een wapen; een onbekend geldbedrag is buitgemaakt.

Politiek vandaag 10:07

Burgerbelangen Amstelveen: biedt RTVA reële kans, pak uitgestoken hand aan

Amstelveen – Nu de lokale omroep RTVA tot 2024 de uitzendlicentie heeft gekregen van het Commissariaat voor de Media, vindt de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) dat de gemeente er voor moet zorgen dat RTVA op basis van een reëel subsidiebedrag haar werkzaamheden kan hervatten en dat de hand die de omroep nu heeft uitgestoken aangepakt moet worden.