AmstelveenZ

Zorgen over toekomst busvervoer in Amstelveen: stopt Connexxion met rijden?

Amstelveen – De PvdA in Amstelveen maakt zich zorgen over het busvervoer in Amstelveen, nadat de topman van Connexxion heeft gedreigd in 2021 te stoppen met rijden als er geen honderden miljoenen op tafel komen.

Arnout van den Bosch, gemeenteraadslid voor de PvdA in Amstelveen en lid van de Regioraad van de Vervoerregio, heeft daarom vragen gesteld aan het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio.

‘Connexxion is in Amstelveen en omstreken verantwoordelijk voor al het busvervoer. Het stoppen daarvan zou ernstige gevolgen hebben voor de reizigers. Voor de PvdA is dit onacceptabel. In een recent interview (NPO1, zie hier) dreigt Pier Eringa, topman van Connexxion, in 2021 te stoppen met rijden als er geen honderden miljoenen op tafel komen. Dat heeft te maken met het wegvallen van inkomsten door het coronavirus’, meldt Van den Bosch.

Oude niveau

‘Door de coronacrisis zijn de reizigersaantallen, en daarmee de inkomsten van de vervoerders, flink gedaald. Hoewel er sprake is van enig herstel, is de verwachting dat het nog jaren kan duren voordat het oude niveau weer bereikt is. Voorlopig leidt dat nog niet tot problemen omdat dit jaar de verliezen grotendeels worden gecompenseerd door het Rijk’, stelt de PvdA.

‘Het is nog niet bekend wat er volgend jaar gaat gebeuren. De kans is niet groot dat Connexxion alle miljoenen krijgt waar ze om vraagt’ Van den Bosch stelt dat Connexxion  eigendom is van Transdev, een Franse multinational die ook nu winst wil blijven maken. ‘Dat maakt een oplossing een stuk lastiger’, vindt Van der Bosch die in een opiniestuk in Het Parool al liet weten dat de Vervoerregio het stuur moet pakken en de concessie van Connexxion open moet breken.

OV Basisvoorziening

‘Duizenden mensen zijn iedere dag afhankelijk van het busvervoer om naar school of werk te gaan, maar ook bijvoorbeeld voor een doktersbezoek of voor sociale contacten. Wat de PvdA betreft is het openbaar vervoer een basisvoorziening, die niet in gevaar mag komen. Wij willen dat iedereen zeker kan zijn van goed openbaar vervoer. Niemand mag in een isolement komen.’

Van den Bosch besluit:  ‘Het is een lastige opgave: er zijn minder inkomsten, maar we willen wel dat iedereen het openbaar vervoer kan blijven gebruiken.  Ik wil van het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio weten hoe ze dit probleem gaan oplossen. Er moet een plan komen voor het openbaar vervoer volgend jaar. Ik roep de Vervoerregio op om snel in actie te komen.’


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:35

Amstelveen start bomenkwekerij voor kinderen: de Kinderbomenbank

Amstelveen – Een kwekerij waar basisschoolkinderen onder begeleiding van de gemeente bijna 900 bomen gaan kweken, die over een aantal jaar elders in de stad worden aangeplant. Amstelveen beleefde gisteren een primeur met de start van de eerste Kinderbomenbank van Nederland.  

Corona Amstelveen gisteren 16:37

57 Amstelveners afgelopen 24 uur positief getest op Covid19

Amstelveen - De afgelopen 24 uur zijn 57 Amstelveners positief getest op het Covid19-virus. Hoewel het aantal positief geteste Amstelveners aan de hoge kant blijft, was er in Amstelveen in tegenstelling tot landelijk geen sprake van een recordaantal dagbesmettingen.

Algemeen gisteren 13:31

Overleg over educatieve invulling Amstelveense bunker

Amstelveen - Eind oktober gaat gemeente Amstelveen met het het Verzetsmuseum, de stichting Amstelveen Oranje, het CIDI, de Vereniging Historisch Amstelveen en het Museum zonder Muren in overleg over een educatieve invulling van de Amstelveense bunker aan de Wolfert van Borsselenweg. 

Corona Amstelveen gisteren 07:56

Steunactie Horeca Amstelveen krijgt vervolg

Amstelveen - Nu de corona-crisis voortduurt en horecabedrijven nog zwaarder getroffen worden hebben de initiatiefnemers van het boek Horeca Amstelveen in samenspraak met de horeca besloten de actie (en de in het boek vermelde kortingen) te verlengen tot onbepaalde tijd.