AmstelveenZ

Zorgen over toekomst busvervoer in Amstelveen: stopt Connexxion met rijden?

Amstelveen – De PvdA in Amstelveen maakt zich zorgen over het busvervoer in Amstelveen, nadat de topman van Connexxion heeft gedreigd in 2021 te stoppen met rijden als er geen honderden miljoenen op tafel komen.

Arnout van den Bosch, gemeenteraadslid voor de PvdA in Amstelveen en lid van de Regioraad van de Vervoerregio, heeft daarom vragen gesteld aan het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio.

‘Connexxion is in Amstelveen en omstreken verantwoordelijk voor al het busvervoer. Het stoppen daarvan zou ernstige gevolgen hebben voor de reizigers. Voor de PvdA is dit onacceptabel. In een recent interview (NPO1, zie hier) dreigt Pier Eringa, topman van Connexxion, in 2021 te stoppen met rijden als er geen honderden miljoenen op tafel komen. Dat heeft te maken met het wegvallen van inkomsten door het coronavirus’, meldt Van den Bosch.

Oude niveau

‘Door de coronacrisis zijn de reizigersaantallen, en daarmee de inkomsten van de vervoerders, flink gedaald. Hoewel er sprake is van enig herstel, is de verwachting dat het nog jaren kan duren voordat het oude niveau weer bereikt is. Voorlopig leidt dat nog niet tot problemen omdat dit jaar de verliezen grotendeels worden gecompenseerd door het Rijk’, stelt de PvdA.

‘Het is nog niet bekend wat er volgend jaar gaat gebeuren. De kans is niet groot dat Connexxion alle miljoenen krijgt waar ze om vraagt’ Van den Bosch stelt dat Connexxion  eigendom is van Transdev, een Franse multinational die ook nu winst wil blijven maken. ‘Dat maakt een oplossing een stuk lastiger’, vindt Van der Bosch die in een opiniestuk in Het Parool al liet weten dat de Vervoerregio het stuur moet pakken en de concessie van Connexxion open moet breken.

OV Basisvoorziening

‘Duizenden mensen zijn iedere dag afhankelijk van het busvervoer om naar school of werk te gaan, maar ook bijvoorbeeld voor een doktersbezoek of voor sociale contacten. Wat de PvdA betreft is het openbaar vervoer een basisvoorziening, die niet in gevaar mag komen. Wij willen dat iedereen zeker kan zijn van goed openbaar vervoer. Niemand mag in een isolement komen.’

Van den Bosch besluit:  ‘Het is een lastige opgave: er zijn minder inkomsten, maar we willen wel dat iedereen het openbaar vervoer kan blijven gebruiken.  Ik wil van het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio weten hoe ze dit probleem gaan oplossen. Er moet een plan komen voor het openbaar vervoer volgend jaar. Ik roep de Vervoerregio op om snel in actie te komen.’


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.