AmstelveenZ

Zorgen over zicht op nieuwe rotondes Beneluxbaan

Amstelveen – De nieuwe grote rotondes op de Beneluxbaan die zijn aangelegd bij de vernieuwing van de Amstelveenlijn kunnen niet op ieders sympathie rekenen. Grootste pijnpunt is dat het zicht voor gemotoriseerd verkeer op cruciale punten deels wordt weggenomen door een hekwerk, terwijl fietsers van twee kanten kunnen komen.

De hekwerken van glas en metaal (links op bovenstaande foto) staan dicht op het punt waar het fietspad de autoweg kruist. Diverse weggebruikers ervaren dat als onoverzichtelijk omdat fietsers, zeker met enige snelheid (bijv. elektrisch), uit het niets lijken op te duiken.

Stopbord

Uiteraard moeten haaientanden en een stopbord de alarmbellen voor gemotoriseerd verkeer doen rinkelen, maar dan nog wordt de rotonde als onoverzichtelijk ervaren. Bij stoppen voor het stopbord wordt het zicht nog steeds weggenomen door het hekwerk. Anderzijds hebben ook fietsers last van de hekken, omdat zij de auto's minder goed zien aankomen.

AmstelveenZ kreeg diverse meldingen van weggebruikers die de verkeersituatie verre van optimaal vinden. De zorgen worden ook geuit in een discussie op social media over het grote aantal ongelukken op Amstelveense rotondes, nadat afgelopen maandag weer twee rotonde-ongevallen plaatsvonden. Diverse weggebruikers vrezen  voor ongevallen op de nieuwe rotondes, zeker als het straks weer drukker wordt op de Beneluxbaan.

Ook de in feite dubbele oversteek voor gemotoriseerd verkeer komend vanaf de Beneluxbaan (eerst fietspad en vervolgens de autoweg) wordt als verwarrend ervaren. De rotondes (feitelijk ovondes omdat ze meer ovaal zijn dan rond) zijn aangelegd op de kruisingen van Zonnestein, Kronenburg en Sportlaan. De rotonde bij de Sportlaan moet nog volledig worden geopend.

De rotondes (waar de tram en het doorgaand verkeer onderdoorgaat) zijn juist aangelegd om de verkeersveiligheid te vergroten. 

Reactie gemeente

Gemeente Amstelveen laat in reactie weten dat de stopborden en de drempels bij de nieuwe rotondes zijn aangelegd als aanvullende maatregelen, nadat de gemeente in samenwerking met de fietsersbond een uitgebreide verkeersschouw heeft gedaan bij de rotondes. Daaruit is ook naar voren gekomen dat het tweerichtingsverkeer voor fietsers op de rotondes zal worden teruggedraaid en dat fietsers straks nog maar 1 kant op mogen. Wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD) noemt het zicht, als de verkeersmaatregelen worden opgevolgd (en er wordt gestopt voor het stopbord) goed.

Lees ook: Tweerichtingsverkeer fietsers op rotondes Beneluxbaan wordt teruggedraaid


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.