AmstelveenZ

Zorgen over zicht op nieuwe rotondes Beneluxbaan

Amstelveen – De nieuwe grote rotondes op de Beneluxbaan die zijn aangelegd bij de vernieuwing van de Amstelveenlijn kunnen niet op ieders sympathie rekenen. Grootste pijnpunt is dat het zicht voor gemotoriseerd verkeer op cruciale punten deels wordt weggenomen door een hekwerk, terwijl fietsers van twee kanten kunnen komen.

De hekwerken van glas en metaal (links op bovenstaande foto) staan dicht op het punt waar het fietspad de autoweg kruist. Diverse weggebruikers ervaren dat als onoverzichtelijk omdat fietsers, zeker met enige snelheid (bijv. elektrisch), uit het niets lijken op te duiken.

Stopbord

Uiteraard moeten haaientanden en een stopbord de alarmbellen voor gemotoriseerd verkeer doen rinkelen, maar dan nog wordt de rotonde als onoverzichtelijk ervaren. Bij stoppen voor het stopbord wordt het zicht nog steeds weggenomen door het hekwerk. Anderzijds hebben ook fietsers last van de hekken, omdat zij de auto's minder goed zien aankomen.

AmstelveenZ kreeg diverse meldingen van weggebruikers die de verkeersituatie verre van optimaal vinden. De zorgen worden ook geuit in een discussie op social media over het grote aantal ongelukken op Amstelveense rotondes, nadat afgelopen maandag weer twee rotonde-ongevallen plaatsvonden. Diverse weggebruikers vrezen  voor ongevallen op de nieuwe rotondes, zeker als het straks weer drukker wordt op de Beneluxbaan.

Ook de in feite dubbele oversteek voor gemotoriseerd verkeer komend vanaf de Beneluxbaan (eerst fietspad en vervolgens de autoweg) wordt als verwarrend ervaren. De rotondes (feitelijk ovondes omdat ze meer ovaal zijn dan rond) zijn aangelegd op de kruisingen van Zonnestein, Kronenburg en Sportlaan. De rotonde bij de Sportlaan moet nog volledig worden geopend.

De rotondes (waar de tram en het doorgaand verkeer onderdoorgaat) zijn juist aangelegd om de verkeersveiligheid te vergroten. 

Reactie gemeente

Gemeente Amstelveen laat in reactie weten dat de stopborden en de drempels bij de nieuwe rotondes zijn aangelegd als aanvullende maatregelen, nadat de gemeente in samenwerking met de fietsersbond een uitgebreide verkeersschouw heeft gedaan bij de rotondes. Daaruit is ook naar voren gekomen dat het tweerichtingsverkeer voor fietsers op de rotondes zal worden teruggedraaid en dat fietsers straks nog maar 1 kant op mogen. Wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD) noemt het zicht, als de verkeersmaatregelen worden opgevolgd (en er wordt gestopt voor het stopbord) goed.

Lees ook: Tweerichtingsverkeer fietsers op rotondes Beneluxbaan wordt teruggedraaid


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 10:13

Hinder door afgesloten A9 Amstelveen

Amstelveen - Lokaal en regionaal verkeer ondervindt dit weekeinde hinder van de afsluiting van Rijksweg A9 door Amstelveen.

Sport gisteren 10:00

Nieuwe manager zwembad: Menno Valk staat in de startblokken

Amstelveen - Kortere wachtlijsten voor de zwemles, meer aqua activiteiten, nieuwbouwplannen. De nieuwe manager van zwembad De Meerkamp, Menno Valk, staat te popelen om het avontuur aan te gaan. De gedreven manager heeft zijn sporen verdiend in de wereld van zwembaden exploitatie. Maar ook in het water is de Almeerder ervaren en heeft jarenlang op hoog niveau waterpolo gedaan. Kortom, hoogste tijd voor een kennismaking.

Horeca 18 jun. 2021 19:00

Stadshart Horeca Hits (2): Speciaalbier, cocktails & fingerfood van Bar Dixie - Beer & Kitchen

Amstelveen - Nu de horeca weer open is belicht AmstelveenZ.nl in samenwerking met Shopping Centre Stadshart Amstelveen de komende periode in de rubriek Stadshart Horeca Hits diverse bestsellers en gewilde gerechten uit de horecazaken in en rond het Stadshart. In deze tweede aflevering: speciaalbier & cocktails in combinatie met fingerfood van Bar Dixie – Beer & Kitchen.