AmstelveenZ

Zorgen over zicht op nieuwe rotondes Beneluxbaan

Amstelveen – De nieuwe grote rotondes op de Beneluxbaan die zijn aangelegd bij de vernieuwing van de Amstelveenlijn kunnen niet op ieders sympathie rekenen. Grootste pijnpunt is dat het zicht voor gemotoriseerd verkeer op cruciale punten deels wordt weggenomen door een hekwerk, terwijl fietsers van twee kanten kunnen komen.

De hekwerken van glas en metaal (links op bovenstaande foto) staan dicht op het punt waar het fietspad de autoweg kruist. Diverse weggebruikers ervaren dat als onoverzichtelijk omdat fietsers, zeker met enige snelheid (bijv. elektrisch), uit het niets lijken op te duiken.

Stopbord

Uiteraard moeten haaientanden en een stopbord de alarmbellen voor gemotoriseerd verkeer doen rinkelen, maar dan nog wordt de rotonde als onoverzichtelijk ervaren. Bij stoppen voor het stopbord wordt het zicht nog steeds weggenomen door het hekwerk. Anderzijds hebben ook fietsers last van de hekken, omdat zij de auto's minder goed zien aankomen.

AmstelveenZ kreeg diverse meldingen van weggebruikers die de verkeersituatie verre van optimaal vinden. De zorgen worden ook geuit in een discussie op social media over het grote aantal ongelukken op Amstelveense rotondes, nadat afgelopen maandag weer twee rotonde-ongevallen plaatsvonden. Diverse weggebruikers vrezen  voor ongevallen op de nieuwe rotondes, zeker als het straks weer drukker wordt op de Beneluxbaan.

Ook de in feite dubbele oversteek voor gemotoriseerd verkeer komend vanaf de Beneluxbaan (eerst fietspad en vervolgens de autoweg) wordt als verwarrend ervaren. De rotondes (feitelijk ovondes omdat ze meer ovaal zijn dan rond) zijn aangelegd op de kruisingen van Zonnestein, Kronenburg en Sportlaan. De rotonde bij de Sportlaan moet nog volledig worden geopend.

De rotondes (waar de tram en het doorgaand verkeer onderdoorgaat) zijn juist aangelegd om de verkeersveiligheid te vergroten. 

Reactie gemeente

Gemeente Amstelveen laat in reactie weten dat de stopborden en de drempels bij de nieuwe rotondes zijn aangelegd als aanvullende maatregelen, nadat de gemeente in samenwerking met de fietsersbond een uitgebreide verkeersschouw heeft gedaan bij de rotondes. Daaruit is ook naar voren gekomen dat het tweerichtingsverkeer voor fietsers op de rotondes zal worden teruggedraaid en dat fietsers straks nog maar 1 kant op mogen. Wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD) noemt het zicht, als de verkeersmaatregelen worden opgevolgd (en er wordt gestopt voor het stopbord) goed.

Lees ook: Tweerichtingsverkeer fietsers op rotondes Beneluxbaan wordt teruggedraaid


Meer nieuws

Wonen vandaag 16:37

Droom komt uit: wonen in Barcelona in Amstelveen

Amstelveen - Wethouder Wonen Adam Elzakalai en Dennis Wedding van Amvest hebben symbolisch de eerste sleutel overhandigd aan de (eerste) huurders van het appartementengebouw Barcelona in het Amstelveense nieuwbouwproject Olympiade.

Sport vandaag 14:15

Maurits (17) kampt al hele leven met hersenletsel en organiseert nu sponsorloop voor Hersenstichting

Amstelveen - De nu 17-jarige Maurits Maessen werd als baby van 13 maanden oud getroffen door hersenvliesontsteking en liep daarbij blijvend hersenletsel op. Ondanks de uitdagingen die hij daar dagelijks van ondervindt haalt hij het maximale uit zijn leven en vrijdag 21 juni organiseert hij met BuentingSport Amstelveen een sponsorloop waarbij hij zoveel mogelijk geld wil inzamelen voor de Hersenstichting. Doneren kan hier.     

Sport vandaag 11:18

NRT500-toernooi van start op Park Startbaan

Amstelveen - Op Park Startbaan is vandaag het nationale NRT500 tennistoernooi van start gegaan. 32 mannen en 24 vrouwen strijden de komende dagen om punten te verdienen voor de nationale ranking.