AmstelveenZ

Zorgen over zicht op nieuwe rotondes Beneluxbaan

Amstelveen – De nieuwe grote rotondes op de Beneluxbaan die zijn aangelegd bij de vernieuwing van de Amstelveenlijn kunnen niet op ieders sympathie rekenen. Grootste pijnpunt is dat het zicht voor gemotoriseerd verkeer op cruciale punten deels wordt weggenomen door een hekwerk, terwijl fietsers van twee kanten kunnen komen.

De hekwerken van glas en metaal (links op bovenstaande foto) staan dicht op het punt waar het fietspad de autoweg kruist. Diverse weggebruikers ervaren dat als onoverzichtelijk omdat fietsers, zeker met enige snelheid (bijv. elektrisch), uit het niets lijken op te duiken.

Stopbord

Uiteraard moeten haaientanden en een stopbord de alarmbellen voor gemotoriseerd verkeer doen rinkelen, maar dan nog wordt de rotonde als onoverzichtelijk ervaren. Bij stoppen voor het stopbord wordt het zicht nog steeds weggenomen door het hekwerk. Anderzijds hebben ook fietsers last van de hekken, omdat zij de auto's minder goed zien aankomen.

AmstelveenZ kreeg diverse meldingen van weggebruikers die de verkeersituatie verre van optimaal vinden. De zorgen worden ook geuit in een discussie op social media over het grote aantal ongelukken op Amstelveense rotondes, nadat afgelopen maandag weer twee rotonde-ongevallen plaatsvonden. Diverse weggebruikers vrezen  voor ongevallen op de nieuwe rotondes, zeker als het straks weer drukker wordt op de Beneluxbaan.

Ook de in feite dubbele oversteek voor gemotoriseerd verkeer komend vanaf de Beneluxbaan (eerst fietspad en vervolgens de autoweg) wordt als verwarrend ervaren. De rotondes (feitelijk ovondes omdat ze meer ovaal zijn dan rond) zijn aangelegd op de kruisingen van Zonnestein, Kronenburg en Sportlaan. De rotonde bij de Sportlaan moet nog volledig worden geopend.

De rotondes (waar de tram en het doorgaand verkeer onderdoorgaat) zijn juist aangelegd om de verkeersveiligheid te vergroten. 

Reactie gemeente

Gemeente Amstelveen laat in reactie weten dat de stopborden en de drempels bij de nieuwe rotondes zijn aangelegd als aanvullende maatregelen, nadat de gemeente in samenwerking met de fietsersbond een uitgebreide verkeersschouw heeft gedaan bij de rotondes. Daaruit is ook naar voren gekomen dat het tweerichtingsverkeer voor fietsers op de rotondes zal worden teruggedraaid en dat fietsers straks nog maar 1 kant op mogen. Wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD) noemt het zicht, als de verkeersmaatregelen worden opgevolgd (en er wordt gestopt voor het stopbord) goed.

Lees ook: Tweerichtingsverkeer fietsers op rotondes Beneluxbaan wordt teruggedraaid


Meer nieuws

112 vandaag 19:34

Scooter en fiets in botsing op fietspad Bovenkerkerweg

Amstelveen - De bestuurders van een scooter en een fiets zijn maandagavond met elkaar in botsing gekomen op het fietspad van de Bovenkerkerweg ter hoogte van de Burgemeester Wiegelweg (Westwijk).

Algemeen vandaag 10:51

Staking streekvervoer in Amstelveen

Amstelveen - Bij de standplaats van Connexxion-bussen in Amstelveen Zuid hebben diverse chauffeurs zich vanmorgen vroeg verzameld vanwege de eerder aangekondigde staking in het streekvervoer.

Sport vandaag 07:00

Grensverleggend hardlopen

Amstelveen - Wat begon als klein hardlooprondje om het hoofd leeg te maken, is uitgegroeid tot lange afstanden rennen. Manon Schutter (41) is hardloopster en rende afgelopen november van Boston naar New York. In elf dagen liep ze met een groep vrouwen maar liefst 550 kilometer. ‘Ja, dat is ruim een marathon per dag’, lacht ze. Wij spraken met haar over deze topprestatie en andere hardloopervaringen.  

Advertorial Algemeen vandaag 07:00

Co to Go lanceert avondconcept: wees er als de kippen bij!

Aalsmeer - Loogman tanken en wassen breidt Co to Go uit. Vanaf vandaag start Co to Go 7 dagen per week met een avondconcept. Gegrilde kip, maaltijdsalades en dit alles eventueel aangevuld met gebakken aardappelen en sausjes.