Zorgen van AVA over verkoop lachgas in Amstelveen op Koningsdag

Zorgen van AVA over verkoop lachgas in Amstelveen op Koningsdag Foto: AmstelveenZ

Amstelveen – Actief voor Amstelveen (AVA) vreest dat Amstelveense jongeren en ook ouderen lachgas gebruiken. Zo zou er onder meer op Koningsdag ballonnetjes met lachgas verkocht zijn aan jongeren onder de 18 jaar.


- Lees verder onder deze advertentie -

In verband met de zorgen heeft raadslid Jacqueline Höcker vandaag namens AVA schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders (b en w).

Trip

Verschillende jongeren inhaleren lachgas om een trip te krijgen. Het gebruik van lachgas neemt volgens  AVA een ‘huiveringwekkende vlucht’. Uit verschillende berichten in de landelijke pers blijkt dat lachgas de zenuwen aan kan tasten waardoor steeds meer jongeren een dwarslaesie oplopen, tintelingen in handen en voeten hebben en last kunnen krijgen van flauwtes.

Daarnaast kan het gebruik van lachgas volgens AVA leiden tot concentratiestoornissen, vriesbrandwonden en zelfs de dood. In verband hiermee hebben meerdere burgemeesters van andere gemeenten de commerciële verkoop van lachgas aan banden gelegd en lachgas verboden bij festivals.

Toezicht

Volgens AVA was er tijdens Koningsdag in Amstelveen geen enkel toezicht op de verkoop van lachgas en werden er dankzij een grote gastank ballonnetjes met lachgas verkocht. Daarnaast lagen er in parken ballonnetjes en patronen op de grond en dit kan schadelijk zijn voor mensen en dieren.

In verband hiermee wil AVA weten of b en w op de hoogte is van de gevaren die door lachgas kunnen ontstaan. De politieke partij wil ook weten of Amstelveners een dwarslaesie hebben opgelopen door het gebruik van lachgas en of er verkeersongelukken zijn veroorzaakt door lachgas.

Dood

Höcker wil ook weten of b en w bekend is met de dood van Amstelveense jongeren na het gebruik van lachgas. Daarnaast wordt er door AVA gevraagd waarom de gemeente op Koningsdag niet heeft ingegrepen tijdens de verkoop van ballonnetjes met lachgas aan kinderen onder de 18 jaar.

Ook vraagt Höcker zich af of de gemeente actie gaat ondernemen om mensen te wijzen op de gevaren van lachgas en of b en w de gemeenteraad jaarlijks op de hoogte kan houden over het gebruik van excessief drugsgebruik onder Amstelveense jongeren.

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties