Zwemmen in De Poel: wel koel, niet verstandig

AMSTELVEEN – Zwemmen in De Poel wordt door de gemeente sterk ontraden, maar toch kiest een enkeling ervoor met dit warme weer baantjes te trekken in de Amstelveense veenplas, zoals uit bijgaande foto blijkt.

De Amstelveense Poel bestaat uit oppervlaktewater dat niet regelmatig wordt gecontroleerd en is daardoor geen officiële zwemlocatie. In verband met eventuele aanwezigheid van blauwalg en botulisme is het niet verstandig in De Poel te zwemmen. Om die reden kocht de gemeente ook een drijvend zwembad aan, dat vermoedelijk volgend jaar wordt ingezet.

Ouderkerkerplas
Ook aan de Ouderkerkerplas geldt inmiddels een waarschuwing voor blauwalgen, waarbij kans bestaat op huidirritatie en maag-/darmklachten, zoals valt te lezen op www.zwemwater.nl

Olieachtig
Vooral in warme zomers kunnen in het water grote aantallen blauwalgen – ook wel cyanobacteriën genoemd – voorkomen. Ze zien eruit als een blauwgroene, olieachtige laag op het water. Blauwalgen kunnen huidirritatie veroorzaken of, wanneer u ze binnenkrijgt, maag- en darmstoornissen.

Afraden
Zwemmen in water met een drijflaag van blauwalgen is beslist af te raden. Zwemmers die in aanraking zijn geweest met blauwalgen, dien zich direct na het zwemmen goed af te spoelen, ook onder de badkleding. In tegenstelling tot blauwalgen zijn de groene algen (slierten), die ook veel voorkomen, onschuldig. Ze zijn hooguit hinderlijk tijdens het zwemmen.

Op de foto
Zwemmer gespot in de Amstelveense Poel op vrijdag 3 juli 2015. (Foto: AMSTELVEENZ)


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:00

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Algemeen vandaag 07:27

D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen - Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.

Sport gisteren 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen gisteren 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.