Zwemster Kira Toussaint positief getest op doping

Amstelveen – De 24-jarige Amstelveense topzwemster Kira Toussaint is tijdens World Cup wedstrijden in Beijing op 2 november 2018 positief getest op doping. Het gaat om het middel Tulobuterol.

De Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) werd onlangs op de eerste dag van het WK korte baan door een brief van de wereldzwembond FINA op de hoogte gesteld van de positieve test. Toussaint heeft vandaag in een uitgebreide verklaring op de website van de KNZB gereageerd op het dopinggeval.

Onbekend

“Het is voor mij volledig onbekend hoe deze stof in mijn lichaam terecht is gekomen”, schrijft Toussaint. “Zelf sta ik 100 procent voor een schone sport. Nog nooit in mijn leven ben ik in aanraking geweest met doping, of heb ik doping gebruikt. Ik ben altijd heel erg fel geweest in discussies over doping. Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik dit middel niet bewust heb genomen.”

Tulobuterol is een stof die langdurig de luchtwegen verwijdt. Het medicijn kan via een inhalator of pleister het lichaam in komen, of zoals clenbuterol, via bijvoorbeeld vervuilde voeding. “Zelf heb ik astma en gebruik daarvoor andere medicatie”, schrijft Toussaint. “Deze medicatie is toegestaan en heeft dezelfde werking als tulobuterol. Tulobuterol is naar verluidt niet verkrijgbaar in Europa. Het is in zeven voornamelijk Aziatische landen, waaronder China, wel verkrijgbaar."

Gehuild

Doordat de bekendmaking van de positieve test vrijwel samenviel met de start van het WK korte baan, is besloten dat Toussaint niet zou starten. “Diezelfde avond zat ik op 7 december 2018 in het vliegtuig terug naar huis”, vervolgt Toussaint. “Het was zo onwerkelijk, ik heb de halve vlucht gehuild. Het voelde zó onrechtvaardig. Ik leefde al maanden naar dit toernooi toe, ik was supergoed in vorm en topfit, maar ik ging naar huis. Via de media heeft de KNZB gecommuniceerd dat ik 'ziek' naar huis was.”

Toussaint gaat er alles aan doen om haar onschuld aan te tonen. “Vandaag wil ik mijn verhaal delen met jullie, omdat ik onschuldig ben en heilig geloof dat de waarheid altijd het langste duurt. Ook vind ik het verschrikkelijk dat ik niet eerlijk kon vertellen waarom ik niet kon deelnemen aan het WK. De afgelopen weken waren een nachtmerrie voor mij, vooral toen het WK nog bezig was. De mensen om mij heen hebben mij enorm gesteund. Ook heb ik veel steun ervaren vanuit de KNZB, ze hebben mij zelfs een bloemetje gestuurd.

Vreselijk

Momenteel wordt er onderzocht hoe het middel in het lichaam van Toussaint terecht is gekomen. “Omdat ik weet dat ik nooit iets heb gebruikt, vertrouw ik erop dat alles goed zal komen'', besluit Toussaint haar verklaring.

‘’Het is vreselijk wat Kira is overkomen: het bericht, het noodzakelijk terugtrekken van het WK en de grote onzekerheid waarin ze verkeert”, reageert algemeen directeur van de KNZB Jan Kossen op het nieuws. “We kennen Kira als een hardwerkende integere atleet. Nu er door de B-staal duidelijkheid is, kunnen we Kira ondersteunen in het achterhalen van de oorzaak. We wensen haar veel sterkte in de komende tijd.’’

Records

Toussaint heeft verschillende Nederlandse records in haar bezit en is de dochter van de Amstelveense olympisch kampioene Jolanda de Rover, die als zwemster op de 200 meter rugslag goud veroverde op de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984. Kira Toussaint groeide op in Amstelveen en woonde later in de Verenigde Staten om te kunnen trainen bij de Universiteit van Tennessee. Tegenwoordig woont ze in Amsterdam.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Algemeen gisteren 17:58

Maai Mei Niet: minder maaien, meer biodiversiteit

Amstelveen - Amstelveen doet mee aan de landelijke campagne ‘Maai Mei Niet’. Om de biodiversiteit te vergroten maait de gemeente de gehele maand mei bermen, bloemweiden en geselecteerde gazonstroken niet. Minder maaien zorgt voor meer bloemen en bijen. 

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt.