Sport in Amstelveen (11), nog één keer (beach)volleybal

AMSTELVEEN - We hebben het er al eerder over gehad. Volleybal en Amstelveen hebben een prettige relatie. Al staat Amstelveen deze dagen niet meer tussen de teams op het hoogste niveau, toch blijft die verhouding bestaan. Zelfs als er een enorme zandbak bij komt kijken, beachvolleybal.

Ook in dit geval overdrijven we niet als we zeggen dat Amstelveen voor een groot deel aan de bakermat van het Nederlandse beachvolleybal heeft gestaan en dan komen we toch weer een beetje terecht in de legendarische Bankrashal. Deels, want in dit geval bestond er namelijk indirect een link tussen de twee destijds rivaliserende clubs Martinus en AMVJ, die letterlijk een haat-liefde-verhouding hadden.

Beachvolleybalcircuit
Een groot deel van de harde kern van het oude Brother/Martinus kreeg in die jaren - dan hebben we het over begin jaren negentig - steeds meer de smaak van het snel opkomende beachvolleybal te pakken. Amstelveense pioniers waren het, die het typische strandspelletje nadrukkelijker voor het vaderlandse voetlicht wisten te brengen. En een paar kilometer verderop, de Emergohal waar Delta Lloyd/AMVJ huisde, liep manager Harry de Haas ook warm voor deze zomersport. Zo ontstond de link.

Om een lang verhaal kort te maken. Het was de Amstelvener De Haas die aan de basis stond van het eerste serieuze beachvolleybalcircuit in Nederland. Inclusief sponsor: Doeland, tevens naamgever van de wedstrijdserie. Daarnaast was het de fanatieke harde kern van Martinus die een grote schare beachvolleyballers wist te verzamelen. “Ik weet nog onze eerste trip”, vertelt de Amstelveense Irene van Uden van The Beach. “Dat was in 1994. Eigenlijk wilden we een indoortoernooi in de Bankrashal, maar de vloer kon het gewicht van het zand niet dragen. Dus werd het Spanje en dat werd een reis met honderden deelnemers.”

Indoor
Van Uden liet het idee van indoor beachvolleybal overigens niet meer los. Het gevolg, zeker bij de insiders, is bekend. Samen met haar man Ruud Vismans kregen ze de voormalige bloemenveiling aan de Oosteinderweg in het vizier. Nu, bijna twintig jaar later, is The Beach in Aalsmeer een beachsportparadijs, waar jaarlijks onder andere het NK-indoor wordt gehouden. Zoon Sven behoorde afgelopen zomer nog tot de Nederlandse afvaardiging op het WK beachvolleybal in Nederland en ook de jongste, Jeroen, is een verdienstelijk beachvolleyballer. Maar, ja, beiden zijn ook opgegroeid met een beachvolleybalveld als zandbak om in te spelen.

Beachvolleyballen is nog altijd hot in Amstelveen, getuige de goedbezochte eredivisieronde eind juni op het Stadshart en het jaarlijkse beachfestijn op dezelfde locatie. En je kunt nog steeds beachvolleyballen in Amstelveen, kijk daarvoor maar eens op de website van Sportbedrijf Amstelveen of… ga eens langs in The Beach: ruimte zat.

 


Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 20:00

Buitensporten enorm in opmars

Amstelveen - Heleen van Ketwich Verschuur heeft als directeur van AmstelveenSport, de organisatie die zich op meerdere vlakken inzet om Amstelveners gezond te laten bewegen, de afgelopen maanden voor nieuwe uitdagingen gestaan. Door de corona-crisis kwamen binnen no-time sportverenigingen, sportaccommodaties en scholen stil te liggen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:50

Amstelveen van voorheen (202)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 202 een foto van de Dorpsstraat in het Oude Dorp zoals deze er vroeger uitzag.

Politiek gisteren 11:55

Actief voor Amstelveen: Burgerparticipatie moet op de schop

Amstelveen - Na grote onvrede bij veel omwonenden rond de startnotitie Alleman Kwartier, het beeldkwaliteitsplan Oude Dorp en verkeerswijzigingen in Bovenkerk, is de lokale politiek partij Actief voor Amstelveen (AVA) helemaal klaar met het huidige participatiebeleid van de gemeente Amstelveen. De partij komt met een initiatiefvoorstel.

Politiek gisteren 11:39

BbA: 'Planprocessen gemeente niet meer van deze tijd'

Amstelveen - Oppositiepartij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vindt de huidige planprocessen die gemeente Amstelveen hanteert niet meer van deze tijd. Dat laat de lokale partij weten in een persbericht, nadat afgelopen woensdag in de gemeenteraad vernieuwingsplannen in de wijken Bankras/Kostverloren (Allemanskwartier) en het Oude Dop (herinrichting) ondanks veel tegenstand uit de buurt toch akkoord kregen. 'Bewoners en omwonenden maar ook de raad worden keer op keer geconfronteerd met een ‘in beton gegoten’ startnotitie', stelt bbA.

Wonen gisteren 11:24

Allemansbelang: ‘Participatie wijkbewoners een gotspe’

Amstelveen – De Stichting Allemansbelang noemt het participatietraject waarin wijkbewoners zijn betrokken bij het nieuwbouwplan Allemanskwartier een gotspe. Dat meldt de woordvoerder van de stichting in een persbericht, nadat de gemeenteraad afgelopen woensdag met een minieme meerderheid akkoord ging met de startnotitie.

Advertorial Sport gisteren 10:00

GYM VAN TOEN: Bewegen was nog nooit zo leuk

Amstelveen - Trefbal, apenkooien, touwklimmen. Deze woorden nemen ons mee naar die gymzaal waar je als kind heerlijk kon spelen. ‘Het tovert een glimlach op het gezicht van veel mensen als je over de gymlessen van vroeger begint’, zegt Ewoud van Dulken. Hij is initiatiefnemer van GYM VAN TOEN en heeft als missie om deze jeugdherinneringen landelijk weer tot leven te brengen.