Wethouder Peter Bot tekent tijdens het ‘Duurzaam Gebouwd congres’ de intentieovereenkomst Aardgasvrije nieuwbouw in de MRA. (Gemeente Amstelveen)

Amstelveen gooit aardgas in de ban

AMSTELVEEN – Samen met 22 andere gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft Amstelveen vandaag de intentie uitgesproken om alle nieuwbouwwoningen vanaf nu op te leveren zonder aardgasaansluiting. De intentie loopt vooruit op nieuwe wetgeving die de aansluitplicht op gas schrapt.

De intentieovereenkomst beperkt zich niet alleen tot nieuwbouwplannen waarover nog moet worden besloten. In de overeenkomst staat ook dat eerder vastgestelde plannen alsnog worden beoordeeld op de haalbaarheid van een aardgasvrije oplevering.

Doelen
Een van de doelen van de MRA-samenwerking is de versnelling van de woningbouwopgave met 230.000 woningen tot 2040. Met het oog op afspraken in het Energieakkoord over de noodzakelijke energietransitie om in 2050 vooral duurzame energie te gebruiken, moeten deze woningen aardgasvrij worden opgeleverd.

“Amstelveen heeft een aardgasvrije weg ingeslagen”, zegt BBA-wethouder van duurzaamheid Peter Bot in een persbericht van de gemeente Amstelveen. “In Westwijk zijn al grote delen aardgasvrij en aan de Startbaan ontstaat een energie-neutrale en duurzame wijk.”

Actie
Bot laat weten dat de gemeente nog meer actie heeft ondernomen om aardgas in de ban te doen. “In Middenwaard en deels de Poeloever laten we woningen bouwen zonder aardgas en de nieuwe Bankrashoftoren wordt aangesloten op het warmtenet”, zegt de wethouder. “Het is beter om nu al nieuwe woningen niet meer aan te sluiten op aardgas zodat op termijn die woningen niet alsnog moeten worden aangepast aan een nieuwe duurzame energiebron om te voldoen aan de afspraken uit het Energieakkoord.”


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen vandaag 17:40

Amstelveen van voorheen (400)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 400 een oude foto van de  gemeentelijk reinigingsdienst, die in 1960 in colonne door Amstelveen trok.

Algemeen 26 apr. 2024 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.