Pixabay.com

Amstelveen investeert 15.000 euro in klassieke concerten van hoog niveau

Amstelveen – Omdat het college van B en W van mening is dat Amstelveen op cultureel gebied een aanbod van hoogwaardige klassieke concerten mist, krijgt de Stichting Kamermuziek de Amstel dit jaar en de komende twee jaar 5000 euro subsidie op jaarbasis.

Doel van de subsidie voor de komende drie jaar is om een deel van de concertserie van het vermaarde Uriël Ensemble vanaf volgend seizoen naar Amstelveen te halen. De stichting wil twee van de zes concerten in Schouwburg Amstelveen gaan aanbieden en de twee seizoenen daaropvolgend de helft van de optredens.

Hoge kwaliteit

‘De concertserie is van uitermate hoge kwaliteit, biedt een unieke programmering en is de enige professionele aanbieder van klassieke muziek in de regio Amstelveen. Een dergelijk aanbod ontbreekt hier nog en dat gaan we veranderen,’ meldt Herbert Raat (Cultuur, VVD).

Strijkers 

Het Uriël Ensemble bestaat uit vijf strijkers van het Koninklijk Concertgebouworkest, een klarinettist van het Nederlands Philharmonisch Orkest en een concertpianiste uit Amstelveen.

[tekst gaat verder onder foto]

Amstelkerk

In 2005 besloten zij om een kamermuziekserie te beginnen, omdat dit nog niet bestond in de gemeente. Tot 5 jaar terug traden zij nog op in verschillende kerkgebouwen in Amstelveen. Nadat deze locaties niet meer beschikbaar waren, zijn ze uitgeweken naar de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel: 80 procent van de bezoekers komt uit Amstelveen. Bij topconcerten komen er tot 200 muziekliefhebbers op af.  

Breder publiek 

Het ensemble wil niet alleen terugkeren naar Amstelveen, maar ook een breder publiek aanspreken door in de schouwburg toegankelijke en lichtere stukken ten gehore te brengen. 

Maatschappelijke waarde 

De concerten zijn volgens het college van B en W niet alleen van artistieke, maar ook van maatschappelijke waarde. Zo werkt de stichting mee aan het opzetten van een project om fysiek beperkte ouderen vervoer aan te bieden van en naar de concerten, en mogen leerlingen van de muziek- en dansschool de concerten tegen een gereduceerd tarief bijwonen.

Klassieke muziek mag niet ontbreken

'Wij willen een divers cultureel aanbod kunnen bieden dat alle inwoners van Amstelveen aanspreekt’, zegt wethouder Raat. 'Dat is ook de reden waarom wij culturele instellingen en activiteiten subsidie verlenen. Klassieke muziek mag hierbij zeker niet ontbreken.'


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen vandaag 15:27

Amstelveen van voorheen (231)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 231 de aanbouw van een deel van de wijk Groenelaan in het jaar 1970.

Algemeen gisteren 21:00

Avondklok: Amstelveen by night (1)

Amstelveen - Nu de avondklokperiode is ingegaan deelt AmstelveenZ.nl in de rubriek #amstelveenbynight iedere avond om 21.00 uur een avondfoto uit Amstelveen. In deze eerste aflevering: het kunstwerk dat niet meer zo prominent aanwezig is in het centrum van Amstelveen, maar dat natuurlijk nog steeds in Amstelveen staat: dat we het niet vergeten :-) Der Bogen in de Stadstuinen.

112 gisteren 13:50

Gewonde bij botsing op Handweg

Amstelveen - Bij een botsing tussen twee personenwagens op de Handweg in Amstelveen is zaterdagmiddag een persoon gewond geraakt.

112 gisteren 10:31

Nachtelijke slooptocht groep jongeren komt hard aan in Oude Dorp

Amstelveen - Ondernemers en bewoners in het Oude Dorp van Amstelveen zijn verbolgen over de slooptocht die afgelopen nacht in de Stationsstraat en Dorpsstraat werd gehouden. Een groep van circa 6 tot 8 jongeren zou volgens diverse getuigen verantwoordelijk zijn voor het ingooien van meerdere ramen van winkels en voertuigen en het plegen van vernielingen.