Pixabay.com

Amstelveen investeert 15.000 euro in klassieke concerten van hoog niveau

Amstelveen – Omdat het college van B en W van mening is dat Amstelveen op cultureel gebied een aanbod van hoogwaardige klassieke concerten mist, krijgt de Stichting Kamermuziek de Amstel dit jaar en de komende twee jaar 5000 euro subsidie op jaarbasis.

Doel van de subsidie voor de komende drie jaar is om een deel van de concertserie van het vermaarde Uriël Ensemble vanaf volgend seizoen naar Amstelveen te halen. De stichting wil twee van de zes concerten in Schouwburg Amstelveen gaan aanbieden en de twee seizoenen daaropvolgend de helft van de optredens.

Hoge kwaliteit

‘De concertserie is van uitermate hoge kwaliteit, biedt een unieke programmering en is de enige professionele aanbieder van klassieke muziek in de regio Amstelveen. Een dergelijk aanbod ontbreekt hier nog en dat gaan we veranderen,’ meldt Herbert Raat (Cultuur, VVD).

Strijkers 

Het Uriël Ensemble bestaat uit vijf strijkers van het Koninklijk Concertgebouworkest, een klarinettist van het Nederlands Philharmonisch Orkest en een concertpianiste uit Amstelveen.

[tekst gaat verder onder foto]

Amstelkerk

In 2005 besloten zij om een kamermuziekserie te beginnen, omdat dit nog niet bestond in de gemeente. Tot 5 jaar terug traden zij nog op in verschillende kerkgebouwen in Amstelveen. Nadat deze locaties niet meer beschikbaar waren, zijn ze uitgeweken naar de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel: 80 procent van de bezoekers komt uit Amstelveen. Bij topconcerten komen er tot 200 muziekliefhebbers op af.  

Breder publiek 

Het ensemble wil niet alleen terugkeren naar Amstelveen, maar ook een breder publiek aanspreken door in de schouwburg toegankelijke en lichtere stukken ten gehore te brengen. 

Maatschappelijke waarde 

De concerten zijn volgens het college van B en W niet alleen van artistieke, maar ook van maatschappelijke waarde. Zo werkt de stichting mee aan het opzetten van een project om fysiek beperkte ouderen vervoer aan te bieden van en naar de concerten, en mogen leerlingen van de muziek- en dansschool de concerten tegen een gereduceerd tarief bijwonen.

Klassieke muziek mag niet ontbreken

'Wij willen een divers cultureel aanbod kunnen bieden dat alle inwoners van Amstelveen aanspreekt’, zegt wethouder Raat. 'Dat is ook de reden waarom wij culturele instellingen en activiteiten subsidie verlenen. Klassieke muziek mag hierbij zeker niet ontbreken.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:48

Voorkom burenruzies tijdens thuisblijfvakantie

Amstelveen - De zomervakantie is in aantocht. "Je viert vakantie in je eigen achtertuin, met wat meer barbecues en rumoer. Je buren genieten daar al snel wat minder van dan jij. Want zij moeten vaak nog thuiswerken terwijl jij vakantie viert. En dat kan ergernissen oproepen", zegt Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast bij het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid).

Advertorial Sport vandaag 14:20

De Hoge Dijk is hét golfcentrum van Amsterdam

Amstelveen/Amsterdam - Golfcentrum De Hoge Dijk kent maar liefst 27 holes, een golfclub met duizend leden, een vernieuwde driving range, een geweldige brasserie, drie terrassen, goede bereikbaarheid en volop parkeergelegenheid. Kortom, golfbaan De Hoge Dijk is hét golfcentrum van Amsterdam.

112 vandaag 13:34

12-jarig meisje vermist in Amstelveen

AMSTELVEEN - De 12-jarige Katja uit Amstelveen wordt sinds 2 juli vermist. Het meisje werd voor het laatst gezien in de omgeving van de Talmastraat. De politie vraagt mensen die informatie hebben over de vermissing te bellen naar 112. 

Politiek vandaag 13:11

D66 wil meer doen voor Amstelveners zonder baan

Amstelveen - Mensen die niet vanzelfsprekend zelf een baan kunnen vinden worden hard geraakt door de corona crisis. D66 wil de kansen op betaald werk voor deze mensen vergroten. De democraten willen het werk-en re-integratiebedrijf van de gemeente – AM Match – meer gebruiken als banenmotor om dit voor elkaar te krijgen. Hun voorstel hierover is op 1 juli door de gemeenteraad aanvaard. 

Sport vandaag 11:23

Amstelveense binnensport weer van start

Amstelveen - Wethouder Rob Ellermeijer bracht woensdag 1 juli een bezoek aan de eerste trainingen van basketbalvereniging MBCA om te vieren dat de Amstelveense binnensport weer is gestart. “Het is een belangrijke dag voor de sport. Eindelijk kunnen we ook weer binnen aan de slag.”

Advertorial Algemeen vandaag 10:47

Zuid- Afrikaanse bestseller auteur Deon Meyer

Amstelveen - In de rubriek ‘Libris Venstra onbegrensd’ nodigen we internationale Amstelveners uit bij Boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein. Omringd door duizenden boeken praten we met hen over hun leven in Amstelveen, hun land van herkomst en over hun favoriete boek. De Zuid-Afrikaanse Arne Lewis vertelt in deze editie over het boek ’13 uur’ van Deon Meyer.