Amstelveen van voorheen (135)

Amstelveen van voorheen (135) Foto: Privé-archief Evert Zuiderent

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto's van vroeger. In aflevering 135 een oude prentbriefkaart van de zogenaamde ‘kruithuizen’ langs De Amstel, richting Ouderkerk.

Deze foto komt uit 1952. Te zien zijn drie identieke blokken van zes geschakelde, voormalige dienstwoningen van de voormalige kruitfabriek in Amstelveen. De dienstwoningen werden in 1905 (!) gebouwd naar ontwerp van B.J. Ouendag.

De woningen liggen aan de Amsteldijk Zuid 23 tot en met 40 en zijn niet alleen beeldbepalend, maar tot vreugde van historische verzamelaar Evert Zuiderent (die deze foto in bezit heeft) zowaar behouden gebleven. Na de sluiting van de kruitfabriek werd elk van de woningen afzonderlijk verkocht: de woonfunctie bleef behouden. Een gaaf voorbeeld van laat 19de-eeuwse dienstwoningen.

Oproep

Heeft u nog een oude foto of foto's van Amstelveen in uw bezit die u graag wilt delen via de rubriek Amstelveen van Voorheen? Stuur dan een mailtje naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen. AmstelveenZ helpt u graag!

Klik hier voor voorgaande afleveringen van de rubriek Amstelveen van Voorheen


Reacties