Amstelveen van voorheen (14)

Amstelveen van voorheen (14) Foto: Evert Zuiderent

AMSTELVEEN – AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In deze veertiende aflevering een foto uit de jaren '90, toen het historische gebouw De Bajes aan de Ouderkerkerlaan nog dienst deed als jongerencentrum en werd voorzien van graffiti.

Bijgaande (bovenstaande) foto komt uit de privé-collectie van historisch verzamelaar Evert Zuiderent en is gemaakt in de herfst van 1994, op de dag dat het gebouw werd 'beschilderd'. Het hele pand was, op de monumentale voorzijde na, jarenlang voorzien van graffiti.

Historie
Het gebouw De Bajes  stamt uit de jaren'20 een deed eerst dienst als kazerne van de marechaussee. Na de Tweede Wereldoorlog werd De Bajes een politiebureau en in de jaren zeventig '70 besloot de gemeente Amstelveen een deel te reserveren als jeugdcentrum, ook zaten er diverse (maatschappelijke) instanties gevestigd. In 2011 werd het jongerencentrum definitief gesloten.

Renovatie
Vandaag de dag is het gebouw geheel gerenoveerd en is in De Bajes visrestaurant The WineKitchen at Sea gevestigd. De achterzijde van het gebouw was in dermate slechte staat dat het gesloopt moest worden. Onder architectuur van Arjen Hoogeveen werd een kantoorvilla aangebouwd.

Heb jij een oude foto van Amstelveen in je bezit die graag wilt laten zien in deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen!


Reacties