Amstelveen van voorheen (140)

Amstelveen van voorheen (140) Foto: Privé-archief Evert Zuiderent

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 140 een foto van het 'verkeersknooppunt' Keizer Karelplein, waar je vroeger nog over heen kon lopen zonder dat je je druk hoefde te maken of er verkeer aan kwam.

Dat is vandaag de dag wel anders: het Keizer Karelplein is zeer druk en bovendien de bekendste verkeers-black spot van Amstelveen, omdat er talloze ongelukken gebeuren. Dat is de reden dat het verkeersplein deze zomer volledig opnieuw wordt ingericht met een rotonde - en op die rotonde komt een kunstwerk.

Bovenstaande foto van het Keizer Karelplein stamt van voor 1950 en komt uit het historisch archief van verzamelaar Evert Zuiderent. Op de foto is een vrouw lopend op het plein te zien. Saillant detail is dat deze prentbriefkaart de titel 'Amstelveen, Witte Stad, Keizer Karelplein' draagt (linksonder). 

Vroeger werd de wijk namelijk Witte Stad genoemd, vernoemd naar  de bouw- en exploitatie-maatschappij De Witte Stad die in de jaren '20 van de vorige eeuw werd opgericht met als doel een tuindorp te stichten.

Achter de huizen liepen destijds nog de koeien in de weilanden van de Bovenkerkerpolder... lang geleden dus!

Oproep

Heb jij een wellicht een oude foto van Amstelveen in je bezit die je graag wilt laten zien in deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen! en wij plaatsen 'm graag. 


Reacties