Amstelveen van voorheen (157)

Amstelveen van voorheen (157) Foto: Privé-archief Evert Zuiderent

Amstelveen – AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 157 een oude plaat uit Nes aan de Amstel.

In het midden is de oude Sint-Josephschool (inmiddels omgedoopt tot woonhuis)  langs de Amstel te zien.

Op de voorgrond staat het voor Nessers bekende beeld van Betje Wolff en Aagje Deken, Nederlandse schrijfsters in de 18e eeuw. Aagje Deken werd geboren in Nes aan de Amstel in 1741.Het beeld werd gemaakt door Hans Bayens.

Het dorpje Nes ontstond in de 16e eeuw als buitendijksland waaraan het haar naam Nes te danken heeft. Het is dus ontstaan tussen de Bovenkerkerpolderdijk (thans de Ringdijk B.P.) en de Amsteldijk, vanouds de weg van Amsterdam naar Uithoorn. Het is nauw verbonden met het iets zuidelijker gelegen Zwaluwebuurt. Oude benamingen zijn dan ook de Nes- en Zwaluwebuurt of Nesser-Zwaluwe.

Bijgaande foto stamt uit 1975 en komt uit het privé-archief van historisch verzamelaar Evert Zuiderent.

Oproep

Heb jij een wellicht een oude foto van Amstelveen in je bezit die je graag wilt laten zien in deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen en wij plaatsen 'm graag, uiteraard met naamsvermelding indien gewenst.


Reacties