Privé-archief Evert Zuiderent

Amstelveen van voorheen (157)

Amstelveen – AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 157 een oude plaat uit Nes aan de Amstel.

In het midden is de oude Sint-Josephschool (inmiddels omgedoopt tot woonhuis)  langs de Amstel te zien.

Op de voorgrond staat het voor Nessers bekende beeld van Betje Wolff en Aagje Deken, Nederlandse schrijfsters in de 18e eeuw. Aagje Deken werd geboren in Nes aan de Amstel in 1741.Het beeld werd gemaakt door Hans Bayens.

Het dorpje Nes ontstond in de 16e eeuw als buitendijksland waaraan het haar naam Nes te danken heeft. Het is dus ontstaan tussen de Bovenkerkerpolderdijk (thans de Ringdijk B.P.) en de Amsteldijk, vanouds de weg van Amsterdam naar Uithoorn. Het is nauw verbonden met het iets zuidelijker gelegen Zwaluwebuurt. Oude benamingen zijn dan ook de Nes- en Zwaluwebuurt of Nesser-Zwaluwe.

Bijgaande foto stamt uit 1975 en komt uit het privé-archief van historisch verzamelaar Evert Zuiderent.

Oproep

Heb jij een wellicht een oude foto van Amstelveen in je bezit die je graag wilt laten zien in deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen en wij plaatsen 'm graag, uiteraard met naamsvermelding indien gewenst.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:27

Amstelveen stelt 65.000 euro beschikbaar aan Urbanuskerk

Amstelveen – Gemeente Amstelveen heeft voor de restauratie van de monumentale Urbanuskerk in Bovenkerk eenmalig 65.000 euro beschikbaar gesteld: met het geld wordt in hoofdzaak nieuw voorzetglas voor de speciale glas-in-loodramen betaald en wordt de kerk bovendien fraai uitgelicht.

Politiek gisteren 16:43

Opluchting om gemeentelijke aanschaf 'HogeNood app'

Amstelveen – Met de door gemeente Amstelveen aangeschafte HogeNood app kunnen inwoners met hun smartphone tegenwoordig direct het dichtstbijzijnde opengestelde toegankelijke toilet in Amstelveen vinden. 

Algemeen gisteren 14:30

KWF haalt bijna 30.000 euro op in Amstelveen tijdens collecteweek

Amstelveen - Tijdens de collecteweek in Amstelveen is door vrijwilligers van het KWF maar liefst € 29.836,- opgehaald. 'We zijn iedereen in Amstelveen heel dankbaar voor hun gift', zegt Bas Gijsbers, secretaris van collecteteam Amstelveen.