Willem Haberer, aan de Amsterdamseweg bij het voormalige benzinepomp van de firma Richters (Renault)

Amstelveen van voorheen (167)

Amstelveen – AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 167 een oude foto van Nederlands kleinste bijna-politieagent: Willem Haberer, 'wereldberoemd' in Amstelveen.

Willem wilde heel graag een echte agent zijn, maar door zijn lichaamslengte van slechts 140 cm, werd hij dit nooit. Dus ging hij aan de slag bij een apotheek, maar de liefde voor het politiewerk bleef. Om die reden bood hij (als hobby) vanaf 1961 zijn vrijwillige diensten aan.

Verkeersregelaar

In die tijd regelden er regelmatig politieagenten op straat het verkeer, iets wat Haberer ook graag deed. En zo geschiedde. Bij elk evenement dat in Amstelveen werd gehouden was Willem actief. Menigeen herinnert zijn aanwezigheid wellicht ook nog bij het jaarlijks terugkerende bloemencorso

Eigen uniform

Later maakte hij ook zijn eigen uniform en met zijn scooter met zijspan regelde hij het verkeer. Zolang Willem mensen niet zelf aansprak maar rustig het verkeer regelde, liet de politie hem zijn gang gaan. Hij werd zelfs in 1991 (30 jaar na zijn eerste vrijwillige politiediensten) bedankt voor zijn hulp. Hij werd naar het bureau gehaald en kreeg een elektrisch klokje ter herinnering.

Willem Harberer overleed, in 1995, op 80-jarige leeftijd.

Oproep

Herinner jij je Willem nog? Laat het weten in de reacties op de Facebook-pagina van AmstelveenZ! En klik op deze link voor voorgaande afleveringen van Amstelveen van Voorheen. Heb jij een wellicht een oude foto van Amstelveen in je bezit die je graag wilt laten zien in deze rubriek? Stuur dan je oude foto per e-mail naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen en wij plaatsen 'm graag, uiteraard met naamsvermelding (indien gewenst). 


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen vandaag 21:00

Amstelveen van voorheen (197)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 197 een oude foto van de vroegere Middeldorpstraat (destijds Middendorpstraat), waarvan de huizen binnenkort gesloopt gaan worden voor de verbreding van de A9.

Algemeen vandaag 20:03

Fraaie legpuzzel Urbanuskerk uitgedeeld aan duizend ouderen

Amstelveen - Speciaal voor ouderen verstrekken de ouderenverenigingen KBO Bovenkerk-Aalsmeer en KBO Amstelveen/Ouderkerk (samen met het Bewonersplatform Bovenkerk) de komende periode duizend legpuzzels met een afbeelding van de Urbanuskerk. 

Algemeen vandaag 17:58

Handhaving Amstelveen op scherp: 'Morgen wordt een spannende dag'

Amstelveen - De gemeentelijke dienst Handhaving kijkt met gezonde spanning uit naar morgen (1 juni) als ook in Amstelveen de horeca weer open mag. De handhavers staan op scherp en houden morgen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Politiek vandaag 10:20

VVD: 'Islamitische school in Amstelveen verspilling belastinggeld'

Amstelveen - Een meerderheid van de Amstelveense gemeenteraad heeft besloten het beroep bij de Raad van State, tegen de vestiging van een islamitische school in Amstelveen door stichting SIO-NH, te steunen. Ook de VVD steunt de beroepszaak, laat de partij in een persbericht weten.

Politiek gisteren 13:10

Amstelveen moet vaart maken met opwekken van duurzame energie

Amstelveen –  Het is nog niet bijster goed gesteld met het opwekken van duurzame energie in Amstelveen. Om straks aan de doelstellingen voor 2030 te kunnen voldoen hebben oppositiepartijen CDA en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) samen met coalitiepartij D66 de handen ineen geslagen om een versnelling van de lokale verduurzamingsopgave in gang te kunnen zetten.