Willem Haberer, aan de Amsterdamseweg bij het voormalige benzinepomp van de firma Richters (Renault)

Amstelveen van voorheen (167)

Amstelveen – AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 167 een oude foto van Nederlands kleinste bijna-politieagent: Willem Haberer, 'wereldberoemd' in Amstelveen.

Willem wilde heel graag een echte agent zijn, maar door zijn lichaamslengte van slechts 140 cm, werd hij dit nooit. Dus ging hij aan de slag bij een apotheek, maar de liefde voor het politiewerk bleef. Om die reden bood hij (als hobby) vanaf 1961 zijn vrijwillige diensten aan.

Verkeersregelaar

In die tijd regelden er regelmatig politieagenten op straat het verkeer, iets wat Haberer ook graag deed. En zo geschiedde. Bij elk evenement dat in Amstelveen werd gehouden was Willem actief. Menigeen herinnert zijn aanwezigheid wellicht ook nog bij het jaarlijks terugkerende bloemencorso

Eigen uniform

Later maakte hij ook zijn eigen uniform en met zijn scooter met zijspan regelde hij het verkeer. Zolang Willem mensen niet zelf aansprak maar rustig het verkeer regelde, liet de politie hem zijn gang gaan. Hij werd zelfs in 1991 (30 jaar na zijn eerste vrijwillige politiediensten) bedankt voor zijn hulp. Hij werd naar het bureau gehaald en kreeg een elektrisch klokje ter herinnering.

Willem Harberer overleed, in 1995, op 80-jarige leeftijd.

Oproep

Herinner jij je Willem nog? Laat het weten in de reacties op de Facebook-pagina van AmstelveenZ! En klik op deze link voor voorgaande afleveringen van Amstelveen van Voorheen. Heb jij een wellicht een oude foto van Amstelveen in je bezit die je graag wilt laten zien in deze rubriek? Stuur dan je oude foto per e-mail naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen en wij plaatsen 'm graag, uiteraard met naamsvermelding (indien gewenst). 


Meer nieuws

Advertorial Gezondheid & welzijn vandaag 19:00

SOS voor droge ogen

Amstelveen - De koude dagen komen eraan en dat betekent verwarming hoger en gezellig de kaarsjes aan. Toch is niet iedereen hier blij mee, want mensen met droge ogen ervaren deze periode als minder behaaglijk. Jeuk, branderigheid of het gevoel dat er zand in de ogen zit. Het is een veelvoorkomend ongemak. Maar gelukkig heeft Groenhof Optiek de kennis én apparatuur in huis om voor u de juiste oplossing te zoeken.

Wonen vandaag 13:45

Coming Up: geheel nieuwe en moderne Amstelveense woonwijk Legmeer

Amstelveen - Het verouderde bedrijventerrein Legmeer in Amstelveen Zuid, gelegen tussen de wijken Middenhoven en Westwijk, moet de komende jaren worden omgevormd tot een moderne nieuwe woonwijk, die met name woonkansen moet gaan bieden voor mensen met lage en middeninkomens. De gemeente hoopt voor de ontwikkeling op een substantiele bijdrage uit het Rijksbudget Woningimpuls.