Archief Evert Zuiderent

Amstelveen van voorheen (193)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 193 een foto van een herdenking bij het oorspronkelijke oorlogsmonument aan de Amsterdamseweg, waar op 10 mei 1945, vlak na de Bevrijding van Nederland op 5 mei, de eerste herdenking werd gehouden. 

Het monument was toen nog een getimmerd houten kruis. Het werd op 4 mei 1950 (70 jaar geleden) vervangen voor het indrukwekkende zuil-monument dat er nu nog altijd staat (foto onder).

Het monument, officieel getiteld 'Aan hen die vielen', werd gemaakt door de Amstelveense beeldhouwer Theo Bennes (1903-1982) en staat bij de ingang van het Broersepark. Jaarlijks vindt er op 4 mei de herdenking plaats: dit jaar is er in verband met de coronacrisis geen openbare herdenking.

300 tulpen_amstelveen_oranje_2.jpg

Het monument, waar vanmorgen nog 300 bossen tulpen werden neergezet, werd in 1950 onthuld door Han van der Leek, de zoon van Harmen van der Leek. Harmen van der Leek was een verzetsheld die door de Duitsers gefusilleerd werd, nog voor dat zijn zoon Han was geboren.

Oproep: oude foto’s van Amstelveen welkom
Heb jij nog een oude foto van Amstelveen in je bezit die je graag wilt laten zien in deze rubriek? Stuur dan je oude foto per e-mail naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van Voorheen en wij plaatsen 'm graag! Indien gewenst natuurlijk met naamsvermelding.

Klik op deze link voor voorgaande afleveringen van Amstelveen van Voorheen


Meer nieuws

112 gisteren 22:57

Vechtpartij in Middenhoven; jongeren op de vuist

Amstelveen - In de wijk Middenhoven in Amstelveen Zuid is zondagavond een grote vechtpartij uitgebroken, waarbij tientallen jongeren waren betrokken. De politie is met veel eenheden in de wijk en zette ook hondengeleiders in.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:59

Amstelveen van voorheen (203)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 203 een foto van het bankgebouw op de hoek van de Middeldorpstraat en de Dorpsstraat.

Algemeen gisteren 09:45

Weer enorme rotzooi in bos na nachtelijke lachgasfeestjes

Amstelveen - Opnieuw zijn flinke hoeveelheden afval aangetroffen in het Amsterdamse bos. Wandelaars troffen vanmorgen onder andere in de omgeving van de Zonneweide grote hoeveelheden lege lachgasballonnen en ander afval aan.

Algemeen 11 jul. 2020 19:45

Amstelveen valt op in onderzoek naar Toeristenbelasting

Amstelveen - Waar het mislopen van Toeristenbelasting door de coronacrisis voor veel Nederlandse gemeenten een enorme financiële aderlating blijkt, valt Amstelveen op doordat er dit jaar niet minder, maar juist meer toeristenbelasting binnen zou komen dan vorig jaar. Hoe zit dat precies?

112 11 jul. 2020 07:51

Overwerk politie door boerenprotest; inclusief nachtelijke achtervolging

Amstelveen - De politie in de regio heeft gisterenavond en afgelopen nacht aardig wat te stellen gehad met protesterende boeren die rondreden met trekkers. Eén bestuurder van een trekker weigerde vannacht te stoppen voor de politie en kon pas na een achtervolging door diverse eenheden worden staande gehouden.

Algemeen 10 jul. 2020 15:45

Vernieuwde speelplaats voor Westwijk

Amstelveen - Aan de Malandolaan in Westwijk heeft wethouder Floor Gordon (Openbare Ruimte, D66) vrijdagmiddag samen met kinderen uit de buurt de compleet gerenoveerde speelplaats aldaar officieel geopend.