Evert Zuiderent

Amstelveen van voorheen (20)

AMSTELVEEN – AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In deze twintigste aflevering een oude foto van het bekende Dorpsplein (vroeger Kerkplein) met een nog bekender gezicht, de Dorpskerk.

Centraal punt
Misschien kunnen we het Dorpsplein in het Oude Dorp wel hét centrale punt van Amstelveen noemen. Zo stond er ook dit jaar het plein weer vol Amstelveners op Kerstavond tijdens de inmiddels traditionele Kerstsamenzang. Een centrale plek voor menig Amstelvener, door de eeuwen heen.

Dorpskerk
Deze prent komt uit 1908. De kerk die hier te zien is, is de vierde kerk die op deze plek heeft gestaan. De allereerste werd gebouwd begin 1300. Door de beeldenstorm en door oorlog zijn verschillende kerken uiteindelijk gesneuveld. In 1865-1866 begint de bouw met van de kerk, zoals die is afgebeeld.

Brand
Toch lijkt de kerk op deze prent nog niet helemaal op de kerk zoals wij die op dit moment kennen. Begin 1900 zijn het voorportaal en de toren namelijk door brand verloren gegaan. In 1925 wordt de kerk uiteindelijk uitgebreid.

Tandarts
Tot januari 2011 was de Dorpskerk het huis van de Protestantse Dorpskerk gemeente. In datzelfde jaar is de kerk verkocht aan een tandarts voor 740.000 euro. Inmiddels is de kerk in gebruik door verschillende bedrijven.
 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.