Gemeente Amstelveen

Amstelveen van voorheen (3)

AMSTELVEEN – AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In deze derde aflevering een foto van de officiële opening van de spoorlijn die Amstelveen met Amsterdam verbond, meer dan honderd jaar geleden.

Momenteel is Amstelveen de grootste gemeente van Nederland zonder treinstation, maar vroeger was dat anders. Te zien op bovenstaande foto is een stoomtrein, die op 1 mei 1915 voor het eerst op het Amstelveense deel van de Haarlemmermeerspoorlijnen (van exploitant De Hollandsche Electrische Spoorweg Maatschappij) reed.

Treintraject
Het treintraject verbond vanaf die bewuste dag Amsterdam met Amstelveen (Nieuwer-Amstel), maar ook Uithoorn en Aalsmeer waren via het spoor bereikbaar. De originele Haarlemmermeerspoorlijnen kenden een traject van meer dan honderd kilometer, maar een echt lang leven was de treinverbinding niet beschoren. In 1950 stapten voor het laatst passagiers in Amstelveen op. Vandaag de dag rijdt de museumtramlijn nog op een klein deel van het oorspronkelijke traject.

Gemeente-archief
Gemeente Amstelveen heeft circa 7000 historische foto’s uit de kelders van het gemeentehuis laten digitaliseren en voorzien van tekstuele informatie. De foto’s zijn in de loop der jaren gemaakt door medewerkers in dienst van de gemeente en worden in februari 2017 voor iedereen toegankelijk via een beeldbank. Dit is één van de foto’s.

Oproep
Heeft u wellicht nog oude Amstelveense foto’s in een schoenendoos liggen die meer aandacht verdienen? AmstelveenZ laat ze, mits rechtenvrij, graag zien via de rubriek ‘Amstelveen van voorheen’. Dat kunnen eventueel ook foto’s zijn uit de jaren ’80 of ’90, of natuurlijk daarvoor. Voor meer informatie kunt u een mailtje sturen naar info@amstelveenz.nl  


Klik hier voor aflevering 1 en aflevering 2 van 'Amstelveen van voorheen'.


Meer nieuws

Winkels vandaag 15:26

Massaal in de rij voor mini-Zwijntje: razendsnel uitverkocht

Amstelveen - Bij de receptie van winkelcentrum Stadshart Amstelveen in het Binnenhof vormde zich vanmiddag een lange rij nadat een gelimiteerde oplage van een mini-versie van het populaire Amstelveense beeld Het Zwijntje in de verkoop ging.

Winkels vandaag 14:08

Olcay Gulsen in zee met De Kapper in het Oude Dorp

Amstelveen - De bekende tv-personality en ondernemer Olcay Gulsen was gisteren bij De Kapper in het Oude Dorp van Amstelveen: De Kapper is partner geworden van Olcay Gulsen Beauty.

Winkels vandaag 09:37

Verkoopstart van mini-versie Zwijntje

Amstelveen - [Update: Het beeldje is inmiddels uitverkocht: er komt nog 1 verkoopmoment op woensdag 15 juli] De door Stadshart Amstelveen geproduceerde mini-versie van het geliefde Amstelveense beeld Het Zwijntje gaat vandaag vanaf 12.30 uur in de verkoop bij de receptie van het winkelcentrum in het Binnenhof.