Privé-archief Evert Zuiderent

Amstelveen van voorheen (68)

AMSTELVEEN - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto's van vroeger. In aflevering 68: de twee oudste huisjes van Amstelveen.

De huisjes met de witte gevel stammen uit 1799 en 1800 en grenzen aan het Dorpsplein in het Oude Dorp (pal naast de Dorpskerk). De huisjes staan bekend als de oudste panden van Amstelveen: ze werden eerst als woonhuis en later als atelierruimte gebruikt onder andere door kunstenaar Jan Verschoor (oud-directeur van Museum Jan van der Togt).

Brand
In 1996 werden de 2 historische panden door de gemeente verkocht aan de Stichting Jan van der Togt. Na een brand op 22 december 2006 werden de panden geheel gerenoveerd en sindsdien staan ze er werkelijk prachtig bij. Op bijgaande foto uit de vorige eeuw is de staat van de huisjes nog een stukje minder. Het geheel is nu onderdeel van - en onlosmakelijk verbonden met - Museum Jan van der Togt, waar momenteel een prachtige tentoonstelling is te zien van Ans Markus (tot en met 7 januari 2018) getiteld 'Als ik jou was...'

Oproep
Heeft u nog een oude foto van Amstelveen in uw bezit die u graag wilt laten zien via de rubriek ‘Amstelveen van voorheen’? Stuur dan een mailtje naar info@amstelveenz.nl o.v.v. Amstelveen van voorheen. AmstelveenZ helpt u graag!


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.