Pixabay.com

Amstelveen wordt 1 groot podium: miljoenen naar kunst & cultuur

Amstelveen – Amstelveen heeft het op Kunst & Cultuurgebied flink op de heupen. Het gemeentebestuur wil de komende jaren fors investeren in een sterk verbeterd kunst & cultuuraanbod.

Wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) pleit er in een hagelnieuwe, 69 pagina’s tellende nota (2020-2024) voor om Amstelveen tot één groot podium te verklaren waarin alle facetten van kunst en cultuur de ruimte krijgen. Culturele instellingen en initiatieven worden de komende jaren traditiegetrouw met miljoenen euro’s subsidie gespekt en ook nieuwe initiatieven worden met open armen ontvangen. Ook is er veel ruimte voor jong talent.

Cultuurmakelaar

Er wordt zelfs een speciale cultuurmakelaar aangesteld die het nieuwe beleid ‘De Stad als Podium’ moet gaan uitrollen en ook wordt gekeken naar de inschakeling van een marketingbureau uit Amstelveen of Amsterdam om kunst & cultuur te promoten. Verder wordt gehamerd op intensieve samenwerking tussen alle culturele partijen.

Eveneens wordt in de nota een – op termijn - ingrijpende vernieuwing van de cultuurstrip op het Stadsplein en mogelijke vernieuwing van het Cobra Museum genoemd. Ook het Oude Dorp krijgt een kunst & cultuurimpuls, met een beeldentuin en een nieuwe culturele invulling van het schooltje (tussen Dorpskerk en Museum Jan van der Togt) aan het Dorpsplein. Ook gaat Amstelveen het totaalaanbod op kunst & gebied (agenda) bundelen en digitaal en in print publiceren en komt er een herijking van het atelierbeleid. 

Structurele miljoenensubsidies

Voor diverse instellingen blijven de structurele subsidies in stand. Voor diverse podia  (Schouwburg, P60, Poppentheater, het bostheater en zelfs Griffioen dat naar Amsterdam verhuist)  wordt de komende jaren  structureel in totaal ruim 2,2 miljoen per jaar uitgetrokken,. De twee musea (Jan van der Togt en Cobra) zijn goed voor anderhalf miljoen euro per jaar en de bibliotheek kan rekenen op bijna 2 miljoen euro subsidie op jaarbasis.

Op educatiegbeid (onder andere Platform C) is ruim 1,1 miljoen euro per jaar gereserveerd. Ook de lokale omroep RTVA mag zich onder de vlag van Kunst, Cultuur en Media structureel verheugen op bijna 150.000 euro per jaar en voor amateurkunst wordt ruim 80k uitgetrokken als het aan het College van B en W ligt, zo blijkt uit de nota. Voor diverse festivals  (waaronder Jazz in het Dorp, kerstsamenzang, boekenfeest en theater Elsrijk) is totaal 128k per jaar beschikbaar.

Op de kaart

De nieuwe kunst & cultuurnota wordt nog aan de gemeenteraad voorgelegd. Wethouder Raat wil  Kunst & Cultuur in Amstelveen voor eens en altijd goed op de kaart zetten: ‘Al het moois dat Amstelveen in huis heeft willen we zichtbaar maken en vergroten. Dit doen we door van de stad een podium te maken.’ Hij wijst daarbij op het belang van samenwerking tussen alle culturele instellingen.

Raat geeft aan op subsidieniveau te willen toewerken  naar periodes van drie jaar bij het bepalen van de subsidie die de instellingen ontvangen. ‘Na die drie jaar maken we de balans op om te zien of de huidige insteek nog werkt of dat een andere invalshoek misschien beter is. Zo blijft de kunst- en cultuurwereld in beweging en aantrekkelijk.’

Wethouder Raat bij de cultuurstrip: 'De ambities zijn groot, maar door samen te werken kunnen we ze allemaal behalen.'

De Cultuuragenda 2020-2024 wordt op 27 november besproken in de raadscommissie Burgers en Samenleving en op 11 december vastgesteld door de gemeenteraad.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.