De presentatie van de her-uitgaves in de Johanneskapel

Amstelveense scholen krijgen boeken over Amstelveense historie

AMSTELVEEN - De boeken ‘Jaren van verduistering’ van wijlen Tini Visser en ‘De westkant van de Amstel, duizend jaar Amstelveen in de stroom van de tijd’ van Maureen van Munster en Peter van Schaik zullen door de gemeente worden aangeboden aan alle Amstelveense middelbare scholen.

De boeken zijn onderdeel van een eerder raadsvoorstel over historisch besef zoals op 22 maart 2017 door de gemeenteraad werd aangenomen. Doel was het verhogen van het historisch besef in Amstelveen. Onder andere door het opnieuw uitgeven van de historische boeken. Maar ook het project ‘Nooit meer teruggekomen’ en het voortzetten van het Amstelveense scholenproject ‘Herdenken en ontmoeten’ horen hierbij.

Raadsleden

Ook krijgen voortaan alle nieuwe raadsleden na hun installatie in de gemeenteraad voortaan de twee historische boeken over Amstelveen.

Belangrijke stap

In de Johanneskapel aan de Amsterdamseweg kwamen donderdag ruim tachtig genodigden bijeen voor de presentatie.  Wethouder Herbert Raat (VVD): “Veel betrokken Amstelveners waren aanwezig in de Johanneskapel om de presentatie bij te wonen. De heruitgave van de boeken is een belangrijke stap in het vergroten van het historisch besef in Amstelveen. Voor ons is dit pas het begin. De speech van Hans Luyten, de weduwnaar van Tini Visser, gaf op indrukwekkende wijze weer wat voor een bijzondere prestatie zij heeft geleverd voor de beschrijving van de oorlogsgeschiedenis van Amstelveen.

Overhandiging

De wethouder overhandigde het eerste exemplaar van De westkant van de Amstel, duizend jaar Amstelveen in de stroom van de tijd aan Peter van Schaik. Die op zijn beurt vertelde dat de schrijvers de eerdere uitgave volledig onder handen hebben genomen. Hierna ontving mevrouw van Diepen, weduwe van oud-burgemeester Otto van Diepen, het eerste exemplaar van Jaren van verduistering. Zij bedankte het gemeentebestuur voor het opnieuw uitgeven van het boek. De middag werd afgesloten met een speech van Hans Luyten, weduwnaar van Tini Visser. De speech werd in verband met zijn afwezigheid voorgedragen door de gemeentesecretaris van Amstelveen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.