Corona-periode bezorgt leerplichtambtenaren Amstelveen bergen overwerk

Amstelveen - Leerplichtambtenaren in Amstelveen zitten dermate tot over hun oren in het werk, dat de gemeente een extra leerplichtambtenaar moet inzetten om de leerplichtwet te kunnen handhaven. Het overwerk wordt onder andere veroorzaakt door tal van nieuwe verzuimgedragingen die gerelateerd zijn aan de coronaperiode. 

De situatie bij de leerplichtafdeling is volgens het College van B en W niet langer houdbaar, zo blijkt uit een brief aan de gemeenteraad.

De coronaperiode brengt 'nieuw' verzuimgedrag met zich mee, hetgeen leidt tot een aanzienlijke toename van het aantal meldingen en ook conflictsituaties tussen ouders en leerplicht die onderzoek of bemiddeling behoeven.

Angst en excuus

De verzuimgedraigingen zijn veel diverser geworden in de coronaperiode. Zo gaan diverse kinderen bijvoorbeeld niet naar school, omdat er onder ouders geregeld angst leeft voor de besmetting van hun (al dan niet kwetsbare) kind(-eren). Anderzijds blijken er ook ouders te zijn die de coronacrisis als excuus  gebruiken om langer op vakantie te gaan en afstandsonderwijs voor hun kind(eren) te vragen.

Kinderen zoek in internationaal onderwijs

Eveneens speelt dat diverse internationale kenniswerkers terug gaan of zijn gegaan naar het land van herkomst, het kind vervolgens afstandsonderwijs volgt, maar dat afstandsonderwijs stopt als de school weer de deuren heeft geopend. De gemeente meldt dat er tijdens de eerste lockdown zelfs 500 kinderen in het internationaal onderwijs 'zoek' waren.

Veel meer afhandelingen

Om verzuim zoveel te voorkomen en daarmee oplopende leerachterstanden tegen te gaan zijn ook meer dan vroeger arbeidsintensieve interventies nodig, waaronder huisbezoeken. De gemeente meldt dat er per leerplichtambtenaar inmiddels 250 afhandelingen per jaar plaatsvinden, terwijl een aantal van 150 afhandelingen meer gebruikelijk is.

Gemeente Amstelveen gaat de inzet van de extra leerplichtambtenaar (€ 40.520,- voor 0,8 FTE per half jaar) dekken uit het lokale corona-noodfonds.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.