visual van de ingang van de bunker na de renovatie [Gemeente Amstelveen]

Gerenoveerde Bunker Amstelveen eind november gereed

Amstelveen - Momenteel vindt de restauratie van de Amstelveense bunker aan de Wolfert van Borsselenweg plaats. Het bleek dat de vervallen bunker er nog slechter aan toe was dan eerder gedacht, waardoor de renovatie langer duurt. De verwachting is dat de werkzaamheden eind november klaar zijn, waarna mensen veilig en droog de bunker kunnen bezichtigen.  

De monumentale bunker wordt, na een lange jurdische strijd de afgelopen jaren, volledig opgeknapt en krijgt een educatieve functie. Er komt een toilet, garderobe en pantry in - en daarnaast wordt de bunker waterdicht gemaakt en geïsoleerd. 

De gemeente Amstelveen hield dinsdagmiddag een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Zij kregen uitleg over de educatieve invulling en over welke maatregelen de gemeente neemt om eventuele overlast tegen te gaan.

Lokale historie

De gemeente heeft de bunker met positief advies van de Erfgoedcommissie in 2016 aangewezen als gemeentelijk monument. Het is een van de weinige tastbare historische herinneringen van de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen.

bunker20
De Amstelveense bunker verkeerde in slechte staat

De bunker maakt onderdeel uit van een brede aanpak om de lokale historie onder de aandacht te brengen bij jong en oud. Ook de ‘kleine sjoel’ aan Randwijcklaan 13 en de historische routes die door Amstelveen lopen, dragen hieraan bij.

Leerlijn

Een bezoek aan de bunker wordt toegevoegd aan de leerlijn Tweede Wereldoorlog van het lespakket Historisch Besef Amstelveen dat schoolkinderen leert over de lokale geschiedenis.

Zwarte bladzijde

De bijeenkomst dinsdagmiddag vond plaats in de voormalige ‘kleine sjoel’. Net als de bunker een gemeentelijk monument. 'Tijdens de bijeenkomst hebben we laten zien op welke manier we de bunker willen inzetten om jonge generaties te leren over deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis', zegt wethouder Herbert Raat (monumenten, VVD).

Educatieve invulling

De educatieve functie van de bunker is vastgelegd in het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan Amstelveen Noord-West 2020. Het team van deskundigen dat heeft geholpen bij de educatieve invulling bestaat uit vertegenwoordigers van Amstelveen Oranje, Vereniging Historisch Amstelveen, stichting Museum zonder Muren, Verzetsmuseum Amsterdam en CIDI.

Het Loket Cultuureducatie Amstelland heeft dit verder uitgewerkt als onderdeel van het lespakket Historisch Besef Amstelveen voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. Het verhaal dat verteld wordt in de bunker is gekoppeld aan de belevingswereld van kinderen. De presentatie over de educatieve invulling is hier terug te vinden.

Open Monumentendagen

Op informatiepanelen staan persoonlijke verhalen en anekdotes die gebaseerd zijn op egodocumenten uit de Tweede Wereldoorlog, zoals fragmenten uit dagboeken, interviews en foto’s uit het gemeentelijk historisch fotoarchief. Hiernaast wordt de bunker enkele keren per jaar opengesteld voor publiek, bijvoorbeeld tijdens de Open Monumentendagen of de Nationale Bunkerdag.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.