Historische bunker open voor publiek tijdens Nationale Bunkerdag op 3 juni

Amstelveen - Zaterdag 3 juni is het Nationale Bunkerdag en speciaal voor deze gelegenheid opent de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg (tegenover de Pauluskerk) tussen 11.00 en 15.00 uur zijn deuren voor publiek. 

De bunker is in de afgelopen jaren volledig gerestaureerd en ingericht voor educatief gebruik. Meerdere klassen hebben de bunker inmiddels bezocht en waren enthousiast.

Basisscholen

Cultuureducatie Amstelland heeft in opdracht van de gemeente een leerlijn ontwikkeld voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van Amstelveense basisscholen over de Tweede Wereldoorlog. Binnen dit programma wordt ook een bezoek aan de bunker gebracht. De bunker is ingericht voor dit educatieve doel en kan op 3 juni door iedereen bezichtigd worden. 'De eerste openstelling van de bunker in maart 2022 werd goed bezocht', zegt wethouder Herbert Raat (erfgoed). 'Toen was een kleine expositie te zien van Amstelvener René Kok met objecten en foto’s uit zijn verzameling over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. Dat is nu weer het geval. Ik wil dan ook iedereen uitnodigen om een kijkje te komen nemen bij dit bijzondere erfgoed.'

Expositie

René Kok is een verzamelaar van materiaal uit de Tweede Oorlog in Amstelveen en omstreken, en beheerder van de populaire Facebook-site ‘Amstelveen tijdens de bezetting’. Naast zijn kleine expositie zijn er verschillende informatieve panelen te zien met tekst en foto’s over specifieke gebeurtenissen tijdens de oorlog in Amstelveen, zoals het bombardement aan de Charlotte van Montpensierlaan en de sloop van andere Amstelveense bunkers na de oorlog.

Ook de Vereniging Historisch Amstelveen heeft geholpen bij de inrichting van de bunker en heeft onder andere vitrines beschikbaar gesteld. Tijdens de openstelling zijn beide partijen aanwezig om een toelichting te geven op de historie van de bunker en de expositie.

Erwin van der Laan (Heem Locaties), Nienke van Kuiken en wethouder Herbert Raat def.jpeg

Erwin van der Laan (Heem Locaties), Nienke van Kuiken
en wethouder Herbert Raat.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.