De overhandiging van de handtekeningen, vanmorgen bij het Beheerkantoor van het Amsterdamse bos aan de Nieuwe Meerlaan. Vlnr: wethouder Floor Gordon (D66), Eefa Doyle (Outlet!), Paul Borgmann (Woef!) en Mariska Bongaards (Amsterdamse Bos)

Hondenuitlaatservices in bos overladen wethouder(s) met 1300 handtekeningen

Amstelveen - Namens 22 hondenuitlaatservices die actief zijn in het Amsterdamse bos zijn vanmorgen 1300 handtekeningen overhandigd aan wethouders Floor Gordon (D66, Amstelveen) en Laurens Ivens (SP, Amsterdam). De uitlaatservices vrezen, net als veel particuliere baasjes, voor beperking van de (losloop-)gebieden voor honden in het bos, naar aanleiding van het nieuwe Bosplan 2020-2030. Volgens wethouder Gordon is gebiedszonering voor honden echter geen onderdeel van het Bosplan en volgt er nog een apart participatietraject voor het hondenbeleid in het bos.

Het nieuwe Bosplan ligt nog tot en met morgen (30 juli 2020) ter inzage (klik hier voor meer info); tot die dag kunnen mensen reageren op het plan, waarin onder andere dus wordt gesproken over honden in het bos. De mogelijke aanpassingen van honden(losloop)gebieden zorgden eerder al voor grote weerstand bij hondenliefhebbers, die veelvuldig gebruik maken van het bos.

Overhandiging handtekeningen

Namens de uitlaatservices overhandigden vertegenwoordigers van 'Woef!' en 'Outlet!' de keurig in talloze multomappen (en op USB-sticks) verzamelde handtekeningen (NB: 'op papier' en dus geen online-petitie) aan Amstelveens wethouder Gordon; Amsterdams wethouder Ivens bleek verhinderd. Eefa Doyle van Outlet! uitte in een open gesprek voorafgaand aan de overhandiging haar zorgen aan de wethouder.

Het indrukwekkende aantal handtekeningen werd de afgelopen twee weken verzameld door de uitlaatservices, nadat zij hoogte hadden gekregen van de plannen. In het nieuwe Bosplan wordt onder andere  gesproken over één aaneengesloten zone waar honden mogen loslopen.

De opmerkingen in het plan over honden hebben volgens Gordon ‘helaas’ een hoop verwarring en onduidelijkheid veroorzaakt. De wethouder, zelf frequent bosbezoeker en liefhebber van het bos, gaf aan dat het nieuwe Bosplan feitelijk niet gaat over hondenzoneringen, maar over Beheer van het bos en dat het Bosplan vooral bedoeld is om ervoor te zorgen dat het Bos er voor volgende generaties prachtig bij blijft liggen en volop benut kan blijven worden.  

Apart participatietraject hondenbeleid bos

Gordon benadrukte dat de hondenzonering geen onderdeel is van het Bosplan en dat er een apart participatietraject wordt gestart over het hondenbeleid-  en de zonering. ‘Daarbij is het belangrijk dat eerst mogelijke knelpunten duidelijk in beeld komen, zodat nagedacht kan worden over passende oplossingen,’ zegt Gordon.

Aan tafel

De uitlaatservices zitten dankzij de handtekeningenactie in ieder geval aan tafel als over dat hondenbeleid gesproken gaat worden. Gordon gaf aan dat meerdere partijen en dus ook de hondenuitlaatservices,  zeker betrokken worden en input kunnen leveren. Ze gaf ook aan blij te zijn met de kennis van de hondenuitlaatservices en was verrast door de aandacht voor honden en onder de indruk van  het grote aantal ondertekenaars. Ze gaf eveneens een compliment aan de initiatiefnemers, die in korte tijd veel mensen wisten te activeren en waardeert die betrokkenheid.

Focus op honden

Dat na de presentatie van het nieuwe Bosplan door gemeentes Amsterdam en Amstelveen, begin juni, grote focus  kwam te liggen op (on)mogelijkheden voor hondenbezitters of hondenuitlaatcentrales, heeft Gordon verrast:

'Het Bosplan gaat vooral over het benutten van kansen die nu onbenut blijven', zegt ze in een reactie. 'Naast uitdagingen zoals achterstallig onderhoud door Amsterdam, slechte bereikbaarheid per OV en drukte op piekdagen, blijven er vooral teveel kansen onbenut. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een cultuureiland, het vergroten van biodiversiteit en ruimte voor nieuwe recreatieve voorzieningen', besluit Gordon.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.