De overhandiging van de handtekeningen, vanmorgen bij het Beheerkantoor van het Amsterdamse bos aan de Nieuwe Meerlaan. Vlnr: wethouder Floor Gordon (D66), Eefa Doyle (Outlet!), Paul Borgmann (Woef!) en Mariska Bongaards (Amsterdamse Bos)

Hondenuitlaatservices in bos overladen wethouder(s) met 1300 handtekeningen

Amstelveen - Namens 22 hondenuitlaatservices die actief zijn in het Amsterdamse bos zijn vanmorgen 1300 handtekeningen overhandigd aan wethouders Floor Gordon (D66, Amstelveen) en Laurens Ivens (SP, Amsterdam). De uitlaatservices vrezen, net als veel particuliere baasjes, voor beperking van de (losloop-)gebieden voor honden in het bos, naar aanleiding van het nieuwe Bosplan 2020-2030. Volgens wethouder Gordon is gebiedszonering voor honden echter geen onderdeel van het Bosplan en volgt er nog een apart participatietraject voor het hondenbeleid in het bos.

Het nieuwe Bosplan ligt nog tot en met morgen (30 juli 2020) ter inzage (klik hier voor meer info); tot die dag kunnen mensen reageren op het plan, waarin onder andere dus wordt gesproken over honden in het bos. De mogelijke aanpassingen van honden(losloop)gebieden zorgden eerder al voor grote weerstand bij hondenliefhebbers, die veelvuldig gebruik maken van het bos.

Overhandiging handtekeningen

Namens de uitlaatservices overhandigden vertegenwoordigers van 'Woef!' en 'Outlet!' de keurig in talloze multomappen (en op USB-sticks) verzamelde handtekeningen (NB: 'op papier' en dus geen online-petitie) aan Amstelveens wethouder Gordon; Amsterdams wethouder Ivens bleek verhinderd. Eefa Doyle van Outlet! uitte in een open gesprek voorafgaand aan de overhandiging haar zorgen aan de wethouder.

Het indrukwekkende aantal handtekeningen werd de afgelopen twee weken verzameld door de uitlaatservices, nadat zij hoogte hadden gekregen van de plannen. In het nieuwe Bosplan wordt onder andere  gesproken over één aaneengesloten zone waar honden mogen loslopen.

De opmerkingen in het plan over honden hebben volgens Gordon ‘helaas’ een hoop verwarring en onduidelijkheid veroorzaakt. De wethouder, zelf frequent bosbezoeker en liefhebber van het bos, gaf aan dat het nieuwe Bosplan feitelijk niet gaat over hondenzoneringen, maar over Beheer van het bos en dat het Bosplan vooral bedoeld is om ervoor te zorgen dat het Bos er voor volgende generaties prachtig bij blijft liggen en volop benut kan blijven worden.  

Apart participatietraject hondenbeleid bos

Gordon benadrukte dat de hondenzonering geen onderdeel is van het Bosplan en dat er een apart participatietraject wordt gestart over het hondenbeleid-  en de zonering. ‘Daarbij is het belangrijk dat eerst mogelijke knelpunten duidelijk in beeld komen, zodat nagedacht kan worden over passende oplossingen,’ zegt Gordon.

Aan tafel

De uitlaatservices zitten dankzij de handtekeningenactie in ieder geval aan tafel als over dat hondenbeleid gesproken gaat worden. Gordon gaf aan dat meerdere partijen en dus ook de hondenuitlaatservices,  zeker betrokken worden en input kunnen leveren. Ze gaf ook aan blij te zijn met de kennis van de hondenuitlaatservices en was verrast door de aandacht voor honden en onder de indruk van  het grote aantal ondertekenaars. Ze gaf eveneens een compliment aan de initiatiefnemers, die in korte tijd veel mensen wisten te activeren en waardeert die betrokkenheid.

Focus op honden

Dat na de presentatie van het nieuwe Bosplan door gemeentes Amsterdam en Amstelveen, begin juni, grote focus  kwam te liggen op (on)mogelijkheden voor hondenbezitters of hondenuitlaatcentrales, heeft Gordon verrast:

'Het Bosplan gaat vooral over het benutten van kansen die nu onbenut blijven', zegt ze in een reactie. 'Naast uitdagingen zoals achterstallig onderhoud door Amsterdam, slechte bereikbaarheid per OV en drukte op piekdagen, blijven er vooral teveel kansen onbenut. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een cultuureiland, het vergroten van biodiversiteit en ruimte voor nieuwe recreatieve voorzieningen', besluit Gordon.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 20:50

Amstelveen van voorheen (214)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 214 een fraaie historische prentbriefkaart van de Amsterdamseweg van voor 1940.

112 gisteren 18:44

Vrachtwagen en personenauto in botsing

Aalsmeer/Amstelveen - Op de Legmeerdijk (N231), ter hoogte van de kruising met de N196, zijn zondagavond een vrachtwagen en een personenauto in botsing gekomen. 

Politiek gisteren 13:05

Amstelveense jongeren verdienen meer en betere ontmoetingsplekken

Amstelveen – Omdat Amstelveense jongeren in de huidige coronaperiode worden getroffen door tal van preventieve maatregelen, beperking van bewegingsvrijheid en gebrek aan sociale contacten, heeft de gemeenteraad besloten om te bekijken hoe de Jongeren Ontmoetings Plekken (JOP’s) in Amstelveen verbeterd en of mogelijk uitgebreid kunnen worden.

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:00

Maak kans op kaarten voor de film Jackie en Oopjen

Amstelveen - Op zondag 11 oktober 2020 draait de film 'Jackie en Oopjen' in Cinema Amstelveen. AmstelveenZ mag 2 kaartjes verloten voor de Little Ladies Morning!