'Jetty Paerl (Jetje van Radio Oranje) verdient straatnaam in Amstelveen'

Amstelveen - Esther Veenboer, fractievoorzitter van de PvdA Amstelveen, houdt vandaag op Internationale Vrouwendag een warm pleidooi om een straatnaam in Amstelveen te vernoemen naar Jetty Paerl (1921-2013), ook wel bekend als 'Jetje van Radio Oranje'.  

Jetty Paerl woonde een groot deel van haar leven in Amstelveen, waar ze in 2013 op 92-jarige leeftijd overleed. 

Radio Oranje

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Paerl mee aan cabaret De Watergeus van Radio Oranje dat vanuit Londen uitzendingen voor het bezette Nederland verzorgde.  'Ze bestreed in de Tweede Wereldoorlog de bezetter zingend,' zegt Veenboer. 'Het verzet van Jetty bestond niet alleen uit haar radiowerk, maar ze was ook lid van het Vrouwen Hulpkorps en de Prinses Irene Brigade en reed op drietonners. Het cabaret op Radio Oranje werd door de regering geschrapt toen de bezetting in Nederland een grimmiger karakter kreeg.'

Straatnamencommissie

Veenboer vindt dat Jetty Paerl postuum een straatnaam toekomt en die mogelijkheid is er. In de zomer van 2023 stelde Amstelveen namelijk een straatnamencommissie in. Rond diezelfde tijd werd bekend gemaakt dat na een uitvraag onder inwoners een aantal niet meer levende bekende Amstelveners een straatnaam krijgen toebedeeld in de nieuw te bouwen wijk Scheg Oost, onder wie Gabriëlle Cevat, Toon de Haas en Henk Godthelp.

'Geheel terecht', zegt Veenboer, die eerder in de gemeenteraad een motie indiende om bij het bepalen van straatnamen die naar mensen worden vernoemd te streven naar diversiteit, zodat alle mensen zich vertegenwoordigd voelen. Die motie werd aangenomen. Tussen de inmiddels aan diverse personen (postuum) toegekende straatnamen zat maar één vrouwennaam,' zegt Veenboer. 'Daarop dacht ik, dat kan beter, we hebben vast meer bekende vrouwen in Amstelveen die best een straatnaam verdienen.' Ze stelde de naam van Jetty Paerl al eerder voor en herhaalt die oproep vandaag op Internationale Vrouwendag.

Laat van je horen

'Vandaag is het, een goed moment om mijn voorstel om een straat naar deze bijzondere vrouw te vernoemen opnieuw onder de aandacht te brengen,' besluit Veenboer. 'Dus Amstelveense straatnamencommissie, laat van je horen en neem Jetty Paerl op in de straatnamen van Amstelveen.'

esther_veenboer_pvda.jpg
Esther Veenboer (PvdA)


Meer nieuws

Algemeen 26 apr. 2024 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen 26 apr. 2024 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.