Libris Venstra onbegrensd: Netflix omarmt ‘Het drielichamenprobleem’ van Cixin Liu

Amstelveen - In de rubriek ‘Libris Venstra onbegrensd’ nodigen we internationale Amstelveners uit bij Boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein. Omringd door duizenden boeken praten we met hen over hun leven in Amstelveen, hun land van herkomst en over hun favoriete boek. Deze aflevering is het woord aan de Chinese Kai Xue over haar boeknominatie ‘Het drielichamenprobleem’ van auteur Cixin Liu.

Cixin Liu, of beter gezegd Liu Cixin (in China wordt de familienaam namelijk eerst geplaatst), is een bekende Chinese schrijver van science fi ction boeken. Liu wordt ook wel gezien als de eerste cyberpunk-auteur, na de publicatie van zijn debuutroman China 2185. Zijn bekendste werk is ‘Het drielichamenprobleem’ en heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de Hugo Award voor beste roman. De Hugo Award is een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt voor het beste science fi ction- of fantasyverhaal van het afgelopen jaar. Liu is de eerste Chinese schrijver die deze prestigieuze prijs in ontvangst mocht nemen.

Extreem en briljant tegelijk
De Chinese Kai Xue legt uit waarom ‘Het drielichamenprobleem’ één van haar favoriete boeken is uit de recente Chinese literatuur. ‘Ten eerste is het idee achter deze fi ctie heel fantasierijk. Het is werkelijk briljant geschreven, heel innovatief. En ten tweede is het concept en de structuur van deze fictie zeer uiteenlopend in de tijd. Het verhaal speelt zich af in het China van de Culturele Revolutie maar ook in de decennia daarna.’

‘Tevens vindt het verhaal plaats op veel verschillende en extreme locaties, zoals bij een supergeheim project in een godverlaten, benauwende uithoek, waarbij er naar buiten aards leven wordt gezocht. Maar ook de extreem reële, bijna tastbare virtual reality van een computergame. Deze passages maken het boek tot een soort science fantasy. Een planeet waar leefomstandigheden en dientengevolge moraal zó helemaal niets te maken hebben met wat we op aarde kennen, dat het telkens even omschakelen is als lezer.’

Verfi lming op Netflix
Wat Kai vooral interessant vindt is dat de auteur tot de kern van de mensheid komt, al neemt de hij hier een neutrale houding aan en is hier niet uitgesproken positief of negatief over. ‘Met name enkele theorieën en technologieën die de auteur voorstelt zijn verbazingwekkend. Dit boek is echt de moeite waard om te lezen’, zegt Kai. ‘Liu was geen professioneel schrijver en ook geen wetenschapper, maar met zijn kennis van astrofysica creëerde hij één van de beste science fi ction boeken van dit moment.’

Ook de producenten van The Game of Thrones hebben dit unieke science fiction boek omarmd. Zij gaan ‘Het drielichamenprobleem’ verfilmen voor Netflix, waarbij de bekende streamingsdienst haar science fiction aanbod uitbreidt met ongetwijfeld een nieuwe blockbuster.

Promoveren als geowetenschapper
De 33-jarige Kai woont met haar man en 4-jarige dochter in Groenelaan, Amstelveen. De vriendelijke Chinese vertelt dat zij voor haar wetenschappelijk onderzoek in 2018 naar Nederland is gekomen. ‘Ik heb in 2010 mijn bachelor Geowetenschappen afgerond in China en ben vervolgens naar Zweden gegaan voor mijn master. Voordat ik naar Nederland kwam heb ik nog 5 jaar in Noorwegen gewerkt als geofysicus. Na het behalen van mijn master was ik al een tijd op zoek naar een mogelijkheid om een interessante PhD studie te doen. En toen ik deze in Nederland vond, besloten we daar naartoe te verhuizen. In mijn PhD-positie doe ik wetenschappelijk onderzoek op de VU (Amsterdam) en schrijf ik een proefschrift over een onderwerp binnen mijn vakgebied waarop ik wil promoveren. Als promovendus doe ik experimenten met het modelleren van de subductiezones in de natuur.’ Ze legt uit: ‘Subductie is het proces waarbij een oceanische plaat onder een andere oceanische of continentale plaat schuift.’

‘Aangezien mijn werk op de VU vlakbij Amstelveen is, hebben we ons hier gevestigd. We hebben het hier enorm naar ons zin vanwege de rust en de internationale community.’ Oorspronkelijk komt Kai uit het noorden van China, op de grens met Rusland. Ze mist haar familie en vrienden enorm, maar ook het lekkere eten waar ze mee is opgegroeid. Ze vertelt: ‘Bijvoorbeeld de maïs uit mijn geboortestad is echt het allerbeste. Het is zo anders dan de maïs die hier verkrijgbaar is. Het is namelijk niet zoet en sappig, maar juist erg kleverig en zacht. Dus zodra ik even terug ben in mijn geboortestad, eet ik me helemaal suf aan de maïs’, lacht Kai. Op dit moment heeft het gezin geen plannen om te emigreren en voelt zich helemaal thuis in Amstelveen.

Libris Venstra | Stadsplein 102A 1181 ZM Amstelveen | Tel: 020 641 9880 | www.venstra.nl


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.