Lillian Bóza nieuwe directeur Cobra Museum Amstelveen

Amstelveen – De Amstelveense Lillian Bóza zal per 1 april 2020  worden benoemd tot de nieuwe directeur van het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen.

Ze volgt ad interim directeur Stefan van Raay op. Bóza zal als directeur verantwoordelijk zijn voor de artistieke koers, de zakelijke ontwikkelingen en het algemeen beleid van het Cobra Museum voor Moderne Kunst. 

Ervaren

Het bestuur van het Cobra Museum heeft in Lillian Bóza iemand gevonden die zowel inhoudelijk als zakelijk zeer ervaren is en een uitgebreid netwerk heeft in de museum- en mediawereld. Lillian Bóza is een ervaren kunstprofessional die al 25 jaar kunst voor een breed publiek toegankelijk maakt. 

Na haar studie kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden heeft zij onder andere gewerkt bij het Stedelijk Museum Amsterdam en het Instituut Collectie Nederland. Sinds 1997 is zij werkzaam als programmamaker, redacteur en regisseur voor kunst- en cultuurprogramma’s op televisie. Eerst in dienst van de AVROTROS en later als zelfstandig programmamaker. 

Tot de uitgebreide reeks programma’s behoren onder andere Tussen Kunst en Kitsch, 4Art, Kunstuur en Beeldenstorm. Zij was in de periode 2015-2019 bestuurslid van het Cobra Museum en is actief bestuurslid en voorzitter van de aankoopcommissie van de Titus Cirkel, onderdeel van de Vereniging Rembrandt, gericht op moderne en hedendaagse kunst. 

Reactie College van B en W

Wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur) laat in een reactie weten verheugd te zijn met de komst van de nieuwe directeur en vindt het bovendien belangrijk dat ze Amstelveen heel goed kent. ‘Naast haar kwaliteiten als internationale kunstprofessional weet ze ook wat er in Amstelveen speelt en dat ook de lokale identiteit van het museum belangrijk is.’ 

Plaats

Hugo Siblesz, namens het bestuur van het museum: 'Het bestuur is verheugd in Lillian Bóza een professional te hebben gevonden die het stokje van ad interim directeur Stefan van Raay kan overnemen. Gezien haar kennis en ervaring op het gebied van moderne en hedendaagse kunst, alsook haar ervaring op mediagebied en sponsorwerving rekenen wij op een succesvol vervolg. Wij zijn ervan overtuigd dat zij met deze eigenschappen en haar enthousiasme de medewerkers van het museum zal stimuleren om gezamenlijk het museum de plaats te geven die het lokaal, regionaal, nationaal en internationaal hoort in te nemen.’

Siblesz vervolgt: 'Vertrekkend directeur Stefan van Raay danken wij voor zijn inzet. Hij heeft, met de staf, het museum door een moeilijke tijd geholpen. Hij heeft in zeer korte tijd een aantrekkelijk, internationale programmering neergezet en gezorgd voor een stijging van het aantal bezoekers. Aan Lillian de taak om de door Stefan ingezette lijn omhoog vast te houden en verder te brengen. Wij zien uit naar een mooie samenwerking met haar.’

Lillian Bóza

De nieuwe directeur zit vol ambitie, zo zegt ze zelf: ‘Het Cobra Museum voor Moderne Kunst is een inspirerend daglichtmuseum om de hoek van het winkelcentrum van Amstelveen. Hier kan je even aan de drukte van de dag ontsnappen en tot jezelf komen tussen de prachtige collectie en spraakmakende tentoonstellingen, zoals de aankomende grote Frida Kahlo tentoonstelling in 2021. Mijn ambitie is dat nog meer mensen zich thuis gaan voelen in het Cobra Museum en het museum zullen verlaten met een goed gevoel of nieuw verhaal. Want kunst scherpt de geest, verruimt de blik en geeft energie. Op een dergelijke manier kunst beleven, kan bij uitstek in het Cobra Museum.’

Het museum is Stefan van Raay zeer erkentelijk

Stefan van Raay (1954) werd 1 juli 2018 door het bestuur van het Cobra Muse voor Moderne Kunst in Amstelveen aangesteld als algemeen directeur ad interim. Zijn opdracht was om het Cobra Museum sterker te verbinden met de inwoners en bestuurders van de gemeente Amstelveen en de publieke aandacht en de bezoekersaantallen voor het museum te vergroten. Daarbij hoorde een meerjarenbeleidsplan en -begroting en een tentoonstellingsprogramma voor de periode 2019 tot begin 2024. Daarnaast is een reorganisatie doorgevoerd. 

De afgelopen 19 maanden heeft Van Raay in nauwe samenwerking met het bestuur, de medewerkers en de ‘stakeholders’, zoals de gemeente Amstelveen, BankGiroLoterij, New Founders en de Cobra Business Club, zijn opdracht op alle aspecten met succes uitgevoerd.

Die inspanningen hebben in 2019 geleid tot een groei van 6,5% in het aantal bezoekers (42.500) ten opzichte van het jaar daarvoor. Met het aansprekende programma voor het jaar 2020 denkt Van Raay die groei door te zetten. Ook heeft het Cobra Museum bredere aandacht in de Nederlandse en buitenlandse media gekregen

Stokje over

Op 01.04.2020 zal Lillian Bóza officieel aantreden. Op donderdag 30 april, tijdens de opening van ‘The Cobra Museum presents: This is Surrealism! The Boijmans Masterpieces (01.05 | 30.08.2020), geeft Stefan van Raay feestelijk het stokje aan haar over.


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 19:39

De nieuwe corona-maatregelen op een rijtje

Amstelveen - Het kabinet heeft vanavond een omvangrijke serie nieuwe corona-maatregelen aangekondigd die dinsdag 29 september 18.00 uur ingaan en minimaal drie weken van kracht blijven. 

Verkeer & Vervoer gisteren 14:17

Soap rond afgesloten fietspad in Bovenkerk duurt voort

Amstelveen - De heropening van het reeds lange tijd afgesloten fietspad tussen Zetterij en de Noorddammerlaan in Bovenkerk (Kazernepad/Zwarte Pad) heeft opnieuw vertraging opgelopen. Het stuk fietspad, dat hard op weg is het duurste stuk fietspad van Amstelveen te worden, wordt nu naar verwachting in februari 2021 geopend.

Winkels gisteren 10:16

Nieuwe kunst- en kadowinkel in Stadshart Amstelveen

Amstelveen - In Stadshart Amstelveen heeft kunst- en kadowinkel KYLDO de deuren geopend. De winkel biedt collectie kunstige cadeaus, moderne woondecoraties en kleurrijke kunstbeeldjes uit het binnen- en buitenland  

Amstelveen van voorheen 27 sep. 2020 20:50

Amstelveen van voorheen (214)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 214 een fraaie historische prentbriefkaart van de Amsterdamseweg van voor 1940.

112 27 sep. 2020 18:44

Vrachtwagen en personenauto in botsing

Aalsmeer/Amstelveen - Op de Legmeerdijk (N231), ter hoogte van de kruising met de N196, zijn zondagavond een vrachtwagen en een personenauto in botsing gekomen.