Meer over de ‘stoere’ roze letters op het Stadsplein Amstelveen

Amstelveen - Het kunstwerk dat sinds deze week op het Stadsplein staat (bestaand uit vijf losse felroze letters S T O E R) is speciaal naar Amstelveen gehaald in het kader van Internationale Vrouwendag. Dat laat wethouder Floor Gordon (D66) weten naar aanlelding van een presentatie bij het kunstwerk vanmiddag.

Het kunstwerk van de hand van Bilal Chahal werd al eerder gemaakt, als reactie op in de brand gestoken lhbti-vlaggen in Amsterdam. Het kunstwerk is al in verschillende stadsdelen in de hoofdstad tentoongesteld. Zo stonden de opvallende letters eerder al op het Rembrandtplein, het Leidseplein, het Mercatorplein en het Bos en Lommerplein, evenals in IJburg en Amsterdam Zuidoost.

Wat is stoer?

‘Wij hebben het bewust naar Amstelveen gehaald voor Vrouwendag,’ zegt Gordon. Ze legt uit dat het kunstwerk bedoeld  is om - net als in Amsterdam - het gesprek aan te wakkeren bij voorbijgangers. Wat is nu eigenlijk stoer? Is het stoer om vlaggen in de fik te steken? Stoer om jezelf te zijn? Zijn meisjes net zo stoer als jongens?’

fotobijschrift wethouder Floor Gordon met beeldend kunstenaar Bilal Chahal op stadsplein.jpg

Onbeperkt leefbaar

Het thema van Internationale Vrouwendag van dit jaar is 'Onbeperkt Leefbaar'. 'Het kunstwerk gaat over gender en alles wat daarmee samenhangt', zegt Gordon. 'Iedereen heeft bij dit werk zijn eigen interpretatie. Voor mij gaat het over de moed om jezelf te zijn en je uit te spreken voor gelijkheid. Dat vind ik stoer.'

Tot medio april

Kunstenaar Bilal Chahal hoopt dat zijn kunstwerk iedereen aanzet tot nadenken en dat mensen daardoor allemaal wat liever, aardiger, opener en begripvoller zijn tegen elkaar. In de bibliotheek is een bijpassende fototentoonstelling. STOER blijft tot medio april in Amstelveen staan.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.