Gemeente Amstelveen

Minder restafval door beter scheiden groente-, fruit- en tuinafval

Amstelveen - De proef met drie extra ophaalrondes voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) bij 3.000 Amstelveense huishoudens afgelopen voorjaar was zo’n succes, dat de gemeente dit volgend jaar uitbreidt naar meer wijken. Dat meldt de gemeente.

Mede hierdoor, en de invoering van Anders Inzamelen, is de hoeveelheid restafval in de eerste vijf maanden van dit jaar afgenomen met twintig  procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit en meer staat in de tussentijdse evaluatie Anders Inzamelen – afvalpassen en bijplaatsingen.  

Mooie opbrengst

De proef behelst drie extra ophaalrondes in het voorjaar (maart, april, mei) en in het najaar (september, oktober, november) bij zo’n 3.000 huishoudens in Amstelveen. Dit heeft eraan bijgedragen dat dit voorjaar zeven procent meer gft (91.000 kilo) is opgehaald dan in dezelfde periode vorig jaar. Een mooie opbrengst. De gemeente breidt daarom volgend jaar uit naar zo’n 6000 huishoudens. Er zijn op dit moment niet voldoende inzamelvoertuigen om in de hele gemeente extra rondes te rijden in het voor- en najaar.

“Naast het scheiden van herbruikbare grondstoffen, is het doel van Anders Inzamelen om de hoeveelheid restafval terug te brengen van 200 kilo naar 100 kilo per inwoner per jaar in 2021”, zegt wethouder Floor Gordon (Afvalbeleid). “Om tot minder restafval te komen, is de meeste winst nog te behalen bij het nog beter scheiden van gft-afval. De 91.000 kilo extra ingezamelde gft dit voorjaar is een goed begin, maar het moet nog verder omhoog. Daarom hebben we de gemeenteraad geld gevraagd om bij meer dan 20 grote flatgebouwen bovengrondse groente- en fruitcontainers te kunnen plaatsen in 2020.“

Uit de evaluatie blijkt verder dat het aantal kilo’s gescheiden ingezameld Plastic, Metaal en Drankpakken (PMD) de eerste 5 maanden met maar liefst 87 procent is toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Bijplaatsingen

Er zijn ook verbeterpunten. Het aantal bijplaatsingen bij ondergrondse containers van met name grofvuil is een aandachtspunt. Hiervoor zijn de ondergrondse containers niet bedoeld. Door het rijden op de vulgraadsensoren die aangeven wanneer een container bijna vol is, het nog sneller inspelen op meldingen, communicatie in twee talen en intensievere handhaving moet het aantal bijplaatsingen snel worden teruggedrongen. Het aantal meldingen daalde van 226 in januari 2019 naar 130 in februari en 95 in maart. Team handhaving controleerde in deze maanden extra op illegale dumpingen.

In april (138) en mei (123) is een lichte toename te zien. Team handhaving blijft hier scherp op. Het totale aantal meldingen is nog steeds minder dan in de beginperiode. Het afval naast de containers blijft ook het komend half jaar een aandachtspunt, waarbij de wijze van inzameling, handhaving en communicatie constant geëvalueerd wordt.

Afvalpassen

Het systeem van afvalpassen werkt technisch gezien na het oplossen van enkele opstartproblemen goed. Meldingen van passen of kaartlezers die niet werken, komen nauwelijks meer voor. Het team Afvalbeheer geeft aan dat de inwoners aan het pasjessysteem gewend zijn geraakt. Om de service aan de Amstelvener te vergroten onderzoekt de gemeente samen met de leverancier of de paslezers op de ondergrondse restafvalcontainers geschikt gemaakt kunnen worden voor álle Amstelveense afvalpassen. Dit vermindert naar verwachting de kans op vervuiling van de PMD-containers en pasjeshouders kunnen zwerfafval dat ze oprapen overal weggooien. Nu kunnen inwoners terecht bij twee restafvalcontainers in de eigen buurt en bij de bovengrondse afvalbakken.

Twee proeven

De gemeente gaat een proef doen met het aanbrengen van een aparte kartonlade in een papier/kartoncontainer. Nu komt het geregeld voor dat kartonnen dozen klem komen te zitten, waardoor het lijkt alsof de container vol is. Daarnaast doet de gemeente een proef met het aanbrengen van pictogrammen met tijdelijke verf vóór de papier/kartoncontainer, waardoor duidelijk wordt hoe dozen kleingemaakt moeten worden. Dit gaan we later ook doen bij andere containers, waarbij pictogrammen duidelijk maken wat er in de desbetreffende container thuishoort. Op deze manier is voor alle Amstelveners duidelijk waar een container voor dient, ook voor onze internationale inwoners.

 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.