Gemeente Amstelveen

Mogelijk twintig nieuwe monumenten in Amstelveen

Amstelveen - Het zou kunnen dat er in Amstelveen maar liefst twintig panden en objecten worden aangewezen als gemeentelijk monument dankzij het Meldpunt Monumenten. De onafhankelijke Erfgoedcommissie en Vereniging Historisch Amstelveen hebben na 72 meldingen een selectie gemaakt.

“Dit is een geweldige uitkomst van het Meldpunt Monumenten,” zegt wethouder Herbert Raat vandaag in een persbericht van de gemeente Amstelveen. “Het blijkt wel dat veel inwoners betrokken zijn bij de historie en het erfgoed van Amstelveen. De Erfgoedcommissie en de Vereniging Historisch Amstelveen hebben ook hard gewerkt aan de selectie. Het is nu aan MOOI Noord-Holland. Wij kijken uit naar de definitieve lijst.”

Amsterdamseweg

Zes mogelijke monumenten staan op de Amsterdamseweg. Het gaat om de nummers 182-186, 396-408, 475, 483, 487-489 en 492-498. In het Amsterdamse Bos zijn het starthuis aan de Bosbaan en een kiosk geselecteerd.

Ook de Immanuelkerk, het volkstuinencomplex bij Langs de Akker, een grenspaal op de Hollandsedijk, de terrassen en kades in Elsrijk en een bushokje in de Dorpsstraat gaan ter beoordeling naar de onafhankelijke adviesorganisatie MOOI Noord-Holland. Andere adressen zijn Noorddammerlaan 38, Amsteldijk Zuid 107a en Oostermeerweg 83-85. De Van Weerden Poelmanlaan 4 is reeds als monument aangewezen.

Spoorlijn

De waardestelling van de spoorlijn van de Elektrische Museumtramlijn komt van Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam. Naast de Amstelveense melding is bij de gemeente Amsterdam, door een andere inzender, een verzoek gedaan om het Amsterdamse deel van de spoorlijn aan te wijzen als gemeentelijk monument. Omdat het spoortracé één geheel vormt zijn de gemeente Amstelveen en Amsterdam gestart met een gezamenlijk onderzoek naar de mogelijke monumentwaarde van de spoorlijn. 

Verder zijn er nog twee meldingen van een gemeentelijk beschermd dorpsgezicht. Namelijk de Jan Huddestraat en Charlotte van Montpensierlaan.

Aanwijzingsprocedure

De onafhankelijke adviesorganisatie MOOI Noord-Holland beoordeelt nu de gemaakte selectie. Zij schrijven een ‘redengevende beschrijving’ waarna het college van burgemeester en wethouders kan starten met de aanwijzingsprocedure. Het kan dat er na onderzoek van MOOI Noord-Holland nog panden afvallen. Ook hebben belanghebbenden, zoals de eigenaren, de mogelijkheid bezwaar in te dienen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 08:00

Hoe gaat het met Rens en Rachel van Hilst op Camping44? (Wij Emigreren, SBS6)

Amstelveen - AmstelveenZ verhaalde begin dit jaar over de avonturen van Rens & Rachel van Hilst, die eind 2018 Amstelveen vaarwel zwaaiden om een volledig nieuw leven op te bouwen en een boerencamping (Camping44) te beginnen in het Italiaanse Loro Piceno. Hoe gaat het nu met het gezin, dat in 2019 te zien was in de eerste aflevering van Wij Emigreren bij SBS6?

Corona Amstelveen 7 aug. 2020 17:54

Positief getest op COVID-19? Zelf je netwerk inlichten

Amstelveen – De GGD in regio Amsterdam, waar Amstelveen onder valt, gaat niet langer alle contacten van met COVID-19 besmette personen nabellen. Positief geteste Amstelveners moeten voorlopig zelf hun contacten gaan waarschuwen.

Algemeen 7 aug. 2020 11:51

AH-inzamelingsactie 'jackpot' voor Voedselbank Amstelveen

Amstelveen - De recente inzamelingactie voor de Voedselbank Amstelveen bij zeven Amstelveense Albert Heijn-filialen, is een groot succes geworden: de actie leverde liefst 240 grote dozen vol houdbare producten op.