Nieuw toelatingsbeleid 4-jarigen Basisonderwijs Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel

Amstelveen - Basisscholen in Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel gaan in afstemming met de betreffende gemeenten met ingang van schooljaar 2023-2024 over op een gezamenlijk toelatingsbeleid voor toekomstige vierjarigen. Voor alle kinderen die vanaf  1 september 2020 geboren zijn, gaat dit toelatingsbeleid gelden.

De schoolbesturen van Amstelwijs en Onderwijsgroep Amstelland hebben dit besloten na positief advies van hun medezeggenschapsraden. De besturen van de overige Amstelveense basisscholen hebben zich hierbij aangesloten.

Doel is te zorgen dat alle kinderen onder gelijke omstandigheden een gelijke kans hebben om op een basisschool van hun voorkeur te komen. Toekomstige vierjarigen krijgen voorrang op de vier dichtstbijzijnde basisscholen.

Eenduidig, transparant en eerlijk

Met het nieuwe beleid willen schoolbesturen een einde maken aan o.a. ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Op alle basisscholen gaat straks het aanmelden en plaatsen van toekomstige vierjarigen op dezelfde manier. Hierbij is gegarandeerd dat elk kind onder gelijke omstandigheden een gelijke kans heeft op een school van voorkeur. Het aanmelden en plaatsen wordt eenduidig, transparant en eerlijk. Ook wordt de benodigde schoolcapaciteit beter inzichtelijk voor schoolbesturen en gemeenten, waardoor er sneller kan worden geanticipeerd op ontwikkelingen.

Nieuw toelatingsbeleid

Conform de Wet Primair Onderwijs kunnen kinderen vanaf het derde levensjaar worden aangemeld. Ouders wordt de mogelijkheid geboden om binnen redelijke afstand van hun woonadres een plaats op een passende school te krijgen. Zij hebben de vrijheid om elke school te kiezen.

Ouders melden hun kind aan door het aanmeldformulier bij de school van eerste voorkeur in te leveren. Op dit aanmeldformulier geven zij in volgorde van voorkeur meerdere scholen op. Bij de centrale plaatsing krijgt elk aangemeld kind op de hoogst mogelijke school van voorkeur een plaats aangeboden.

Voorrang

Elk kind heeft voorrang op de vier dichtstbijzijnde scholen gerekend vanaf het woonadres. Er is plaatsgarantie voor een kind dat al een oudere broer of zus op de school heeft. Zijn er meer aanmeldingen dan plaatsen, dan worden de kinderen met voorrang eerst geplaatst. Kinderen die in Ouderkerk aan de Amstel wonen, hebben een plaatsgarantie op de drie scholen aldaar.

Ouders die in het bezit zijn van een schriftelijk bewijs waaruit blijkt dat hen een plaats is toegezegd, wordt de gelegenheid geboden deze toegezegde plaats te verzilveren op de school van eerste voorkeur.

Informatie

Eind september 2023 ontvangen ouders met een kind geboren tussen 1 september 2020 en 31 augustus 2021 de informatie over het toelatingsbeleid samen met het aanmeldformulier. Vanaf dat moment kunnen deze kinderen worden aangemeld. Nadere informatie is in de loop van september te vinden op de websites van de gemeenten, besturen en scholen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.