Henry Neeter

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 16)

Amstelveen - In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen. In aflevering 16  meer over de aanleg van een opstelterrein, een nieuwe fase in het project Amstelveenlijn. 

Op de hoek van de Legmeerdijk en J.C. van Hattumweg is deze week namelijk begonnen met de definitieve aanleg van het opstelterrein voor de Amsteltram. De weg is daardoor tijdelijk afgesloten is voor doorgaand verkeer.

Voorbereidend

In 2018 was al begonnen met de voorbereiding door een grote hoeveelheid zand aan te brengen, zodat de grond kon inklinken en een goed fundament zou vormen voor het emplacement, waar straks trams worden opgesteld en klein onderhoud wordt uitgevoerd.

Net als de bij de werkzaamheden in de zomer is ook dit een complexe taak met waterbouw, wegenbouw, spoorbouw, aanleg van perrons en kabels voor communicatie en stroom. Bewoners in de omgeving hebben hierover een brief ontvangen en met hen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden door het inzetten van verschillende (grote) machines.

Duikers en dammen

Precies op dit kruispunt liggen twee duikers – één in de richting Westwijk en de ander haaks daarop.

Beide zijn belangrijk voor het waterpeil in de woonwijk en verderop voor het boerenland.

Vandaar de aanleg van scheidingswanden, waarvoor op dit punt twee speciale machines worden ingezet. Hierboven wordt de foto van de trilmachinegetoond, die twee platen tegelijk de grond intrilt tot een diepte van vier meter, gepaard met redelijk veel lawaai.

Een stille reus

In de nabijheid van een woning wordt een andere veel grotere installatie ingezet (zie foto onder) met een totaal gewicht van 91 ton, die een kracht kan leveren van 80 ton om de wanden in de grond te drukken.

En dat gaat één voor één, waarbij de machinist niet in zijn cabine zit, maar buiten met een afstandsbediening (op bovenstaande foto links te zien) het hele proces centimeter voor centimeter kan sturen. De werkzaamheden duren nog wel tot in 2020...  dus nog even geduld, a.u.b.!


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.