Henry Neeter

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 19)

Amstelveen - In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen. In aflevering 19 meer over de verbreding van het viaduct Ouderkerkerlaan over de Beneluxbaan en de toekomstige verbetering voor fietsers.

Als de werkzaamheden door aannemer BAM in juli 2020 klaar zijn, stoppen de bussen weer bovenop het viaduct en zal het oost-westverkeer over het kruispunt rijden. De nieuwe Amsteltram (Lijn 25) en het verkeer op de Beneluxbaan gaan straks onder het viaduct door.

Vooral fietsers zullen straks opgelucht ademhalen, want de onoverzichtelijke kruisingen, met de afslagen voor het autoverkeer worden radicaal veranderd. Straks kunnen fietsers namelijk bij het viaduct door een fietstunnel langs de Beneluxbaan rijden, zonder verdere hinder.

Fietspad wordt veiliger

 

Het nieuwe tracé aan de oostkant is al opgehoogd met een laag zand (zie foto boven) voor een stevige ondergrond. Dus waar u vroeger linksaf zou slaan, maken fietsers volgend jaar op het nieuwe pad eerst een bochtje naar rechts en dan linksaf tot je niet meer verder kan: hier komt dan de ingang van de nieuwe fietstunnel (foto onder en zie ook de toekomstluchtfoto geheel onderaan dit artikel). Fietsers kunnen straks eenvoudig doorrijden richting het noorden langs de Beneluxbaan. Aan de westkant draait het autoverkeer via een haarspeldbocht naar de Beneluxbaan.

 

Overkapping uit twee delen

Momenteel wordt er natuurlijk volop verder gewerkt aan en bij het viaduct. In tegenstelling tot de viaducten Sportlaan, Zonnestein en Kronenburg bestaan de steunbalken voor het wegdek hier uit twee delen omdat in het midden al steunpilaren stonden. De fundering voor de nieuwe palen aan de noordkant ligt er al (foto onder).

Ook gaat er een noodriolering over de weg voor het geval er iets mis mocht gaan bij het graven.

En er komen natuurlijk nieuwe en grotere fietsrekken dan nu het geval is (foto onder0; want als alles klaar is worden er ook meer passagiers verwacht.

Schema

Onderstaand schema geeft weer welke werkzaamheden nog te wachten staan. Via de speciale app ‘BAM projecten’ (Apple & Google Play) kunt u (naast deze rubriek natuurlijk) volledig op de hoogte blijven van de voortgang van dit project. Tot dan is het motto 'Nog even geduld a.u.b.!'

 

Het verbrede viaduct met toekomstschets.

Tekst & foto's: Henry Neeter, illustraties BAM 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.