De geplande Amsteltram-halte ' Aan de Zoom' in Uithoorn (www.uithoornlijn.nl)

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 55)

Amstelveen/Uithoorn – In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen, ook tijdens de coronacrisis.  Nu de werkzaamheden aan de nieuwe Amstelveenlijn zo goed als gereed zijn blikken we in aflevering 55 vast vooruit op wat ook nog komen gaat: de doortrekking van de Amsteltram (Lijn 25)  naar Uithoorn. 

Trajectkaart_uithoornlijn-e1585055598721 (1).jpg

Behalve dat gedurende de laatste weken veel groen is verdwenen langs de dijk die loopt van het opstelterrein in Amstelveen Westwijk naar uiteindelijk het oude spoorstation bij de Stationsstraat in Uithoorn, is er nu nog helemaal niets te zien van bouw- of graafwerkzaamheden door aannemer Dura Vermeer.

Maar bij de Zuidtangent (tussen de Prins Bernardlaan en het Piet de Kruif-viaduct over de Amstel) kan naar verwachting  in de zomer van 2024 in de Amsteltram worden gestapt. De tram rijdt via Amstelveen tot aan het nieuwe station Amsterdam Zuid, waar kan worden overgestapt op de Noord-Zuidlijn (of trein of bus) richting het Centrum van Amsterdam.                                                                                                               

Aan de Zoom 02.jpeg

Tot 2022 nog wandelen op de dijk

Er wordt nu gewerkt aan een definitief ontwerp voor de Uithoornlijnhalte Aan de Zoom (waarvan bovenaan dit artikel een voorlopig schetsontwerp). In het voorjaar van 2021 is dit ontwerp klaar en wordt het definitieve voorstel ook getoond.  In ieder geval zal de sloot langs de spoordijk blijven bestaan, behalve bij deze halte  waar een klein stukje zal worden gedempt. Ook de fietsoversteek bij het Hermelijnpad in Uithoorn blijft bestaan, maar er komt geen fietspad langs de lijn naar Amstelveen Westwijk.

De dijk zelf wordt eerst nog afgegraven, waarbij de klei wordt verwijderd en vervangen door zand. Dat is steviger en veiliger. Tot het najaar van 2021 kan er nog gewandeld worden op de spoordijk. 

Geluidschermen

Bestaande geluidsschermen blijven bestaan, de nieuwe worden op de meeste plekken drie meter hoog en worden aan de huizenkant bekleed met kokos, wat goede geluiddempende eigenschappen en een lange levensduur heeft. Tegen het kokos wordt de klimplant hedera geplant en de aannemer neemt maatregelen dat graffiti kan worden voorkomen aan de binnenkant.

De hoogte en bekleding van de geluidsschermen is in 2017 in samenspraak met de omwonenden bepaald en worden op dezelfde hoogte geplaatst als de trambaan. Ook zorgt het kokos ervoor dat de geluidshinder niet groter wordt voor bewoners aan de Meerkikker en Faunalaan.

10 x per uur 

De planning is nu dat de Amsteltramtram straks in de spits 10x per uur gaat rijden – dus iedere 6 minuten en buiten de spits iedere tien minuten: deze tijden zullen worden aangepast tijdens de avonden en in het weekeinde. Maar dit wordt pas  later definitief vastgesteld door de Vervoerregio Amsterdam en het GVB, afhankelijk van het gebruik van de lijn.

De tram naar Mokum

Uithoornse tramreizigers kunnen straks in Uithoorn opstappen in de Amsteltram (Lijn  25) voor een tripje Amsterdam en bijvoorbeeld in Amstelveen overstappen op Lijn 5, die richting de Jordaan in Amsterdam gaat via het Museumplein, Leidseplein en de Marnixstraat tot bij de Brouwersgracht - en dus langs de hele zuidkant van de Jordaan toegang geeft tot het zuidelijk en westelijk deel van het centrum van Amsterdam. Vandaar uit een mooie stadswandeling terug naar het Centraal Station, om met de NoordZuid lijn naar Amsterdam Zuid terug te keren en weer over te stappen op lijn 25 naar Uithoorn... maar tot 2024...  Nog Even Geduld, a.u.b.!  


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.