Lege stoelen in Schouwburg Amstelveen [Beeld: AmstelveenZ]

Noodsteun voor vijf culturele instellingen in Amstelveen

Amstelveen - Vijf culturele instellingen uit Amstelveen kunnen opnieuw op financiële noodsteun rekenen van provincie en gemeente Amstelveen in verband met de coronacrisis. 

Dat maakt de provincie Noord-Holland vandaag bekend. In samenwerking met gemeenten wordt bijna 4,5 miljoen verdeeld aan in totaal 46 culturele instellingen in de provincie, waarbij de steun voor 65 procent van de provincie afkomstig is en voor 35 procent van de gemeentes.

Bijdrages in deze rondes gaan naar het Cobra Museum, Poppodium P60, Schouwburg Amstelveen, Cultuurcentrum Griffioen en het Amsterdamse Bostheater. 

Verdeling

Onder de  vijf Amstelveense instellingen wordt circa 7 ton verdeeld. Het Cobra Museum in Amstelveen krijgt met bijna 368.000 euro veruit het hoogste steunbedrag van alle Amstelveense instellingen. Schouwburg Amstelveen wordt verlicht met een bedrag van circa 129.000 euro, Griffioen met 97.000 euro, Poppodium P60 met 74.000 euro en het Bostheater kan rekenen op 34.000 euro.

Ondersteuning

In 2020 stelde de provincie 10 miljoen beschikbaar om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Met het bedrag uit dit Noodfonds en een forse bijdrage van de gemeenten (gemeenten dragen 35% bij) was het eind 2020 al mogelijk om 100 instellingen ondersteuning te geven. Toen werd het Cobra Museum voor Moderne Kunst circa 193.000 euro toebedeeld, kon Schouwburg Amstelveen rekenen op steun van net geen 350.000 euro. Cultuurcentrum Griffioen kreeg 170k bijgeschreven en het bostheater kreeg in die ronde een noodbijdrage van 44.000. P60 kreeg in die eerste ronde niks: in deze ronde geldt dat voor Platform C, dat eerder 142k kreeg. 

'Geld dat nog over was is nu verdeeld. Gemeenten hebben wederom samengewerkt en in regionaal verband culturele instellingen voorgedragen voor een bijdrage uit het fonds,' aldus de provincie.

Weer open, maar...

Gedeputeerde Zita Pels (Cultuur) noemt het goed te zien dat de culturele sector weer publiek kan verwelkomen. 'Maar de culturele sector is enorm zwaar getroffen door de coronacrisis. Ook het afgelopen half jaar hebben veel instellingen wel kosten gemaakt en geen inkomsten gehad. Dat zorgt ervoor dat het voortbestaan vaak nog steeds onzeker is. Ik ben blij dat wij met het provinciale noodfonds en een cofinanciering van de Noord-Hollandse gemeenten de culturele sector nogmaals een steun in de rug kunnen geven.'


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.