Sunny & Corry

Open Ateliers Amstelveen 2020 [Afgelast]

[De Open Ateliers Amstelveen zijn afgelast ivm de corona-maatregelen] Op 3 en 4 oktober openen kunstenaars hun deuren voor liefhebbers van schilderijen, beelden, fotografie, glaskunst, keramiek, lithografie en sieraden. Er is voor elk wat wils. Open Ateliers 2020 is dé manier om kennis te maken met kunst en de persoon erachter. Maar liefst 60 kunstenaars tonen hun werk. Het woord is aan Sunny Neeter en Corry Zwart. Beide kunstenaar én organisator van deze prachtige route langs diverse ateliers.

De ervaren Sunny en Corry zitten inmiddels al veertig jaar in het kunstenaarschap. ‘Ons doel is niet langer uitsluitend creëren maar vooral ook zichtbaar maken’, vertelt Corry enthousiast. ‘Zo zijn we beide verbonden aan VAK (Vereniging Amstelland Kunst), een actieve vereniging van beroepskunstenaars waar we verantwoordelijk zijn voor tentoonstellingen en mooie samenwerkingen met organisaties en instanties.’

Route uitstippelen
Sunny vertelt dat ze hun expertise graag inzetten voor het organiseren van het evenement ‘Open Ateliers 2020’. ‘Het is een uniek kijkje in de keuken. Want we laten de bezoekers kennis maken met de kunstenaar, zijn kunstwerk en dat in zijn eigen atelier. Mocht de kunstenaar geen eigen atelier hebben, dan wordt zijn werk getoond op een centrale plek. Dit jaar zijn de locaties: Ateliers 2005, Raadhuis, Ateliers A24, Villa Randwijck, het Jagershuis, SAKB met als gastlocatie het Odin gebouw en de centrale hal in Platform C.’

Wethouder Herbert Raat opent ‘Open Ateliers 2020’ op 15 september online. En vanaf dan kan men middels deze online expositie zien welke kunstenaars dit jaar deelnemen. ‘Zo kun je meer lezen over de  kunstenaar maar ook over zijn beweegredenen en hoe hij het werk gemaakt heeft. Op die manier kun je op je gemak bepalen wat je graag wilt zien en waar deze kunstwerken te bewonderen zijn’, vertelt Corry. 

De inspirerende dames kunnen uren praten over hun gezamenlijke passie: kunst. Ze delen hun liefde voor kleur en natuur. Maar maken ieder schitterende creaties op een totaal andere wijze.

Sunny vertelt gedreven: ‘Ik vind het een uitdaging om te experimenteren met steeds weer verschillende materialen en technieken omdat deze materialen mij de grootste vrijheid bieden om uitdrukking te geven aan mijn gevoel. Dit in combinatie met mijn fascinatie voor het verweerde oppervlak ontstaat er een gelaagdheid bestaande uit verschillende kleuren en interessante structuren.’ Sunny geeft workshops in deze technieken met speciale aandacht voor kleuren mengen, in haar eigen atelier. 

Ze vertelt dat het gevoel van vrijheid avontuurlijk is. ‘Ik weet nooit waar het kunstwerk toe leidt. Dat is het verrassende van het geheel, mijn verstand op nul en ‘go with the flow’. Corry deelt deze mening en legt helder uit: ‘Als je een goed kunstwerk wilt maken, ben je niet bezig met het esthetische eindresultaat. Je bent bezig met onderzoek. Kunst is een weg, een zoektocht. Vallen en opstaan. Mislukt en opnieuw beginnen. Wat wil je zeggen, waar ben je mee bezig. Het is een interactie tussen jou en het werk. Zo gaat het proces.’

Schoonheid in vergankelijkheid
Zelf is Corry op haar 18e begonnen op de Gerrit Rietveld Academie. ‘Ik kwam niet uit een kunstzinnige familie, dus heb een lange weg moeten gaan om kunst te leren kennen. Ik ben sieraden gaan maken waarbij vergankelijkheid centraal staat. Ik wil laten zien hoeveel moois er al is en ben daarmee aan de slag gegaan. De natuur met al haar prachtige kleuren is mijn inspiratiebron. En omdat niet iedereen kijkt zoals ik en bewust is van het kleinste detail, fotografeer ik tegenwoordig mijn werk. Zo worden de prachtige nuances, het spel tussen licht en donker en de dansende beweging van vormen en lijnen nog duidelijker zichtbaar.’ 

Kunst als olievlek
De kunstzinnige vrouwen hebben als doel om hun prachtige vak in leven te houden. ‘Het gaat slecht met de cultuursector en dat is enorm zonde. Daarom is laagdrempeligheid juist nu heel belangrijk. Met de VAK zijn we al multidisciplinair bezig. Zo geven we advies, denken mee en staan open voor discussies met ondernemers en organisaties.’ Voor meer info zie www.amstellandkunst.nl.

Corry brengt de oude garde van kunstenaars in gesprek met jonge artiesten. En Sunny zoekt en staat open voor inspirerende locaties voor exposities omdat ‘kunst verbindt’. De Amstelveense dames willen niets liever dan kunst als een olievlek verspreiden. ’Het in contact brengen van kunstenaar en publiek, dat is onze insteek. En op 3 en 4 oktober van 11.00 tot 17.00 is daar de perfecte gelegenheid voor.’

Voor meer informatie kijk op www.openateliersamstelveen.nl. 


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 14:41

Afgelopen twee weken 4 Amstelveense Covid19-patiënten overleden

Amstelveen - De afgelopen twee weken zijn vier Amstelveense Covid19-patiënten overleden. Dat meldt het RIVM in een nieuwe weekupdate, over de periode 14 tot en met 27 oktober. Er werden in de genoemde periode in Amstelveen vijf ziekenhuisopnames en 701 besmettingen gemeld.

Algemeen gisteren 10:20

Amstelveen zoekt energiecoaches

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is op zoek naar 5 tot 10 enthousiaste vrijwillige energiecoaches. Een energiecoach is een deskundige, door het Regionaal Energieloket opgeleide, vrijwilliger die huiseigenaren en huurders in Amstelveen tips geeft over energiebesparing in een een-op-een gesprek online of aan huis.

Advertorial Gezondheid & welzijn 26 okt. 2020 17:05

Zorg en Zekerheid, jouw regionale zorgverzekeraar

Binnenkort mag je overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Woon je in de regio Amstelveen? Kies dan voor Zorg en Zekerheid, jouw regionale zorgverzekeraar.