Gemeente Amstelveen

Van Ballegooijen schrikt van onderzoek naar dementie

Amstelveen - Dementerende Amstelveners en hun mantelzorgers blijken het heel moeilijk te vinden om hulp te vragen. Dit blijkt uit een onderzoek van Tao of Care dat in opdracht van de gemeente Amstelveen gedurende het afgelopen half jaar heeft plaatsgevonden.

Dementerenden hebben hulp juist heel hard nodig. Vooral in het beginstadium van dementie wanneer sociale contacten in snel tempo afbrokkelen. Mantelzorgers lopen volgens de gemeente Amstelveen te lang op hun tenen.

Geschrokken        

De onderzoekers hebben met dementerenden en hun naasten gesproken. Wethouder Marijn van Ballegooijen is geschrokken van de resultaten. Hij bespreekt het rapport op 5 november aanstaande met zorg- en welzijnspartners en de deelnemers aan het onderzoek.

“Het onderzoek laat zien dat al in de beginfase van dementie relaties en vriendschappen veranderen”, zegt Van Bellegooijen in een persbericht van de gemeente Amstelveen. “Mensen met geheugenproblemen kunnen niet meer mee komen met hun hobbyclubs en vriendengroepen. Echtgenoten begrijpen elkaar niet meer. Dat leidt tot veel pijn en eenzaamheid.”

Vragen

“Daarnaast blijven gezinnen, die te maken hebben met dementie met veel vragen zitten”, vervolgt Van Ballegooijen. “Hoe vind ik de juiste zorg, hoe ga ik om met dit gedrag, wat staat ons te wachten? De huidige dementiezorg is vooral gericht op medische hulp en hulp bij huishouden en geeft geen antwoord op eenzaamheid en de vele vragen. Ik wil meer ondersteuning voor de sociale kant van leven met een dementie.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat mantelzorgers pas heel laat aankloppen bij de gemeente voor hulp. Zij hebben dan al hun hulptroepen al ingeschakeld en lopen op hun tandvlees. Inwoners vinden het moeilijk om hulp te vragen en willen professionele hulp vaak zo lang mogelijk vermijden. Een vreemde over de vloer ervaren ze als vervelend. Dat voelt alsof ze zelf tekortschieten.

Ondersteuning

Er is daarom zeker behoefte aan ondersteuning om de juiste professionele hulp te kunnen vragen. Het huidige aanbod sluit ook niet altijd aan bij de wens van de doelgroep. Zo voldoet bijvoorbeeld de huidige vorm van dagbesteding niet voor iedereen. Een luisterend oor vinden mensen met een dementie en hun mantelzorgers in het algemeen belangrijker dan alleen praktische hulp. Uit het onderzoek blijkt ook dat Amstelveners de voormalige verzorgingstehuizen missen vanwege de sociale contacten en laagdrempelige ondersteuning.

Wethouder Van Ballegooijen, die zelf regelmatig spreekt met mensen met een dementie en hun mantelzorgers, pleit voor meer ondersteuning. “De zorg moeten we veel eerder bij de betrokken gezinnen thuis regelen, zodat ze ook sneller hun vragen kunnen stellen. Door tijdiger op de zorgvraag te kunnen reageren, is er eerder aandacht voor eenzaamheid en veranderde relaties. We moeten zorgen dat het makkelijker wordt om hulp te accepteren door meer maatwerk te bieden in het aanbod en actiever te vragen wat mensen aan ondersteuning nodig hebben.“


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.