[Gemeente Amstelveen]

Veel belangstelling voor boek over bezettingstijd

Amstelveen – Het boek Jaren van verduistering - De bezettingstijd in Amstelveen van Tini Visser blijkt razend populair. De 200 gratis exemplaren, die op het Raadhuis afgehaald konden worden, waren binnen een paar dagen vergeven.

Veel Amstelveners gaven ook aan behoefte te hebben aan rondleidingen langs locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in de oorlog. De gemeente vindt dit een goed idee en werkt hier graag aan mee.

Oproep

De mailbox van wethouder Herbert Raat van Cultuur en Monumenten stroomde vol na zijn oproep in het Amstelveens Nieuwsblad om een gratis exemplaar van het boek van Tini Visser - ter beschikking gesteld door burgemeester Bas Eenhoorn - af te komen halen. De oproep werd gedaan in een artikel over het belang van behoud van historische locaties uit de Tweede Wereldoorlog. Ook als deze gebouwd zijn door de Duitse bezetter.

De bewogen geschiedenis van Amstelveen in bezettingstijd is uitgebreid en indringend beschreven in het boek van Tini Visser. Hiervoor heeft zij in de jaren tachtig van de vorige eeuw in opdracht van de gemeente gesproken met alle ooggetuigen die nog in leven waren.

Lesprogramma

“Wij mogen deze geschiedenis nooit vergeten”, zegt wethouder Raat vandaag in een persbericht van de gemeente. “Het is juist belangrijk om onze kinderen te leren dat dit nooit meer mag gebeuren. Dit willen we onder meer doen door bestaande historische locaties te behouden voor de toekomst en waar mogelijk op te nemen in een educatief lesprogramma.”

Een voorbeeld is Randwijcklaan 13. Dit gebouw heeft de gemeente dit jaar voor bijna een miljoen euro gekocht om te voorkomen dat het werd gesloopt voor een nieuwe woning. In het gebouwtje kregen in de oorlogsjaren Joodse kinderen les die op andere scholen niet meer welkom waren. Een verhaal van Jodenvervolging en onderduiken. Een verhaal dat nooit vergeten mag worden. Ook de bunker naast de Pauluskerk aan de Wolfert van Borsselenweg vertelt een verhaal dat nooit meer vergeten mag worden; het verhaal van bezetting en het bombardement dat Amstelveen heeft getroffen.

Rondleidingen

Daarom wil het college rondleidingen gaan organiseren langs de locaties die worden beschreven in het boek Jaren van verduistering, zoals de Paulusbunker aan de Wolfert van Borsselenweg, Randwijcklaan 13 en de Amsterdamseweg 484-488. “De interesse is zo overweldigend, dat we volgend voorjaar de eerste rondleiding willen organiseren”, zegt wethouder Raat. “Amstelveners die geïnteresseerd zijn, kunnen zich vanaf maandag 17 december aanmelden door een mail te sturen naar historie@amstelveen.nl.”


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.