Het calamiteitenteam aan het werk. [Beeld: Sportvisserij Midwest Nederland]

Vissen in nood in Amstelveense sloot; calamiteitenteam redt karpers, zeelten en snoeken

Amstelveen - Het calamiteitenteam van Sportvisserij MidWest Nederland heeft in samenwerking met de Amsterdamse Hengelsportvereniging en het waterschap Amstel Gooi en Vecht diverse naar lucht happende vissen gered uit een sloot aan Voornsehoek. 

Een sportvisser meldde vorige week naar lucht happende vissen in het water nabij de Voornsehoek in Amstelveen.

Karpers, zeelen en snoeken uitgezet in De Amstel

Bij een zuurstofmeting bleek er een tekort aan zuurstof in he betreffende water. Er werd een beluchter geplaatst door het calamiteitenteam en ook werden twee waterinlaten opengezet door het waterschap. Deze maatregelen bleken echter niet voldoende te werken. Samen met een beroepsvisser zijn daarop karpers, zeelten en snoeken uit de sloot gered en vervolgens weer uitgezet in rivier De Amstel.

Tekort aan zuurstofrijk water funest

In het water was sprake van een tekort aan zuurstofrijk water: 'Doordat er weinig (zuurstof)waterplanten zijn in het water, er te weinig lichtinval is door de vele bomen en een te grote baggerlaag in grote delen van de sloot ontstaat er zuurstofarm water', meldt Sportvisserij MidWest Nederland. 'Dit is funest voor dieren die in het water leven.'

Rode watervlooien slecht teken

De organisatie stelt dat door de vele bomen rond de sloot er veel slib, bladafval en takken in het water komen, wat eveneens veel zuurstof onttrekt aan het water. 'Verder was opvallend dat er heel veel rode watervlooien bij het water zichtbaar waren. Watervlooien zijn bij gezond water kleurloos en krijgen een rode kleur wanneer het water zuurstofarmer wordt.'

Vissen in nood

Sportvisserij MidWest Nederland adviseert mensen die naar lucht happende (of dode) vissen zien in het water dat zo snel mogelijk door te geven aan de juiste waterbeheerder. 'Dan kan deze direct gaan kijken wat er aan de hand is en eventueel maatregelen nemen om erger te voorkomen. Op de website www.visseninnood.nl leest u precies hoe u een melding doet en bij wie.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.