Anko Stoffels

100 JAAR KOUDIJS

AMSTELVEEN -

 Een eeuw geleden werd de basis gelegd voor een bijzonder Amstelveens familie-avontuur in het Oude Dorp van Amstelveen. Het was Hendrik Koudijs die in december 1916 besloot in een klein hoekje van de manufacturenzaak van zijn vader Adam Lodewijk  - destijds gevestigd in de Dorpsstraat -  gloeilampen te gaan verkopen. Honderd jaar later staat de firma Koudijs bekend als dé specialist op het gebied van tv & audio, witgoed en electrostyling. Een bijzondere familiehistorie. 

Service. Dat is het eerste woord waar je aan denkt als je het over Koudijs hebt. Het is de reden dat dit familiebedrijf, als een van de weinige in zijn soort, nog altijd bestaat en niet is weggevaagd door grote ketens en online-prijsvechters. Bij Koudijs verkopen ze namelijk niet alleen kwalitatieve producten tegen normale prijzen, maar bieden ze service die je nergens meer vindt.

Voor iedereen
Ze staan altijd voor iedere klant klaar, installeren de producten thuis en geven het beste advies. Wat dat betreft is het alsof de tijd heeft stilgestaan: Koudijs gaat nog altijd uit van de klassieke kracht van service & gemak en dat is voor veel klanten een verademing . ‘Service is het unique selling point van ons bedrijf’, zegt de vriendelijke Steven Koudijs. Steven, zus Marri-Anne en broer Rik hebben de erfenis van opa Henk en hun ouders Lo en Marri voortgezet met altijd oog voor de nieuwste ontwikkelingen. Nadat Rik een andere weg is ingeslagen, nemen de kinderen van Marri-Anne (Robin en Jeremy) als vierde generatie een steeds belangrijker plaats in binnen het bedrijf.

Elektra
In de geschiedenis van Koudijs kende de bedrijfsvoering een hoop gedaanten, maar elektra speelde sinds 1916 altijd een gewichtige rol. Zoals gezegd: het begon als een bijzaak in gloeilampen, al snel gevolgd door meer verlichting en zelfs kachels. In 1923 liet Hendrik Koudijs een huis annex winkel bouwen in de Stationsstraat, de tijd dat de radio in opkomst was. Maar het was niet altijd een eenvoudige periode, want elektra was nog lang geen gewoongoed en voor veel mensen onbereikbaar.

Booming business
Koudijs speelde altijd handig in op de nieuwste ontwikkelingen, nam daarmee veel risico’s, maar was wel voorloper op elektra-gebied. Zeker na de Tweede Wereldoorlog betaalde dat zich uit, want toen ontstond er een grote behoefte aan elektronische apparaten. De jaren ’60 waren hoogtijdagen en zeker met de komst van de televisie was Koudijs ’booming business’.

Expert & Cinematheek
Koudijs sloot zich eind jaren ‘80 aan bij de landelijke keten Expert en verkocht zo ongeveer alles waar een stekker aan zat. Van klein huishoudelijk tot aan koelkasten en tv’s. Begin jaren ’90 had Koudijs zelfs een eigen videotheek (Cinematheek), die bekend stond als het adres voor de betere film. En daarvoor werden zelfs complete keukens verkocht. Marri-Anne runde daarbij ook nog een snuisterijenwinkel ’t GoederenTrijntje in het historische stationsgebouw in het Oude Dorp.

Specialisatie
Maar tijden veranderen: langzaamaan begon Koudijs zich meer en meer te specialiseren. Het klein-huishoudelijke assortiment verdween en ook de samenwerking met Expert werd beëindigd. Begin 2000 werd besloten de zaak aan de Stationsstraat uit te breiden, toen het naastgelegen pand vrijkwam. Dit bood de mogelijkheid het exclusieve merk Bang & Olufsen, waar Koudijs al meer dan 40 jaar dealer van is, de ruimte te geven waar het recht op heeft.

Witgoed
Koudijs biedt veel meer dan exclusieve merken (zoals B&O en Loewe) alleen. ‘We hebben merken in het hogere segment, maar we verkopen ook de meer normale merken, zoals Samsung en LG’, zegt Marri-Anne. ‘Daarnaast zijn we sterk in witgoed (koelkasten, wasmachines), iets wat misschien niet iedereen weet. En we verkopen ook stofzuigers (Dyson) en espressomachines (Jura). Maar Het belangrijkste: we bieden op al onze producten dezelfde vertrouwde service.’

Electrostyling
De roots van het familiebedrijf (elektra) komen vandaag de dag vooral terug in de uitgebreide kennis rond electrostyling, ofwel de mogelijkheden om alle huiselijke elektronica slim en handig aan te sturen en te laten samenwerken. Koudijs verkoopt en installeert de meest vernuftige oplossingen, zonder dat je er omkijken naar hebt. Kortom, de modernste producten, met de service van vroeger.

Koudijs viert het 100-jarig bestaan op 16 en 17 december 2016. Iedereen mag mee proosten als zij op deze dagen de winkel aan de Stationsstraat bezoeken.

Informatie
Koudijs Amstelveen| Stationsstraat 18-22 | Telefoon 020 641 30 06 | Open di-vr 9-18, za 9-17 | info@koudijsonline.nl | www.koudijsonline.nl


Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 20:00

Buitensporten enorm in opmars

Amstelveen - Heleen van Ketwich Verschuur heeft als directeur van AmstelveenSport, de organisatie die zich op meerdere vlakken inzet om Amstelveners gezond te laten bewegen, de afgelopen maanden voor nieuwe uitdagingen gestaan. Door de corona-crisis kwamen binnen no-time sportverenigingen, sportaccommodaties en scholen stil te liggen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:50

Amstelveen van voorheen (202)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 202 een foto van de Dorpsstraat in het Oude Dorp zoals deze er vroeger uitzag.

Politiek gisteren 11:55

Actief voor Amstelveen: Burgerparticipatie moet op de schop

Amstelveen - Na grote onvrede bij veel omwonenden rond de startnotitie Alleman Kwartier, het beeldkwaliteitsplan Oude Dorp en verkeerswijzigingen in Bovenkerk, is de lokale politiek partij Actief voor Amstelveen (AVA) helemaal klaar met het huidige participatiebeleid van de gemeente Amstelveen. De partij komt met een initiatiefvoorstel.

Politiek gisteren 11:39

BbA: 'Planprocessen gemeente niet meer van deze tijd'

Amstelveen - Oppositiepartij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vindt de huidige planprocessen die gemeente Amstelveen hanteert niet meer van deze tijd. Dat laat de lokale partij weten in een persbericht, nadat afgelopen woensdag in de gemeenteraad vernieuwingsplannen in de wijken Bankras/Kostverloren (Allemanskwartier) en het Oude Dop (herinrichting) ondanks veel tegenstand uit de buurt toch akkoord kregen. 'Bewoners en omwonenden maar ook de raad worden keer op keer geconfronteerd met een ‘in beton gegoten’ startnotitie', stelt bbA.

Wonen gisteren 11:24

Allemansbelang: ‘Participatie wijkbewoners een gotspe’

Amstelveen – De Stichting Allemansbelang noemt het participatietraject waarin wijkbewoners zijn betrokken bij het nieuwbouwplan Allemanskwartier een gotspe. Dat meldt de woordvoerder van de stichting in een persbericht, nadat de gemeenteraad afgelopen woensdag met een minieme meerderheid akkoord ging met de startnotitie.

Advertorial Sport gisteren 10:00

GYM VAN TOEN: Bewegen was nog nooit zo leuk

Amstelveen - Trefbal, apenkooien, touwklimmen. Deze woorden nemen ons mee naar die gymzaal waar je als kind heerlijk kon spelen. ‘Het tovert een glimlach op het gezicht van veel mensen als je over de gymlessen van vroeger begint’, zegt Ewoud van Dulken. Hij is initiatiefnemer van GYM VAN TOEN en heeft als missie om deze jeugdherinneringen landelijk weer tot leven te brengen.