Kartster Livia Samson in actie, RaceXpress.nl

14-jarige kartster uit Amstelveen valt in de prijzen

Amstelveen - Livia Samson, een 14-jarige kartster uit Amstelveen, stond zondag op de hoogste trede van het podium. Ze heeft de prijs voor beste lady in de Honda 9PK-klasse van de GK4 Kart Series gewonnen bij de jaarlijkse prijsuitreiking van het kampioenschap.

Racen tegen vriendinnen

'Ik vind het echt leuk dat ik deze prijs heb gewonnen', zei Livia zondag in kartcentrum Coronel in Huizen. Ze was de beste van drie meiden in de klasse. 'Die andere meiden zijn mijn vriendinnen geworden en op de baan racen we tegen elkaar. Dat is echt leuk.'

Door jongens gedomineerde sport

Op zich is het al bijzonder dat er drie meisjes in één klasse rijden in een door jongens gedomineerde sport. Dat zij van hen de beste was, maakte het voor Livia extra bijzonder. En hoewel de andere twee meiden dus haar vriendinnen zijn geworden, zal ze dit jaar niet meer tegen ze racen. Livia gaat namelijk uitkomen in de prestigieuze IAME X30 Senior-klasse bij de GK4 Kart Series.

Senior-kart

'Dat wordt leuk. Mijn vader en de eigenaar van mijn team DFK Racing hadden gezegd dat een Senior-kart beter bij me zou passen en dat het een goede competitie is om ervaring op te doen', verklaarde Livia. Ze keek er reikhalzend naar uit. 'Mijn X30-kart gaat ongeveer 120 kilometer per uur en de Honda 9PK ongeveer 90 kilometer per uur. Dat is wel een groot verschil.'

Ervaring

Ze heeft inmiddels al de nodige ervaring opgedaan in haar nieuwe kart. 'In december ben ik begonnen erin te trainen. En in de kerstvakantie heb ik vier dagen getraind.' Ze kan zich de eerste keer in een IAME X30 Senior-kart nog goed herinneren, gaf ze aan.

'Die eerste keer was wel spannend. Dat was in Genk. Ik vond het echt heel leuk. In de 9PK heb ik vorig jaar best wat wedstrijden gehad die minder goed gingen, dus ik wilde ook graag eens een andere soort kart proberen. Ik kon me gelukkig snel aanpassen aan de nieuwe kart.'

Hoge snelheid

Wat ze zo leuk vindt aan het rijden in haar nieuwe kart, liet zich raden. Livia: 'Ik vind de hogere snelheid het leukst. Ik moet nog wel veel trainen, maar het gaat wel een stuk beter dan eerst.' Het duurt nog even voordat het nieuwe seizoen begint, dus ze heeft nog volop de tijd om veel te trainen.

'Ik weet niet precies wat ik van komend seizoen moet verwachten. Ik denk dat ik de jongste van allemaal ben en ik ken de concurrentie nog niet. Ik heb ze alleen in de training zien rijden. Ik heb mijn tijden vergeleken en dan lag ik ongeveer zevende. Dat was niet verkeerd. Mijn doel is in ieder geval eruit halen wat erin zit.'


Meer nieuws

112 vandaag 19:34

Scooter en fiets in botsing op fietspad Bovenkerkerweg

Amstelveen - De bestuurders van een scooter en een fiets zijn maandagavond met elkaar in botsing gekomen op het fietspad van de Bovenkerkerweg ter hoogte van de Burgemeester Wiegelweg (Westwijk).

Algemeen vandaag 10:51

Staking streekvervoer in Amstelveen

Amstelveen - Bij de standplaats van Connexxion-bussen in Amstelveen Zuid hebben diverse chauffeurs zich vanmorgen vroeg verzameld vanwege de eerder aangekondigde staking in het streekvervoer.

Sport vandaag 07:00

Grensverleggend hardlopen

Amstelveen - Wat begon als klein hardlooprondje om het hoofd leeg te maken, is uitgegroeid tot lange afstanden rennen. Manon Schutter (41) is hardloopster en rende afgelopen november van Boston naar New York. In elf dagen liep ze met een groep vrouwen maar liefst 550 kilometer. ‘Ja, dat is ruim een marathon per dag’, lacht ze. Wij spraken met haar over deze topprestatie en andere hardloopervaringen.  

Advertorial Algemeen vandaag 07:00

Co to Go lanceert avondconcept: wees er als de kippen bij!

Aalsmeer - Loogman tanken en wassen breidt Co to Go uit. Vanaf vandaag start Co to Go 7 dagen per week met een avondconcept. Gegrilde kip, maaltijdsalades en dit alles eventueel aangevuld met gebakken aardappelen en sausjes.