Gemeente Amstelveen

Aandacht voor verzet in open Joodse huizen

AMSTELVEEN – In Amstelveen vindt op 4 en 5 mei het dubbelprogramma Open Joodse huizen – Huizen van verzet plaats. Op zogenoemde Joodse locaties vinden bijeenkomsten plaats waarin de Jodenvervolging en het verzet in Amstelveen tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal staan.

In de kleine sjoel aan de Randwijcklaan 13, die recentelijk door de gemeente Amstelveen is opgekocht als educatief ontmoetingscentrum, vinden op 4 mei om 14.00 uur en om 16.00 uur bijeenkomsten plaats. Bij de eerste bijeenkomst zal wethouder Herbert Raat op de dag van de dodenherdenking kort het woord voeren. Daarna zal er Anneke Bulk van de Vereniging Historisch Amstelveen een lezing verzorgen over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen en de betekenis van de vroegere sjoel of Joodse school waarin ook de Joodse Raad zetelde. Vervolgens zal Mart Benders vertellen over het lot van de familie Heidenheim. Laatstgenoemde zal ook bij de tweede bijeenkomst het woord voeren.

Verzetsdaden

Mart Benders zal op 5 mei om 13.00 uur en 15.00 uur in de woning van de Van der Veerelaan 69 vertellen over haar vader Johan Benders, die in de oorlog leraar was op het Amsterdams Lyceum en in Amstelveen Noord woonde. Hij vervalste persoonsbewijzen, verzorgde onderduikadressen en pleegde in de gevangenis zelfmoord zodat hij anderen niet hoefde te verraden.

Op 5 mei verzorgt Paul Betgem aan de Rodenburghlaan 25 om 14.00 uur en 16.00 uur een lezing over de verzetsdaden in deze toenmalige woning van Jan van Hulst. Van Hulst was actief in het verzetsnetwerk van Elsrijk en liet in zijn woning Joden onderduiken. Paul Betgem is een voormalige wijkbewoner. Pauline Terlouw, een kleindochter van Jan van Hulst, zal daarnaast voorlezen uit het boek De man van Tsinegolde, dat gaat over het verzet.

Toegang

De toegang is vrij. Reservering is niet nodig, maar er zijn wel slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.


Meer nieuws

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.