Aandacht voor verzet in open Joodse huizen

Aandacht voor verzet in open Joodse huizen Foto: Gemeente Amstelveen

AMSTELVEEN – In Amstelveen vindt op 4 en 5 mei het dubbelprogramma Open Joodse huizen – Huizen van verzet plaats. Op zogenoemde Joodse locaties vinden bijeenkomsten plaats waarin de Jodenvervolging en het verzet in Amstelveen tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal staan.


- Lees verder onder deze advertentie -

In de kleine sjoel aan de Randwijcklaan 13, die recentelijk door de gemeente Amstelveen is opgekocht als educatief ontmoetingscentrum, vinden op 4 mei om 14.00 uur en om 16.00 uur bijeenkomsten plaats. Bij de eerste bijeenkomst zal wethouder Herbert Raat op de dag van de dodenherdenking kort het woord voeren. Daarna zal er Anneke Bulk van de Vereniging Historisch Amstelveen een lezing verzorgen over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen en de betekenis van de vroegere sjoel of Joodse school waarin ook de Joodse Raad zetelde. Vervolgens zal Mart Benders vertellen over het lot van de familie Heidenheim. Laatstgenoemde zal ook bij de tweede bijeenkomst het woord voeren.

Verzetsdaden

Mart Benders zal op 5 mei om 13.00 uur en 15.00 uur in de woning van de Van der Veerelaan 69 vertellen over haar vader Johan Benders, die in de oorlog leraar was op het Amsterdams Lyceum en in Amstelveen Noord woonde. Hij vervalste persoonsbewijzen, verzorgde onderduikadressen en pleegde in de gevangenis zelfmoord zodat hij anderen niet hoefde te verraden.

Op 5 mei verzorgt Paul Betgem aan de Rodenburghlaan 25 om 14.00 uur en 16.00 uur een lezing over de verzetsdaden in deze toenmalige woning van Jan van Hulst. Van Hulst was actief in het verzetsnetwerk van Elsrijk en liet in zijn woning Joden onderduiken. Paul Betgem is een voormalige wijkbewoner. Pauline Terlouw, een kleindochter van Jan van Hulst, zal daarnaast voorlezen uit het boek De man van Tsinegolde, dat gaat over het verzet.

Toegang

De toegang is vrij. Reservering is niet nodig, maar er zijn wel slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties