Gemeente Amstelveen

Aandacht voor verzet in open Joodse huizen

AMSTELVEEN – In Amstelveen vindt op 4 en 5 mei het dubbelprogramma Open Joodse huizen – Huizen van verzet plaats. Op zogenoemde Joodse locaties vinden bijeenkomsten plaats waarin de Jodenvervolging en het verzet in Amstelveen tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal staan.

In de kleine sjoel aan de Randwijcklaan 13, die recentelijk door de gemeente Amstelveen is opgekocht als educatief ontmoetingscentrum, vinden op 4 mei om 14.00 uur en om 16.00 uur bijeenkomsten plaats. Bij de eerste bijeenkomst zal wethouder Herbert Raat op de dag van de dodenherdenking kort het woord voeren. Daarna zal er Anneke Bulk van de Vereniging Historisch Amstelveen een lezing verzorgen over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen en de betekenis van de vroegere sjoel of Joodse school waarin ook de Joodse Raad zetelde. Vervolgens zal Mart Benders vertellen over het lot van de familie Heidenheim. Laatstgenoemde zal ook bij de tweede bijeenkomst het woord voeren.

Verzetsdaden

Mart Benders zal op 5 mei om 13.00 uur en 15.00 uur in de woning van de Van der Veerelaan 69 vertellen over haar vader Johan Benders, die in de oorlog leraar was op het Amsterdams Lyceum en in Amstelveen Noord woonde. Hij vervalste persoonsbewijzen, verzorgde onderduikadressen en pleegde in de gevangenis zelfmoord zodat hij anderen niet hoefde te verraden.

Op 5 mei verzorgt Paul Betgem aan de Rodenburghlaan 25 om 14.00 uur en 16.00 uur een lezing over de verzetsdaden in deze toenmalige woning van Jan van Hulst. Van Hulst was actief in het verzetsnetwerk van Elsrijk en liet in zijn woning Joden onderduiken. Paul Betgem is een voormalige wijkbewoner. Pauline Terlouw, een kleindochter van Jan van Hulst, zal daarnaast voorlezen uit het boek De man van Tsinegolde, dat gaat over het verzet.

Toegang

De toegang is vrij. Reservering is niet nodig, maar er zijn wel slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 19:48

Bijzonder staaltje corona-steun: BINK Fietsen schenkt hotelfietsen aan Abina

Amstelveen – Het is geen geheim dat de horeca het zwaar heeft in de huidige coronatijden. Ook Abina aan de Amsterdamseweg wordt stevig getroffen. Het inspireerde buur-ondernemer BINK Fietsen om Abina op speciale wijze te hulp te schieten met de schenking van splinternieuwe hotelfietsen, die Abina kan inzetten voor (hotel-)gasten.

Algemeen gisteren 14:31

Niet aan te slepen mini-Zwijntje levert KiKa cheque op van 3200 euro

Amstelveen - De verkoop van de tweede serie speciale 3D-minibeeldjes van het geliefde Amstelveense beeld Het Zwijntje heeft KiKa een cheque opgeleverd van 3200 euro. Stadshart-manager Ben Verheijen overhandigde de cheque gisteren bij het echte beeld aan Marijke Roskam van KiKa, die ontzettend verheugd was met de schenking.

Corona Amstelveen gisteren 07:00

COVID-19-patiënten in Amstelveen van 6 naar 34

Amstelveen - Uit de laatste update van het RIVM omtrent het corona-virus blijkt dat het aantal COVID19-patiënten in Amstelveen is gestegen van 6 naar 34.